Skaldjursafton vid bryggan - 5 tips

Ta vara på sommaren och havets läkerheter och duka upp för en riktig skaldjursafton i kvällssolen. Vi ger dig fem vackra duknings- och serveringstips för en oförglömlig sommarkväll vid bryggan eller varför inte till årets kräftskiva?

SOMMARDUKA

25 juni 2020
Dukningstips för en skaldjursafton eller kräftskiva – knyt ihop besticken med servetten.
En sommardukning med vinglasen Ripple från Ferm Living.
Romantiskt, grått porslin från Scandi Living med förrätt serverad i ostronformad skål på bädd av havssalt.

1. DUKA MED HAVET SOM INSPIRATION

Låt havet stå som inspiration till din skaldjursafton och utgå ifrån färger som påminner om vatten och sand. Tänk svala toner, en romantisk servis som Dots från Scandi Living och knyt ihop linneservetten med kvällens bestick - här är havet kvällens självklara inspirationskälla. 

Förrätt serverad ur Oyster serveringsskål från By On.
Snygg gryta från WMF med kräftor i.

2. SERVERA MATEN PÅ ETT LEKFULLT SÄTT

Fortsätt på havstemat i din dukning och servera kvällens rätter med glimten i ögat. Vi kan verkligen tipsa om By Ons söta serveringsskål Oyster som är perfekt att servera förrätten ur på en kräftskiva eller skaldjursafton. Testa gärna att servera förrätten på en bädd av grovt havssalt, det kommer ge din dukning det lilla extra. 

Kvällens obligatoriska kräftor serverar du snyggast direkt ur grytan eller på tallrikarna insvepta i vaxat papper. Ytterligare ett tips är att använda dig av lekfulla skålar att servera tillbehören ur, som Ariel från By On och Fish från Sagaform medan dill får trona i en vas istället för blommor på denna dukning. 

Serveringstips till kräftskivan – servera kräftorna inlindade i vaxat papper på tallriken.
En sommarsallad på vattenmelon och kräftstjärtar serveras ur snygg snäckskål från By On.

3. BJUD PÅ SKALDJURSKLASSIKER & MODERNA FAVORITER

Rökta räkor, kräftor och nybakat bröd – en skaldjursafton bjuder på alla klassiker men det blir även gott att testa något nytt. Vi kan tipsa om en fräsch sommarsallad på vattenmelon och kräftstjärtar som tillbehör och hemgjord gelato till efterrätt. Recept till båda hittar du i artikeln 7 goda sommarrecept för alla tillfällen.

Serveringstips till skaldjursafton och kräftskiva – servera det nybakta brödet på en kökshandduk.
Fish serveringsskålar från Sagaform med rökta räkor och tillbehör.
Octopus stativ med champagneskål från Culinary Concepts med flaska bubbel i.
STOFF Nagel ljusstake i antik finish med gröna ljus från Ester & Erik.

4. LYXA TILL DUKNINGEN MED CHAMPAGNESKÅL & LJUS

Vad vore en skaldjursafton utan lyxigt bubbel? Servera med stil och enligt tema med den snygga Octopus champagneskålen från Culinary Concepts och sätt rätt stämning med levande ljus på bordet så får du även lite höjd på dukningen.

Skaldjursafton vid bryggan på tu man hand.

5. PLACERA UT KUDDAR & ÖVERKAST ATT SITTA PÅ

Vill du duka för en skaldjursafton vid bryggan? Ett bord får du till med lastpallar men för att sitta bekvämt behöver du gott om plädar eller överkast samt sittdynor och kuddar. Och var inte rädd för att plocka med dig dina finkuddar ut, det ger bara kvällen en ännu lyxigare känsla.

Kuddar med havsmotiv från Chhatwal & Jonsson på en blått överkast från Nordic Nest.
ERNST kudde med knytband och en med tofsar.

Vill du ha fler tips på saker att göra i sommar?

Läs vidare i artikeln Sommar Bucket list - 21 saker att göra i sommar

Varukorg

Stäng