FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP TILL 31 JANUARI

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Bli medlem & få 500 bonuspoäng

Inspiration/Trender & Livsstil /Färgtrender & mer färg i vardagen - Möt experterna NCS Colour
Nordic Nest & NCS Colour i samarbete.

Färgtrender & mer färg i vardagen - Möt experterna NCS Colour

Är du medveten om att det allra första du bedömer i ett rum eller på en produkt är dess färg? Eller att dina färgpreferenser förändras med tiden? NCS Colour är bolaget bakom NCS färgsystemet som du kanske känner igen om du någon gång har renoverat och sökt efter den perfekta kulören för ditt hem. Möt nu experterna bakom systemet och ta del av deras tips och kunskap för allting om färg!
tisdag 9 augusti 2022
Dela artikel
Bordslampa i räfflat glas från Broste Copenhagen mot en tvåfärgad vägg i grönt och gult.

Fler och fler visar upp alltmer färg, här hos Broste Copenhagen för höst/vinter 22–23

MÖT EXPERTERNA BAKOM DIN FAVORIT NCS BETECKNING

- Har vi inte färg, mår vi dåligt, säger NCS Colours Creative Director Karl Johan Bertilsson när han och Marie Larsen, Marketing Manager hos NCS Colour är på besök hos oss.

Alla har vi varit där, förvirrade i färghandeln och med en hel hög av kulörkort i handen inför stundande renoveringsprojekt. På dem står bokstäverna NCS följt av siffror och bokstäver som alla beskriver en unik kulör.

- NCS är det enda färgsystemet som beskriver hur färg ser ut, hur vi upplever det vi ser. "NCS koden" som många kallar det, NCS beteckningen, är alltså beskrivningen av en färg; Svarthet, Kulörthet, Vithet som är Nyansen samt Kulörtonen, förklarar Marie.

Marie Larsen från NCS Colour i intervju med Nordic Nest.

Marie Larsen, Marketing Manager på NCS Colour.

Trend-och färgexperten Karl Johan Bertilsson från NCS Colour i intervju med Nordic Nest.

Karl Johan Bertilsson, Creative Director på NCS Colour.

VÅGA MER FÄRG I DITT ÄLSKADE HEM

Att färger påverkar hur vi mår och hur vi presterar är inget nytt. Vi uppfattar alla färg olika och medan vissa färger får oss att vilja koppla av, ger oss andra energi.

- Vi behöver varma färger, som varma rödbruna nyanser för trygghet, säger Karl Johan och fortsätter:

- Men vi behöver också känna att något händer i rummet.

Vi behöver ha en pop-up-colour, en accent som drar blickarna till sig och väcker våra känslor.

Det får oss att agera, så vi laddar våra batterier med de trygga färgerna men vi behöver en gnista i vardagen som triggar oss till att ta nästa steg. Rött och orange är två sådana accentfärger vi ser för 2023, säger Karl Johan.

Färgtrenderna enligt NCS Colour är orange, rött och ljusrosa - här i lådor från HAY.

Tips: addera en kulörstark färgaccent som livar upp rummet! 2023 ser vi mycket rött, rosa och orange.

Vardagsrum med Flowerpot VP9 från &tradition och koboltblå fåtölj från &tradition.

Rödbruna toner skapar värme och trygghetskänsla medan trendfärgen koboltblå ger energi.

Vi har alla ett behov av att känna att saker förändras då och då, att något händer. Vi har länge inrett våra hem ton-i-ton och i lugna harmoniska kulörer men behovet av något mer växer sig allt större.

- Färg är lätt egentligen, du behöver inte måla om hemma utan du kan använda dig av kuddar, mattor eller lampor för att skapa nya konstellationer i ditt hem som ger ditt hem en fräsch känsla, fortsätter Karl Johan.

- Sen är kontraster väldigt viktigt. Ibland vill vi gärna matcha en kudde och en lampa i samma färg, men det är väldigt svårt att det blir samma färg. Då är det bättre att satsa på kontrasterande färger men som ändå matchar snyggt ihop, för vi behöver kontrast.

Färgglatt vardagsrum med möbler i trendfärgerna koboltblå, gult, persiko och grönt.

