ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 100 KR RABATT

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Logga in
Inspiration & Tips/Skötselråd & Guider/Bästa stekpannan - Vi hjälper dig välja rätt
Non-stick stekpanna med mässingsfärgat handtag från Vargen & Thor.

Bästa stekpannan - Vi hjälper dig välja rätt

Att köpa en ny stekpanna är ingen lätt uppgift och bäst-i-test avlöser varandra. Men vilken är den bästa stekpannan egentligen? En stekpanna i gjutjärn eller en stekpanna i rostfritt stål? Vilken stekpanna du väljer beror på vilka behov du har i köket och vad du främst tillagar. Här är materialen och stekpannorna du bör känna till!
Uppdaterad måndag 29 juli 2024
Dela artikel
Scanpan CTX kom högt i bäst i test och är en perfekt non-stick stekpanna.

Bäst i test: Scanpan CTX fortsätter vinna testerna och är den perfekta allround stekpannan!

1. STEKPANNA I NON-STICK ELLER KERAMISK BELÄGGNING – ALLROUND MEN LÄGRE LIVSLÄNGD

Bäst påfettsnål tillagning, perfekt för allround matlagning, lättarbetad.

Nackdelar: känslig mot höga temperaturer, slits snabbare, tål ej redskap i metall.

Belagda stekpannor – antingen stekpannor med keramisk beläggning eller med non-stickbeläggning är perfekta allround-stekpannor!

En non-stickstekpanna är den bästa stekpannan att ha när du handskas med känsligare råvaror som fisk och grönsaker eller när du gör såsbaserade rätter som köttfärs.

Tack vare stekpannans beläggning, kan du tillaga maten fettsnålt utan att råvarorna bränns vid. Belagda stekpannor är lätta och håller i några år, dock inte lika länge som stekpannor i gjutjärn vilket även är anledningen till att belagda stekpannor är billigare i pris.

Tips: snåla på matfettet – belagda stekpannor behöver inte mycket för en fin stekyta.

BÄSTA NON-STICKSTEKPANNORNA

Scanpan CTX stekpanna non-stick fräser maten.

Vilken stekpanna ska du välja? En non-stickstekpanna är perfekt allround stekpanna – här från Scanpan. 

Fiskars Norden stekpanna gjutjärn tål höga temperaturer och har här använts för att steka kantareller.

En gjutjärnsstekpanna tål höga temperaturer och släpper naturligt ifrån sig lite järn till maten vilket är nyttigt! 

2. STEKPANNA I GJUTJÄRN – LÅNG LIVSLÄNGD MEN TUNG

Bäst på: höga temperaturer, god värmefördelning & lång livslängd.

Nackdelar: tung, kräver lite mer matfett vid tillagning, syrliga råvaror kan bli missfärgade.

En stekpanna i gjutjärn är en investering som håller livet ut om du sköter om den rätt. Denna pålitliga stekpanna tål höga temperaturer väl och fördelar värmen jämt över botten, vilket gör den till den bästa stekpannan för när du exempelvis ska steka kött. Det är dock viktigt att inte värma upp stekpannan för snabbt, låt den istället långsamt stiga i temperatur. Gjutjärnspannor släpper naturligt ifrån sig lite järn vid matlagningen vilket är både nyttigt och agerar som smakförhöjare. Nackdelen med en gjutjärnsstekpanna är dock dess tyngd och att den kräver något mer matfett vid tillagning.

Tips: stekpannor i gjutjärn passar alla värmekällor men förvara aldrig maten i gjutjärnskärl då maten kan få en stark järnarom och stekpannan kan rosta.

Vill du investera i en gjutjärnspanna? Hitta den rätta här! Hitta rätt gjutjärnspanna - här är 3 favoriter

BÄSTA GJUTJÄRNSSTEKPANNORNA

3. STEKPANNA I ROSTFRITT STÅL – BÄSTA STEKPANNAN FÖR PERFEKT STEKYTA

Bäst på: enkel att rengöra, slitstark, snabb värmefördelning.

Nackdelar: kräver lite mer matfett och viss skicklighet vid stekning på höga temperaturer, ej idealisk för råvaror som behöver vändas mycket t ex. pannkakor. 

En stekpanna i rostfritt stål är mästerkockens favorit!

Stekpannor i rostfritt stål är otroligt slitstarka och tål höga temperaturer tack vare stekpannans sandwichbotten där stål och aluminium varvas för snabb värmespridning. En stekpanna i rostfritt stål passar utmärkt till råvaror som kött och fågel, men är den bästa stekpannan till rätter där du vill få till en karamelliserad yta. Dessa stekpannor tål värme bättre än belagda stekpannor och fungerar lite som en grill: när du lägger råvaran i stekpannan så kan du uppleva att den fastnar i botten, men i takt med att råvaran får en fin stekyta så släpper stekpannan råvaran så du kan vända på den. Stekpannor i rostfritt stål är, likt gjutjärnsstekpannor, oftast dyrare i pris just på grund av deras höga kvalitet som ger lång livslängd och goda stekegenskaper.

Tipsanvänd rikligt med matfett i din rostfria stekpanna!

Stekpannor i rostfritt stål från Scanpan, Iittala, Demeyere och Fiskars.

En stekpanna i rostfritt stål är mästerkockens favorit! Den tål höga temperaturer och är bästa stekpannan att använda när du vill få till en karamelliserad stekyta. 

BÄSTA STEKPANNORNA I ROSTFRITT STÅL

4. STEKPANNA I KOPPAR – SNYGG & VÄRMELEDANDE MEN KAN SKIFTA FÄRG VID ÖVERHETTNING

Bäst på: leder värme snabbt och jämnt, passar flera typer av matlagning. 

Nackdelar: kan skifta färg vid överhettning, kräver rikligt med matfett vid tillagning. 

En stekpanna i koppar är otroligt snygg att ha i köket och visste du att koppar är det material som, efter silver, leder värme bäst? En kopparstekpanna värms snabbt och jämt upp och passar utmärkt till matlagning av flera olika maträtter. En stekpanna i koppar har en insida i rostfritt stål, vilket innebär att även denna stekpanna kräver en viss skicklighet då den kommer upp i höga temperaturer.  

Tips: polera med putsmedel när kopparen skiftar färg, så håller sig stekpannan fin.

Eva Solo stekpanna i koppar.

En stekpanna i koppar blir ett snyggt tillskott till köket!

Fiskars Hard Face non-stick stekpanna är en bra allround stekpanna.

Stekhett tips för stekpannor: värm aldrig upp en stekpanna på högsta värmen direkt då den kan slå sig.

En gjutjärnspanna från Fiskars.

Bra att veta, gjutjärnspannor får inte diskas i diskmaskin eller med handdiskmedel.

7 OLIKA STEKPANNOR, 7 OLIKA EGENSKAPER

  • Stekpanna: den traditionella stekpannan passar alla typer av råvaror och är kökets mest använda!
  • Traktörpanna: passar utmärkt till matlagning av såsbaserade rätter som köttfärssås tack vare dess höga kanter.
  • Wokpanna: perfekt när du tillagar många ingredienser samtidigt och behöver röra om.
  • Grillpanna: tack vare de upphöjda spåren i grillpannan får köttet eller kycklingen en snygg grillyta samtidigt som fettet från råvaran rinner ut i ränderna.
  • Sauteuse: passar till värmekänsliga rätter som såser och är djupare så du kan röra om vid behov.
  • Pannkakslagg: är den tunnaste stekpannan så du enkelt kan vända på pannkakan!
  • Plättpanna: lätt som en plätt vänder du och skapar perfekta plättar eller blinier tack vare de sju, små cirkelformade plättlaggarna.
Kollage med stekpanna rostfritt stål, traktörstekpanna, wokpanna och Skeppshult plättpanna.

Beroende på råvara kan olika stekpannor behövas i köket: en wokpanna till woken, en grillpanna till köttet och en sauteuse till de värmekänsliga rätterna kanske? 

STEKHETA TIPS FÖR STEKPANNOR

  1. En tjock botten tar längre tid att värma upp, men däremot sprids värmen jämnt och stekpannan behåller sin värme under tillagningen.
  2. Oavsett stekpanna – låt temperaturen successivt stiga till önskad temperatur. Värm inte upp på högsta värme direkt.
  3. Gjutjärnsstekpannor får inte diskas i diskmaskin eller med handdiskmedel då detta påverkar ytan som steks in.
Arijana Rosso
Skribent

POPULÄRA STEKPANNOR

Visa fler

Bli medlem och få 500 bonuspoäng! Som klubbmedlem får du ta del av unika erbjudanden och förmåner genom att samla poäng för varje krona du handlar för.