FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP TILL 31 JANUARI

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Bli medlem & få 500 bonuspoäng

Inspiration/Trender & Livsstil /Hannes bästa inredningstips
Hemma hos Hannes Mauritzson i hans kök

Hannes bästa inredningstips

Han har ett av Instagrams mest åtråvärda hem som inspirerat oss alla till att friskt våga blanda nya designfavoriter med loppisfynd. Själv vill han inte att någon ska kopiera honom och berättar om hur han pratar med sitt hem. Följ med in och ta del av Hannes Mauritzsons bästa inredningstips.
måndag 1 november 2020
Dela artikel
Bild på Hannes Mauritzson av Malin Mörner.

Instagram-profilen Hannes Mauritzson har ett av Instagrams mest åtråvärda hem som tydligt reflekterar hans varma personlighet.

FÖRST - LÅT DIG INSPIRERAS, MEN HITTA DIN STIL

I Hannes Mauritzsons dagliga Instagram-inlägg får vi ta del av hans avskalade, romantiska inredningsstil som på flera sätt är en okonstlad representation av honom själv - inbjudande och varm. Många försöker återskapa hans inredningsstil, men han själv uppmanar oss till att tänka över valen vi gör i vårt hem. 

- Jag tycker det är många nuförtiden som ser någonting de gillar, tar det och applicerar det rakt av i sitt hem utan att reflektera över hur det egentligen passar in i hemmet.

- Jag tror att det viktigaste för att skapa sig ett hem som känns som en själv, är att låta sig inspireras, men sedan låta den inspirationen spinna vidare i den mån att du faktiskt tänker över de val du vill göra. Hur passar din personlighet in i inspirationen? Om du reflekterar över det och utgår ifrån det, så kommer du känna att du gör något för din egen skull, tipsar Hannes oss om.

Svarta ljusstakar hemma hos Hannes Mauritzson i hans kök.

Lyft fram din personlighet i din inredning, säger Hannes inledningsvis och bjuder på ett klassisk stilleben-inspiration.

Citat från Hannes Mauritzon om skandinavisk design i intervju med Nordic Nest.
Instagram-profilen Hannes Mauritzsons kök i intervju med Nordic Nest.

En borg att må bra i – Hannes kök är både hans egna och hans följares favoritrum.

SKAPA ETT HEM MED RÄTT ENERGI

Utifrån hans Instagram-bilder, får man känslan av att Hannes Mauritzson har ett väldigt välkomnande hem. Själv beskriver han det som energier och berättar om varför han pratar med sitt hem när han är ensam hemma:

- Det jag gillar med min lägenhet är att den varit med om mycket och har mycket historia. Då brukar jag, kanske inte uttala det högt, men ibland tänker jag för mig själv när jag går där och drar fingrarna längs en vägg, undra vad som hänt här innan och vad kommer jag tillföra som inte funnits i det här hemmet tidigare?

- Framförallt pratar jag väl mycket med mig själv kring hur jag kan förvalta detta till att det blir ett hem där jag kan må bra. I och med att jag har en del ångest sedan tidigare som fortfarande följer med mig genom livet så blir det nästan som att jag pratar med hemmet och får gensvar på vad jag kan göra för att hemmet ska få rätt energi. På så sätt kan jag i alla fall få en liten borg där jag känner att här mår jag bra, säger Hannes uppriktigt.

- Så jag pratar ofta högt bara för att bekräfta för mig själv, ja men det här är rätt val i det här rummet eller nej, det här blev jättefult, säger Hannes och skrattar.

Att fulmatcha med elegant ljusstake och skålar i lera är ett av Hannes Mauritzsons främsta inredningstips.

Rustikt mot elegant, loppisfynd mot designfavoriter – att våga fulmatcha är ett av Hannes främsta inredningstips!

VÅGA DIG PÅ ATT FULMATCHA

Att Hannes brinner för inredning är tydligt för alla som följer honom. Hans konto fylls av alltifrån klassisk skandinavisk design till loppisfynd.

- En av sakerna jag tycker man ska våga sig på i sin inredning är att ”fulmatcha”. Våga göra allting som i regelns bok är fel. I många hem tänker man att man antingen ska inreda i silver eller mässing, men vad händer om du tar alla färger och sätter ihop dem i samma typ av dekorationer? Plötsligt har du fem olika saker att vila ögonen på gentemot en sak som kanske bara hade smält samman med allt det andra, tipsar Hannes.

Mixa och matcha olika inredningsstilar är ett av Hannes Mauritzsons inredningstips i intervju med Nordic Nest.

Hannes sekelskiftslägenhet innehåller gott om historia, vilket lyfts fram i en härlig mix av stilar.

Citat från Hannes Mauritzon om att skapa rätt energi i hemmet i intervju med Nordic Nest.

- Det jag tycker är så härligt med skandinavisk design är att du får en bas som kan tala för sig själv men sen kan du, beroende på säsong, enkelt addera saker till din inredning. På ett sätt, blir det som att man skapar något från grunden som kanske kostar lite mer men då vet man också att det kommer vara kvar i ens liv i tio till femton år framöver, fortsätter Hannes.