PANDEMINS PÅVERKAN PÅ FÄRGVALEN VI GÖR

Pandemin satte sina spår på många olika sätt och inom inredningstrender är det väldigt tydligt hur vi rör oss mot en ny vardag med nya inredningsbehov. Vi har länge lutat oss mot varierade neutraler i våra färgval men pandemin har förändrat vår syn på färg:

- Framför allt har vi blivit mer medvetna om vilka färger vi vill omge oss med eftersom vi har varit på ett och samma ställe, vilket gör att vi nu börjat förändra våra interiörer mycket. Vi vill ha mer färg och det får gärna kännas unikt och personligt i hemmet, säger Karl Johan och fortsätter:

- Enligt forskning är färgtrender en cyklisk förändring av våra färgpreferenser. Om vi utsätts för ett visst färgområde under en tid tröttnar vi och vi vill därefter röra oss mot det motsatta färgområdet. Detta sker steg för steg och går då igenom vissa andra färgområden. Vi behöver vänja oss lite i taget tills vi når det andra extrema. Det är därför vi hela tiden hör att till exempel 70-talet är tillbaka.

Idag refererar många till att Millenium-färgerna är tillbaka till exempel.
Flowerpot VP9 i gult från &tradition.
&TraditionFlowerpot portable bordslampa VP9
1 479 kr1 850 kr
Blå vas, randig kudde i persikofärger och ett grått soffbord hos Broste Copenhagen.

FÄRGTRENDERNA FÖR 2023

NCS Colour sammanställer varje år färgtrender som reflekterar vår tid och omvärld.

- Vi beskriver fyra olika färgområden för 2023 beroende på vem man är. För de som vill ladda om inför ett Nytt Normalt ser vi mycket varma, omfamnande ljusa färger gärna med inslag av rödaktiga eller träfärger som accenter.

- För oss som vill ta tag i det nya normala och uppleva att det händer någonting, ja då ser vi lite mörkare och svagare blåa och röda toner i kontrast tillsammans med jordnära färger. Vi ser även att orange och mörkgula nyanser kommer starkt.

- För oss mer vågade som vill ligga i frontlinjen ser vi relativt dramatiska kontraster av mörka och ljusa kulörta färger såsom ljusa gula eller rosa med mörkare lila eller blågröna färger.

- Till sist ser vi en enorm framväxt av en hel generation som vill leva med en fot i den digitala världen och en i den fysiska.

Färgerna blir då väldigt Metaverse; kulörta färger som ultramarina och ljusblåa, orange med fuchsia och gärna i kontrast med pasteller.
Rött och blått i kombination som kontraster ser NCS Colour som en färgtrend för 2023.
Enligt NCS Colour är färgtrenderna för 2023 orange, rosa, rött och blått.
Ljus i härliga pasteller från Broste Copenhagen.

EXPERTTIPS FÖR HUR DU VÄLJER RÄTT FÄRG

Det är rätt mycket att tänka på när det är dags att välja färg. Så vad ska man ha i åtanke för att välja den perfekta kulören för ett rum?

Det viktigaste är att förstå hur färgen vi väljer upplevs tillsammans med de andra färgerna som vi har i vår inredning. En färg lever nästan aldrig ensam och det är sammanhanget som är viktigt och inte den enskilda färgen.

- Om vi försöker välja en färg som ska vara likadan som en annan färg vi redan har på ett annat material, kan resultatet bli riktig fel beroende på små nyansskillnader och hur upplevelsen förändras på de olika materialen i olika ljuskällor. Det är ofta bättre att välja färger som har kontraster för att slippa dessa problem, tipsar Marie.

NCS Colour och Nordic Nest med färgtrenderna för 2022 & 2023.

SÅ HÄR LÄSER DU EN NCS BETECKNING I 3 STEG

Tillbaka till färghandeln och när du står där med dina prover, vad säger egentligen beteckningen på dem och hur läser man en NCS beteckning?

Du läser en NCS beteckning i tre steg:

  • Hitta kulörtonen t ex. R20B
  • Hitta nyansen av den kulören, dvs. hur mycket svarthet och kulörthet (intensiteten) finns i kulören t ex. 1040
  • Sätt ihop dessa till en beteckning: NCS S 1040-R20B. Nu har du en kulörton som är röd med 20% blått. Kulörtonen har därför 80% rött i sig (R20B). Nyansen av R20B är 10% svarthet (S) och 40% kulörhet (40).
  • Då nyansen sammantaget alltid är 100% har alltså även denna färg 50% vithet i sig (W). Ju mindre kulörthet, desto mer drar färgen åt gråskalan. Därmed har du, vad vi i talmun skulle kalla, en vacker puderrosa kulör.
  • NCS har precis ökat antalet standadiserade NCS kulörer från 1950 till 2050, berättar Karl Johan!

- När vi nu förstår NCS beteckningen känns det plötsligt mindre förvirrande att välja färger!

Steg för steg hur du läser en NCS-kod.
Arijana Kapic
Skribent

Inred med färg

Ta del av fler tips

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2023 Copyright Nordic Nest AB