Inred matplatsen i modern retrostil

Är du sugen på att förnya matplatsen? Eller ska du flytta in i nytt och älskar retro? Vi visar dig hur du kan inreda och skapa en mysig matplats utifrån en modern retrostil. Naturmaterial som trä, läder och stål tillsammans med varma kulörer sätter här tonen för en matplats som känns inbjudande och ombonad – en matplats för livets alla tillfällen.

MATPLATSEN INNE

28 februari 2019
Inspiration för en matplats i retrostil med Secto Design Octo 4240 lampa och Torso stol från Design House Stockholm.
En inspirerande matplats i retrostil med taklampan Octo 4240 från Secto Design hänger och kompletteras med Design House Stockholm stolen Torso.

RETRO FORMER I MODERNA TOLKNINGAR

Välkommen till en matplats som dragit inspiration från 50- och 60-talets förkärlek för naturliga material och djupa färger. Detta är en matplats för dig som älskar den tidens karaktäristiska delar men som samtidigt gärna vill att matplatsen ska kännas i tiden. Börja med att välja stolar och taklampa till din matplats: här har stolen Torso från Design House Stockholm valts ut i en varm konjaksbrun nyans. Stolens underrede i stål och detaljrika rygg i läder känns härligt retro men även samtida.

För att bryta av stolarnas något hårda uttryck, har de kombinerats ihop med taklampan Octo 4240 från Secto Design. Dess runda former mjukar upp matplatsen samtidigt som valnötsfärgen och designen i björkträ för in mer av naturen och förstärker retrovibbarna. Har du en stor matplats med högt i tak? Då blir Octo 4240 perfekt i det utrymmet!

Design House Stockholm stol Torso i brun färg passar utmärkt till en retroinspirerad matplats.
Torso stol från Design House Stockholm är en bekväm och funktionell matstol som passar perfekt till en matplats i retrostil.
 Stor Iittala bordslampa Leimu i grå färg.
Iittala bordslampa Leimu och snygg poster från Paper Collective passar snyggt in i en matplats i retrostil.

INRED MED VÄXTER & ATTITYD

När du har satt grunden för din matplats med bord, stolar och taklampa – då kan du ge dig hän för de små men viktiga detaljerna som fulländar looken! För att skapa den rätta retrokänslan, är ett tips att föra in detaljer som ytterligare kopplar an till naturen men som även medför lite attityd till matplatsen. Iittalas lampa Leimu är gjord i glas och betong, och blir otroligt snygg på en byrå ihop med spretiga, gröna växter och en uttrycksfull poster.

Bloomingville rosa kruka i stengods förskönar matplatsen.
Timjan och grön krukväxt pryder matplatsen fönsterbrädor där de huserar i snygga krukor i mässing från Ferm Living.
Kay Bojesen poster på apa skapar en ombonad matplats i retrostil.
Iittala ljusstakar från serien Nappula i mustig grön färg sprider stämning på matbordet.
Krispig vårbukett huserar i Iittalas Alvar Aalto vas i grön färg och sprider stämning i den retroinspirerade matplatsen.
Gul kaffekopp från PotteryJo passar utmärkt in i en matplats i retrostil och är en rymlig kaffekopp.

EN STUND I VARDAGEN

Retrostilen leker mycket med kombinationen av mörka färger som just grönt och brunt med ljusa pasteller. För in den lekfullheten till matplatsen med hjälp av plädar, krukor och inbjudande detaljer på bordet som ljusstakar och en vas. Här har mörkgröna Nappula ljusstakar använts i olika storlekar för lite höjd och dynamik medan en krispig vårbukett sprider glädje i klassiska Alvar Aalto vasen från Iittala – även den i härligt mustig, mörkgrön nyans. Det är detaljer som alltid kan stå på bordet för en mer inbjudande matplats.

Fikat står framme med kanelbulle på gul assiett från PotteryJo, saft ur Design House Stockholms Astrid Lindgren mugg samt glasen Raami från Iittala.
Grön Eva Solo kaffetermos & Shell ljuslykta från Design House Stockholm står framme på bordet.
En matplats i retrostil med varma kulörer och naturmaterial med taklampa från Secto Design och Design House Stockholm stolar.

Vad vore vardagen utan en rykande kopp kaffe och kanske en mumsig kanelbulle? Ta en stund i vardagen att bara vara och njut av ditt kaffe ur snygga Daisy kaffekopp från PotteryJo och servera saft till familjens minsta ur den underbara Astrid Lindgren muggen från Design House Stockholm. Kopparnas mjuka former och pastellfärger kopplar återigen an till den moderna retroinspirerade stilen och en helhet tar plötsligt form.

För att återskapa denna stil är detta ledorden du ska följa: naturliga och mörka material, brunt och grönt i kombination med pasteller och tänk utifrån en färgskala som du konstant arbetar med. 

 

Är du nyfiken på fler stilar till matplatsen? Hitta mer inspiration i artikeln 1 matplats – 3 stilar här!

Varukorg
Stäng