- Så det blir ingen onödig konsumtion på så sätt, för det kan kombineras med vilken fas i livet man än är i.

- Så igen, låt dig inspireras men kopiera inte stilar rakt av utan hitta dig själv i miljöerna du vill vara i.

Jobba mer med belysning som att ha en bordslampa vid soffan är ett av Hannes Mauritzsons inredningstips i intervju med Nordic Nest.

Enligt Hannes måste vi alla bli bättre på att jobba med belysning i våra hem – inklusive han själv.

JOBBA MER MED BELYSNING I DITT HEM

Enligt Hannes är årets bästa säsong för inredning helt klart hösten, när vi får plocka in mer ljus i hemmet och verkligen mysa till det. Då våra skandinaviska hem får in allt mindre naturligt ljus under årets mörkare månader, uppstår frågan – hur inreder vi med belysning på bästa sätt?

- Jag tycker att vi måste bli bättre på att jobba med belysning på olika nivåer, säger Hannes.

- Du kan ha en vägglampa bredvid en golvlampa för de kommer fungera olika både i funktion och hur du vilar dina ögon. Folk säger ju att man ska ha uppemot fyra till fem belysningspunkter i ett rum, vilket jag själv är otroligt dålig på att följa men jag försöker verkligen bli bättre. Om man tänker att man har nog med belysning så kanske man nästan ska addera en till två ljuskällor till.

Bordslampa från Umage hemma hos Hannes Mauritzson där han delar med sig av sina bästa inredningstips.

Om du tror att du har tillräckligt med ljuskällor, ska du nog addera en till två till, säger Hannes.

- Framförallt ska man nog tänka att man har en golvlampa, en taklampa och en bordslampa så man skapar fler naturliga platser att vara på i hemmet, fortsätter Hannes.

- Sen tror jag också att man mår bättre av att ha det ljust när det blir så mörkt runt oss under vintern, så man liksom inte blir emotionellt trött.

Citat från Hannes Mauritzson om att jobba med belysning på olika nivåer i intervju med Nordic Nest.

HITTA DETALJERNA SOM POPPAR & FLYTTA RUNT DIN INREDNING

Den skandinaviska stilen följer gärna en dämpad färgskala med fler designklassiker än utstickande detaljer. Något Hannes menar är synd, för det är de annorlunda sakerna som får hemmet att poppa.

- Jag tror att många fastnar i de här beigea, gråa och vita tonerna och glömmer addera det här speciella som verkligen lyfter rummet. Jag är själv väldigt skandinavisk av mig i det avseendet, men jag tror på att vi borde våga hitta de här detaljerna som kanske skriker lite för mycket så du får något i din inredning som poppar för ögat, säger Hannes uppriktigt.

- Och framförallt tror jag på att då och då flytta runt på sakerna i ditt hem, för då får de nya liv.

Stilleben av vita ljusstakar från Scandi Living.

Nästa inredningstips: bygg stilleben av dina inredningsdetaljer.

BYGG STILLEBEN

Förutom inspirerande inredningstips, tankar om livet och mumsiga recept så bjuder Hannes Instagram-konto oss på mer än ett vackert stilleben. Därför är det inte så förvånande att Hannes sista inredningstips är just stilleben.

- Jag brukar alltid säga att när man inreder ett rum ska man bygga olika stilleben i olika vrån just för att ögonen hela tiden ska kunna söka sig till något nytt, säger Hannes.

- Jag har en vän som är exemplarisk på det, hon bor i en gammal skola och i varje hörn jag kollar i har hon gjort något själv eller köpt någonting och dekorerat för att det verkligen ska finnas något nytt för ögonen att leta efter. Det är imponerande, säger Hannes.

Hannes Mauritzson och hans hund Charlie i hans kök.

Hannes & Charlie har skapat sig ett hem de båda trivs i och som vi gladeligen tar del av som inspirationskälla.

VANLIGA INREDNINGSMISSTAG VI GÖR ENLIGT HANNES

Efter en uppsjö av goda tips och råd för vad vi ska tänka på när vi inreder våra hem, lyfter Hannes våra mest vanliga inredningsmissar och hur vi kan undvika dem:

 • Du har en för liten matta så möblerna inte får plats - Det får rummet att kännas trångt och möblerna, som ska fungera runt omkring, som malplacerade.

   

 • Du matchar för mycket – Om du har samma tyg på soffa, kuddar, matta med mera blir hemmet platt och det finns ingenting som lyfter upplevelsen av att komma in i hemmet.

   

 • Du sprider ut alla mindre dekorativa detaljer i ett rum – Samla de istället till ett stilleben.

   

 • Du har inte belysning i åtanke när du inreder - Lampor ska vara funktionella och passa dina behov, inte bara vara estetiskt tilltalande.

   

Vill du läsa mer om Hannes? Lär känna honom på djupet i del ett av vår intervju med Instagrams stjärnskott i artikeln Välkommen hem till Hannes.

Text: Arijana Kapic  Foto: Hannes Mauritzon, Malin Mörner, Angeliqa Daldorph

SHOPPA INREDNING

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2023 Copyright Nordic Nest AB