ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 10% RABATT

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Bli medlem & få 10% rabatt

Inspiration/Inred matplatsen/Matplatsen inne/Skandinavisk matplats - detaljerna som sätter stilen
En matplats inredd i skandinavisk stil med inredning i svala toner och med matstolar i läder från House Doctor samt vit Semi lampa från Gubi i fokus.

Skandinavisk matplats - detaljerna som sätter stilen

Skandinavisk inredning, med sin förkärlek för det ljusa och avskalade, sträcker sig långt bortom våra nordiska gränser: denna tidlösa inredningsstil har stått som inspiration för många hem världen över – och själva får vi inte heller nog. Ombonat, okonstlat och inbjudande – här är detaljerna som sätter stilen för din matplats.
söndag 16 maj 2021
Dela artikel
En ljus matplats med skandinavisk inredning och stil i fokus med mycket textilier, gröna växter och designikoner som Semi taklampa från Gubi.

En matplats inredd i skandinavisk stil bygger på en bas som känns lika sval som naturen som inspirerat den. Tänk vitt, grått, beigt, brunt och grönt. 

1. VÄLKOMNA LJUSET MED EN SVAL BAS

Med våra långa vinterdagar, är det inte konstigt att vi skandinaver gärna inreder så ljust som möjligt för att välkomna varje ljusstråle som söker sig in. En matplats inredd i skandinavisk stil kännetecknas av en harmonisk, avskalad bas där färgskalan hittar rätt bland jordnära toner som beige, grön och grå. Vita väggar och vackert trägolv har blivit ett signum för det skandinaviska hemmet och inte minst i matplatsen där designklassiker tillsammans med trendfavoriter och vintagefynd, utgör en tidlös helhet. Enkelhet är ledordet så tänk få men noggrant utvalda inredningsdetaljer, samt smart och stilren förvaring. Ljusa och öppna ytor är vad vi drömskt vill inreda med för ett hem som bjuder in till umgänge.

Ett kök inrett i sann skandinavisk stil med bänkskiva i trä och vita köksluckor bjuder in till middagsförberedelser.

Den skandinaviska stilen omfamnar verkligen naturmaterial som trä och vi ser det gärna fylla både matplats och kök.

Brunt läder är stort inom skandinavisk inredning och bruna matstolar från House Doctor sätter stilen runt matbordet.

Även läder är en stor favorit inom den skandinaviska stilen och då brunt för ett stilrent och tidlöst val – här Forms matstolar från House Doctor. 

2. MATERIAL MED RÖTTER I NATUREN

För att den ljusa basen inte ska kännas för kal bryter vi gärna av med varma material vars rötter återfinns i den skandinaviska naturen. En köksö med träskiva skänker genast köket en mjukare framtoning medan matstolar i brunt läder och mjuka former – här Forms från House Doctor - sätter den skandinaviska stilen runt matbordet. Det är just den diskreta kombinationen av material som läder, trä, metall och glas som vittnar om vår förkärlek till naturen och intresset för hållbar skandinavisk design. Något som verkligen kännetecknar skandinavisk inredning.

Norr brödbox från Skagerak i naturfärgat trä sätter den skandinaviska stilen i köket.

Naturfärgat trä får det skandinaviska hjärtat att slå lite extra… ta in det i matplats och kök med små som stora detaljer. 

Kökets kryddor och oljor står som ett stilleben i vacker träbox från Skagerak på köksbänken.

Norr box från Skagerak.

Vardagsrum i skandinavisk stil med Around soffbord från Muuto i fokus.

Öppna ytor mellan matplats och övriga hemmet andas skandinavisk stil och det naturfärgade följer med – här Around bord från Muuto. 

3. NATURFÄRGAT TRÄ – EN GIVEN DETALJ INOM SKANDINAVISK INREDNING

Ett naturmaterial som är så stort inom skandinavisk inredning att det får en egen punkt är naturfärgat trä. Alltifrån köksdetaljer som en skärbräda, brödlåda och kryddbox till större möblemang – vi får inte nog av detta tidlösa material. Då vi även älskar öppna ytor där matplatsen vackert öppnar upp till vardagsrummet eller köket – blir det enhetligt om du även förstärker stilen i dessa rum. Allt trä är välkommet in i den skandinaviska matplatsen, men naturfärgat får hjärtat att slå lite extra.

Grow odlingskupa från Design House Stockholm och fikonträd i betongkruka, förskönar fönsterbrädan i en matplats inredd i skandinavisk stil.

Dekorerade fönsterbrädor är helt enligt den skandinaviska stilen där vi återigen lyfter fram naturen.

Inredning i skandinavisk stil till matplatsen innebär bland annat en vit bordslampa i fönstret tillsammans med vas med blommor.

En bordslampa och en vas med säsongens blommor skapar ett inbjudande intryck – inifrån som utifrån. 

