Bästa stekpannan - Vi hjälper dig välja rätt

Att köpa en ny stekpanna är ingen lätt uppgift och bäst-i-test avlöser varandra. Men vad är egentligen bäst? En stekpanna i gjutjärn eller en stekpanna i rostfritt stål? Vilken stekpanna du väljer beror på vilka behov du har i köket och vad du främst tillagar. Här är materialen och stekpannorna du bör känna till!

GUIDER & SKÖTSELRÅD

14 februari 2019
Fiskars stekpanna non-stick är perfekt allround stekpanna.
Scanpan CTX stekpanna non-stick fräser maten.
Fiskars Norden stekpanna gjutjärn tål höga temperaturer och har här använts för att steka kantareller.

1. STEKPANNA I GJUTJÄRN – LÅNG LIVSLÄNGD MEN TUNG

Bäst på: höga temperaturer, god värmefördelning & lång livslängd.

Nackdelar: tung, kräver lite mer matfett vid tillagning, syrliga råvaror kan bli missfärgade.

En stekpanna i gjutjärn är en investering som håller livet ut om du sköter om den rätt. Denna pålitliga stekpanna tål höga temperaturer väl och fördelar värmen jämt över botten, vilket gör den idealisk när du exempelvis ska steka kött. Det är dock viktigt att inte värma upp stekpannan för snabbt, låt den istället långsamt stiga i temperatur. En gjutjärnsstekpanna släpper naturligt ifrån sig lite järn vid matlagningen vilket är både nyttigt och agerar som smakförhöjare. Nackdelen med en gjutjärnsstekpanna är dock dess tyngd och att den kräver något mer matfett vid tillagning.

Tips: stekpannor i gjutjärn passar alla värmekällor men förvara aldrig maten i gjutjärnskärl då maten kan få en stark järnarom och stekpannan kan rosta.

Läs mer: Hitta rätt gjutjärnspanna - här är 3 favoriter.

2. STEKPANNA I ROSTFRITT STÅL – PERFEKT STEKYTA

Bäst på: enkel att rengöra, slitstark, snabb värmefördelning.

Nackdelar: kräver lite mer matfett och viss skicklighet vid stekning på höga temperaturer, ej idealisk för råvaror som behöver vändas mycket t ex. pannkakor.

En stekpanna i rostfritt stål är mästerkockens favorit! Dessa stekpannor är otroligt slitstarka och tål höga temperaturer tack vare stekpannans sandwichbotten där stål och aluminium varvas för snabb värmespridning. En stekpanna i rostfritt stål passar utmärkt till råvaror som kött och fågel, men även till rätter där du vill få till en karamelliserad yta. Dessa stekpannor tål värme bättre än belagda stekpannor och fungerar lite som en grill: när du lägger råvaran i stekpannan så kan du uppleva att den fastnar i botten, men i takt med att råvaran får en fin stekyta så släpper stekpannan råvaran så du kan vända på den. Stekpannor i rostfritt stål är, likt gjutjärnsstekpannor, oftast dyrare i pris just på grund av höga kvalitet som ger lång livslängd och goda stekegenskaper.

Tips: använd rikligt med matfett i din rostfria stekpanna!

Stekpannor i rostfritt stål från Scanpan, Iittala, Demeyere och Fiskars.
 
Scanpan CTX kom högt i bäst i test och är en perfekt non-stick stekpanna.

3. STEKPANNA I NON-STICK ELLER KERAMISK BELÄGGNING – ALLROUND MEN LÄGRE LIVSLÄNGD

Bäst på: fettsnål tillagning, perfekt för allround matlagning, lättarbetad.

Nackdelar: känslig mot höga temperaturer, slits snabbare, tål ej redskap i metall.

Belagda stekpannor – antingen stekpannor med keramisk beläggning eller med non-stickbeläggning är perfekta allround-stekpannor! En non-stickstekpanna är att föredra när du handskas med känsligare råvaror som fisk och grönsaker eller när du gör såsbaserade rätter som köttfärs. Tack vare stekpannans beläggning, kan du tillaga maten fettsnålt utan att råvarorna bränns vid. Belagda stekpannor är lätta och håller i några år, dock inte lika länge som stekpannor i gjutjärn vilket även är anledningen till att belagda stekpannor är billigare i pris. En klar favorit bland belagda stekpannor är Scanpan Pro IQ som blivit utsedd till bäst-i-test 2018.

Tips: snåla på matfettet – belagda stekpannor behöver inte mycket för en fin stekyta.

4. STEKPANNA I KOPPAR – snygg & värmeledande MEN KAN SKIFTA FÄRG VID ÖVERHETTNING

Bäst på: leder värme snabbt och jämnt, passar flera typer av matlagning.

Nackdelar: kan skifta färg vid överhettning, kräver rikligt med matfett vid tillagning.

En stekpanna i koppar är otroligt snygg att ha i köket och visste du att koppar är det material som, efter silver, leder värme bäst? En kopparstekpanna värms snabbt och jämt upp och passar utmärkt till matlagning av flera olika maträtter. En stekpanna i koppar har en insida i rostfritt stål, vilket innebär att även denna stekpanna kräver en viss skicklighet då den kommer upp i höga temperaturer.  

Tips: polera med putsmedel när kopparen skiftar färg, så håller sig stekpannan fin.

 Eva Solo stekpanna i koppar.
Fiskars Hard Face non-stick stekpanna är en bra allround stekpanna.

STEKHETA TIPS FÖR STEKPANNOR

1. En tjock botten tar längre tid att värma upp, men däremot sprids värmen jämnt och stekpannan behåller sin värme under tillagningen.

2. Oavsett stekpanna – låt temperaturen successivt stiga till önskad temperatur. Värm inte upp på högsta värme direkt.

3. Gjutjärnsstekpannor får inte diskas i diskmaskin eller med handdiskmedel då detta påverkar ytan som steks in.

 Kollage med stekpanna rostfritt stål, traktörstekpanna, wokpanna och Skeppshult plättpanna.

7 OLIKA STEKPANNOR, 7 OLIKA EGENSKAPER

  • Stekpanna: den traditionella stekpannan passar alla typer av råvaror och är kökets mest använda!
  • Traktörpanna: passar utmärkt till matlagning av såsbaserade rätter som köttfärssås tack vare dess höga kanter.
  • Wokpanna: perfekt när du tillagar många ingredienser samtidigt och behöver röra om.
  • Grillpanna: tack vare de upphöjda spåren i grillpannan får köttet eller kycklingen en snygg grillyta samtidigt som fettet från råvaran rinner ut i ränderna.
  • Sauteuse: passar till värmekänsliga rätter som såser och är djupare så du kan röra om vid behov.
  • Pannkakslagg: är den tunnaste stekpannan så du enkelt kan vända på pannkakan!
  • Plättpanna: lätt som en plätt vänder du och skapar perfekta plättar eller blinier tack vare de sju, små cirkelformade plättlaggarna.

Läs mer: Rengör din stekpanna rätt - tips & tricks.