9 tips på krukor - utomhus som inne

Till våren och sommaren lockas vi att förnya och inreda våra uteplatser för härliga stunder ute i det fina vädret. Och det första vi brukar leta efter är krukor till alla blommor och växter vi vill förnya med. Vi ger dig 9 tips på krukor du kan ha utomhus som inomhus denna vår och sommar!

MATPLATSEN UTE

20 juni 2019
Den stora vita krukan Bee från By On blir en iögonfallande detalj på den inglasade uteplatsen.

1. DEN ELEGANTA - BEE KRUKA FRÅN BY ON

Den vackra krukan Bee kommer från trendiga varumärket By On och fullkomligt utstrålar elegans. Den bikupsformade designen i keramik gör denna kruka till ett riktigt statement piece som är bäst lämpad för att ha på en inglasad veranda. Bee är en djup kruka med smal öppning - vilket gör den idealisk för handplockade gröna kvistar eller varför inte snyggt vass för riktig sommarkänsla?

Bergs Potter Köpenhamn kruka i grå färg har en vacker oglaserad yta som passar perfekt utomhus.
Grå, stor kruka från Bergs Potter är perfekt att ha utomhus tillsammans med andra krukor i lergods.

2. DEN TIDLÖSA - KÖPENHAMN kruka FRÅN BERGS POTTER

Köpenhamn är en kruka som bara blir finare med tiden. Den handgjorda krukan kommer från populära varumärket Bergs Potter som tillverkar alla sina krukor i idyllen Toscana, och visst vilar det en romantisk medelhavskänsla över denna kruka, namnet till trots? Den oglaserade ytan ger krukan ett naturligt uttryck som även gör att den passar fint ihop med andra krukor utomhus i antingen lergods eller betong. Köpenhamn, likt Bergs Potter andra krukor, är tillverkad i lera av högsta kvalitet som bibehåller fukt i krukan och gör så att rötterna får syre för att växa.

Grå ERNST kruka i cement med en späd blomma i skapar vacker kontrast på uteplatsen och passar perfekt att ha utomhus.

3. DEN ENKELT VACKRA - ERNST CEMENTKRUKA

En enkel, grå kruka fungerar alltid – oavsett uteplats och växt. Och det blir inte mer enkelt än denna snygga cementkruka från ERNST. Då krukan har en rå finish blir en späd, romantisk blomma i den en vacker kontrast för ett något mjukare intryck.

Rustik terrakottakruka från ERNST passar perfekt att ha utomhus på verandan.
Ett olivträd huserar i grå rustik kruka från ERNST tillverkad i terrakotta.

4. DEN RUSTIKA - TERRAKOTTAKRUKA FRÅN ERNST

Terrakottakrukor är tidlösa och uppskattade krukor att ha utomhus tack vare jorden/leran som de skapas ur. Terracotta innebär att leran bränns till ett färdigt resultat och din kära växt kommer må väldigt bra i en terrakottakruka eftersom krukor i detta naturmaterial släpper igenom syre till rötterna. En terrakottafavorit är denna djupa kruka från ERNST som har en snygg, rustik finish. Kombinera den gärna med en medelhavsväxt så får du till ett stilleben på din uteplats som för tankarna till drömska, böljande landskap längs med Medelhavet.

En stor, rund kruka i fiberlera att ha utomhus från Lene Bjerre med rustik look.

5. DEN MEDELHAVSINSPIRERADE - STRILIA FRÅN LENE BJERRE

På tal om medelhavsväxter, om du är ute efter en stor kruka till ditt citrusträd eller andra höga växter så blir den rustika krukan Strilia från Lene Bjerre perfekt. Krukan är tillverkad i fiberlera vilket gör krukan både lätt och frosttålig så du enkelt att flytta runt den beroende på vart du vill ha dina krukor utomhus. Den något rustika finishen ger dessutom din uteplats en härlig medelhavskänsla.

Bau balkonglåda från Ferm Living i trendig rosa färg.

6. DEN INDUSTRIELLA BALKONGLÅDAN - BAU FRÅN FERM LIVING

Vill du förnya din balkong i sommar inför alla festligheter och mysiga kvällar? En balkonglåda är perfekt där utrymmet kan vara begränsat och med den stilrena Bau balkonglåda från Ferm Living får din balkong en snygg industriell känsla. 

Stor kruka från DBKD i serien Mud.
Ett stilleben med krukor från DBKD och Ferm Living på uteplatsen skapar en grön hörna.

7. DEN TRENDIGA - MUD KRUKA FRÅN DKBD

Krukor från svenska DBKD är ett måste för trendspanaren. Dessa snygga krukor går bra att ha utomhus även om de är något mer lämpade att ha inne eller på en inglasad uteplats då de är tillverkade i keramik. En favorit bland varumärkets många krukor är Mud vars mjuka form för tankarna till drejning. Mud finns i flera olika storlekar att välja mellan men dess största storlek med generöst djup är en riktig favorit till högre medelhavsväxter. 

Låg och hög utomhuskruka från SMD i tålig, grå aluminium är perfekt till uteplatsen.

8. DEN STILRENA - ROND KRUKA FRÅN SERAX

Om du vill ha en enkel men stilren kruka att ha utomhus eller inne kan vi tipsa om Rond från varumärket Serax. Denna snygga kruka är tillverkad i betong så du med fördel kan ha den utomhus. Dess råa finish kommer den ge din uteplats en industriell look och med dess karaktäristiska handtag på sidan får krukan genast ett mer unikt utseende.

Hammershøi kruka från Kähler i glaserad och oglaserad finish skapar en romantisk helhet på uteplatsen.
En grön hörna på uteplatsen med blommor och grönt som huserar i krukor från Kähler och i Plant box från Ferm Living.

9. DEN ROMANTISKA - HAMMERSHøI KRUKA FRÅN KÄHLER

Hans-Christian Bauers Hammershøi-serie från Kähler innehåller flera moderna klassiker för det romantiska hemmet. Blomkrukan Hammershøi finns både med glaserad och oglaserad yta i svala, skandinaviska färger som väcker ha-begär. I denna kruka kommer en romantisk blomma som Pelargon eller Hortensia till sin fulla rätt. 

Krukor utomhus – vad ska jag tänka på?

Om du ska ha en kruka utomhus kan det vara bra att tänka på detta:

  • Är krukan frosttålig?
  • Klarar krukan av att övervintra utomhus? Om inte bör du se över vad du planterar i den.
  • Har krukan dräneringshål i botten? Om ja, använd dig av ett fat under krukan så du skyddar ytan under mot vatten som kan rinna ut när du vattnar. Om inte, kan du alltid ha kvar växten i sin ursprungliga kruka och sätta i hela i den kruka du vill ha så riskerar du inte att rötterna blir övervattnade.
  • Ska du plantera en växt eller blomma vars rötter kommer bre ut sig? Satsa då på en stor kruka där blomman/trädet får gott om plats att växa i.

Fler snygga krukor för utomhus- och inomhusbruk hittar du i vårt stora sortiment av krukor

Varukorg
Stäng