4. VÄLKOMNANDE & DEKORTIVA FÖNSTERBRÄDOR

Inom den skandinaviska stilen, skapar vi gärna vackra stilleben på fönsterbrädorna för ett inbjudande uttryck. En lampa som lyser upp mörka kvällar, krukväxter och säsongens blommor i en stilren vas – är alla detaljer som får försköna fönsterbrädan, och visst är det lika snyggt inifrån som utifrån? Även här kan du tänka enligt de klassiska materialen: glas, metall, stengods och betong.

En matplats inredd i skandinavisk stil med gröna växter som huserar i grå blompiedestal från Broste Copenhagen.

Följ den gröna tråden i matplatsen och inred med gröna växter runt om: från dukade bordet till tomma ytor som behöver lite mer liv. 

Jonathan Adlers kanna Giuliette passar även utmärkt som hem till litet frö i en matplats inredd i skandinavisk stil.

Jonathan Adlers mugg Giuliette passar även utmärkt som hem till ett litet frö. 

Monokrom poster, en kruka i betong och JDWA bordslampa från Menu utgör ett stilleben i matplatsen vars inredning går i skandinavisk stil.

Väggkonst i den skandinaviska stilen går i det monokroma spåret vilket skapar snygg kontrasterande svärta mot en förövrigt ljus matplats. 

5. GRÖNT & MONOKROMT

Följ den gröna tråden och ge matplatsen liv med gröna växter: krukväxter som snittblommor. En bukett på köksön eller matbordet känns inbjudande medan olika krukväxter ger dig möjlighet att skapa stilleben runt om matplatsen där det annars kan upplevas tomt. Moderna krukor blandade med uttrycksfulla koppar och tidlösa vaser följer även det den skandinaviska stilen där vi vågar ge uttryck för vår personlighet.

En annan inredningsdetalj som andas skandinavisk matplats samtidigt - som det ger plats för det personliga - är monokrom väggkonst. En poster kan verkligen hjälpa dig ge uttryck för din stil i matplatsen och i klassiskt monokromt får du även till en kontrasterande svärta mot den förövrigt ljusa matplatsen.

En grå ullpläd hänger okonstlat över matstolen i sann skandinavisk stil.

Textilier är perfekt knep att ta till för att mjuka upp den skandinaviska matplatsen men låt även dem gå i naturmaterial som ull eller bomull. 

Den mjuka bomullsmattan Fallow från Nordic Nest är mjuk att springa barfota på och perfekt att inreda i skandinavisk stil med.

Fallow matta från Nordic Nest. 

En barnpläd ligger ledigt nedstoppad i jutekorgen medan barnleksaker pryder ett hörn av matplatsen.

Även de små vill ha sina mjuka favoriter lättillgängliga… snygg & praktisk förvaring är ytterligare något den skandinaviska stilen älskar. 

Art kudde från House Doctor har ett grafiskt motiv i grönt och beige – kudde i sann skandinavisk stil som mjukar upp en matplats.

Art kudde från House Doctor. 

Ralph ullpläd från Klippan Yllefabrik värmer de små som kurat ihop sig i soffan.

Ralph ullpläd från Klippan Yllefabrik.

6. OMBONAT MED TEXTILIER

Det skandinaviska klimatet står onekligen bakom vårt tycke för varma plädar, mjuka mattor och kuddar som bjuder in till mysstund. Textilier är det perfekta knepet att ta till för att mjuka upp en matplats i skandinavisk stil, där svala färger och avskalat styr, och även här vill vi inreda med naturnära material som bomull och ull. En bomullsmatta som Fallow från Nordic Nest blir mjuk att leka på för de små medan en ullpläd gärna får hänga lite okonstlat på stolen där den är enkel att nå när små fötter kurar ihop sig i soffan efter middagen.

Saften avnjuts ut Design Letters dricksglas mellan springet.

Lilla checklistan för en skandinavisk matplats: jordnära färger, naturnära material som trä, sten och glas samt mycket grönt. 

LILLA CHECKLISTAN FÖR EN MATPLATS I SKANDINAVISK STIL

  • Håll basen enkel och sval med nedtonade färger som vitt, grått, grönt, beigt, brunt och kontrasterande accentfärger som svart eller orange.
  • För in stora som små detaljer för matplatsen i naturmaterial som trä, läder, sten, glas, metall, bomull och ull.
  • Ta in den skandinaviska naturen och inred matplatsen diskret med gröna krukväxter och säsongens snittblommor för ett livfullt uttryck.

Läs mer: Så skapar du en rofylld matplats. 

Text: Arijana Kapic  Styling: Ellinor Johansson, Jon Carrington, Arijana Kapic Foto: Angeliqa Daldorph

INRED SKANDINAVISKT

Få 10% rabatt på ditt nästa köp! Och samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb.

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB