Bäst i test: Scanpan CTX fortsätter vinna testerna och är den perfekta allround stekpannan!
Bäst på: fettsnål tillagning, perfekt för allround matlagning, lättarbetad.
Nackdelar: känslig mot höga temperaturer, slits snabbare, tål ej redskap i metall.
Belagda stekpannor – antingen stekpannor med keramisk beläggning eller med non-stickbeläggning är perfekta allround-stekpannor!
En non-stickstekpanna är den bästa stekpannan att ha när du handskas med känsligare råvaror som fisk och grönsaker eller när du gör såsbaserade rätter som köttfärs.
Tack vare stekpannans beläggning, kan du tillaga maten fettsnålt utan att råvarorna bränns vid. Belagda stekpannor är lätta och håller i några år, dock inte lika länge som stekpannor i gjutjärn vilket även är anledningen till att belagda stekpannor är billigare i pris.
Tips: snåla på matfettet – belagda stekpannor behöver inte mycket för en fin stekyta.
Bäst på: höga temperaturer, god värmefördelning & lång livslängd.
Nackdelar: tung, kräver lite mer matfett vid tillagning, syrliga råvaror kan bli missfärgade.
En stekpanna i gjutjärn är en investering som håller livet ut om du sköter om den rätt. Denna pålitliga stekpanna tål höga temperaturer väl och fördelar värmen jämt över botten, vilket gör den till den bästa stekpannan för när du exempelvis ska steka kött. Det är dock viktigt att inte värma upp stekpannan för snabbt, låt den istället långsamt stiga i temperatur. Gjutjärnspannor släpper naturligt ifrån sig lite järn vid matlagningen vilket är både nyttigt och agerar som smakförhöjare. Nackdelen med en gjutjärnsstekpanna är dock dess tyngd och att den kräver något mer matfett vid tillagning.
Tips: stekpannor i gjutjärn passar alla värmekällor men förvara aldrig maten i gjutjärnskärl då maten kan få en stark järnarom och stekpannan kan rosta.
Bäst på: enkel att rengöra, slitstark, snabb värmefördelning.
Nackdelar: kräver lite mer matfett och viss skicklighet vid stekning på höga temperaturer, ej idealisk för råvaror som behöver vändas mycket t ex. pannkakor.
En stekpanna i rostfritt stål är mästerkockens favorit!
Stekpannor i rostfritt stål är otroligt slitstarka och tål höga temperaturer tack vare stekpannans sandwichbotten där stål och aluminium varvas för snabb värmespridning. En stekpanna i rostfritt stål passar utmärkt till råvaror som kött och fågel, men är den bästa stekpannan till rätter där du vill få till en karamelliserad yta. Dessa stekpannor tål värme bättre än belagda stekpannor och fungerar lite som en grill: när du lägger råvaran i stekpannan så kan du uppleva att den fastnar i botten, men i takt med att råvaran får en fin stekyta så släpper stekpannan råvaran så du kan vända på den. Stekpannor i rostfritt stål är, likt gjutjärnsstekpannor, oftast dyrare i pris just på grund av deras höga kvalitet som ger lång livslängd och goda stekegenskaper.
Tips: använd rikligt med matfett i din rostfria stekpanna!
En stekpanna i rostfritt stål är mästerkockens favorit! Den tål höga temperaturer och är bästa stekpannan att använda när du vill få till en karamelliserad stekyta.
Bäst på: leder värme snabbt och jämnt, passar flera typer av matlagning.
Nackdelar: kan skifta färg vid överhettning, kräver rikligt med matfett vid tillagning.
En stekpanna i koppar är otroligt snygg att ha i köket och visste du att koppar är det material som, efter silver, leder värme bäst? En kopparstekpanna värms snabbt och jämt upp och passar utmärkt till matlagning av flera olika maträtter. En stekpanna i koppar har en insida i rostfritt stål, vilket innebär att även denna stekpanna kräver en viss skicklighet då den kommer upp i höga temperaturer.
Tips: polera med putsmedel när kopparen skiftar färg, så håller sig stekpannan fin.
Stekhett tips för stekpannor: värm aldrig upp en stekpanna på högsta värmen direkt då den kan slå sig.
Bra att veta, gjutjärnspannor får inte diskas i diskmaskin eller med handdiskmedel.
Beroende på råvara kan olika stekpannor behövas i köket: en wokpanna till woken, en grillpanna till köttet och en sauteuse till de värmekänsliga rätterna kanske?