ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Allt för utelivet

Inspiration/Trender & Livsstil /12 skandinaviska designklassiker
En sann skandinavisk designklassiker – Kay Bojesen apa här i ek.

12 skandinaviska designklassiker vi alla älskar

De kallas skandinaviska designklassiker av en anledning. Tidlös funktionalitet och design som överstiger trender - skandinavisk design är hyllad världen över för sin förmåga att trollbinda oss generation efter generation. Här är tolv skandinaviska designklassiker att känna till.
måndag 12 april 2021
Dela artikel
Alvar Aalto vaser från Iittala är riktiga skandinaviska designklassiker.

Skandinaviska designklassiker utmanade dess tids normer och skapades med funktion som grund.

VAD KÄNNETECKNAR SKANDINAVISKA DESIGNKLASSIKER?

De flesta ikoner som vi idag benämner som skandinaviska designklassiker introducerades till världen under 1930 – 1960-talet med formgivare som Louise Adelborg, Arne Jacobsen och Alvar Aalto vid rodret. Med funktion som grund och tillsammans med den skandinaviska fingertoppskänslan för det stilrena – tog skandinavisk designfilosofi form och gav oss designklassiker som än idag känns lika aktuella.  

En designklassiker kännetecknas av:

  • Design rotad i funktion och som utmanade dess tids samhällsnormer.
  • Unikt och tidlöst formspråk oberoende av trender
  • Gediget material i hög kvalité som gör att designen kan gå i arv i generationer

Här är tolv skandinaviska designklassiker som bockar för dessa kännetecken!

En tidlös lampfavorit – Gräshoppa golvlampa från Gubi designades 1947 av Greta Grossman.

En tidlös lampfavorit – Gräshoppa golvlampa från Gubi designades 1947 av Greta Grossman.

1. GRÄSHOPPA GOLVLAMPA - GUBI

Först ut på listan är en sann belysningsklassiker som räknas till designern Greta Grossmans mest ikoniska verk. Gräshoppa golvlampa designades av Greta år 1947 och har sedan dess lyst upp många skandinaviska och internationella hem. Lampans tripod-ben ger den ett livfullt uttryck och med dess konformade skärm får du det perfekt riktade ljuset vilket gör den till en riktig favorit att ha som läslampa.

String-hylla i rosa toner står på väggen som den givna skandinaviska designklassiker den är.

Det började som en diskhylla och blev en av världens mest kända bokhyllor – hyllan String designades 1949 av Nisse & Kajsa Strinning.

Nisse Strinning bredvid sin String-hylla.

Nisse Strinning med sin hylla. Strings enkla funktionalitet och tidlösa design har befäst dess position i skandinavisk designhistoria.

2. STRING-HYLLAN - STRING

Från vad som började som diskhyllan Elfa 1946 till att bli en skandinavisk designklassiker – en mer ikonisk bokhylla än String får man leta efter. Den enkla, funktionella och tidlösa designen skapades av Nisse och Kajsa Strinning år 1949 och var deras bidrag i en tävling anordnad av Bonnies Folkbibliotek för att hitta den perfekta bokhyllan. Paret vann tävlingen och efter decennium av framgång och motgång – återlanserades String-hyllan med bravur 2005. De mjuka avsluten på gavlarna, de tidlösa färgerna och dess enkla funktionalitet har befäst Strings position i den skandinaviska designhistorien för gott.

Alvar Aalto vas gåvoset i klarglas står på bordet – en tidlös skandinavisk designklassiker.

Aalto-vasen är en kär designklassiker som finns i många hem. Vasen designades av Alvar Aalto 1936 och är en av hans främsta designs.

3. ALVAR AALTOS VAS - IITTALA

Alvar Aalto räknas som en av de främsta inom skandinavisk funktionalism och hans bidrag till världsutställningen i Paris år 1936 är en av hans mest välkända verk. Vi pratar om allas vår Aalto-vas, eller Savoy som vasen även kom att kallas efter att Alvar och hans fru Aino inredde lyxrestaurangen Savoy i Helsingfors med den. Alvar Aalto ansåg att god design skulle komplettera och var en naturlig del av vardagen. Något han minst sagt lyckades med i denna vas. Aalto-vasen är en riktig favorit för snittblommor och en uppskattad present att ge bort.

Kay Bojesen apa i ek är en skandinavisk designklassiker och hänger här på en vas med en blomma i handen.

1951 såg denna lekfulla krabat världens ljus när Kay Bojesen designade den utifrån ett barns fantasi med ”linjer som ler”.

Kay Bojesen apa mini och liten på ett ljust träbord.

Apan är Kay Bojesens mest välkända design och tillverkas fortfarande i Danmark

4. KAY BOJESENS APA

Kay Bojesens ikoniska apa förkroppsligar skandinavisk design som följer dig genom livets alla faser. Den lekfulla apan är Kay Bojesens mest älskade design och introducerades till världen år 1951. När han skapade apan ville Kay Bojesen att designen skulle vara en lekfull tolkning på en apa utifrån ett barns fantasi och att ”linjerna skulle le”. Något man tydligt kan se i varje unik apa vars design är fylld med humor och själ. Denna skandinaviska designklassiker är älskad av små som stora och en ständigt populär gåva att ge i studentpresent, doppresent eller födelsedagspresent. Och det bästa är att den bara blir finare med tiden.

Vit EM77 termos från Stelton är en skandinavisk designklassiker och favorit till fikat sedan 1977.

Termosen som förgyllt fikastunder sedan 1977 – EM77 är designad av Erik Magnussen för Stelton.

5. STELTONS EM77-TERMOS

Den stilrena termosen EM77 har förgyllt våra fikastunder sedan 1977. EM77 designades av Erik Magnussen för danska designvarumärket Stelton och byggde på en enkel idé med revolutionerade funktion. EM77 har ett vipp-lock som automatiskt öppnas när du häller upp drycken. Detta var nytt bland kaffetermosar under den tiden vars lock var av den traditionella sorten som skruvades på och av. Nu kunde man plötsligt hälla upp morgonkaffet med en hand och en ny designfavorit var född.

Focus de Luxe bestick i kartong som håller på att slås in som paket.

Retrobesticken Focus de Luxe designades av Folke Arnström 1955 för Gense och har sedan dess varit en uppskattad present att ge bort.

Focus de Luxe-besticken från Gense är riktiga skandinaviska designklassiker.

Focus de Luxe utnämndes till årets designhändelse i USA när de lanserades.

6. GENSES FOCUS DE LUXE-BESTICK

Från vardag till fest – de stilrena retrobesticken Focus de Luxe från Gense har varit en designfavorit sedan 1955 när de designades av Folke Arnström. Grundidén till designen var funktionell elegans. Folke Arnström ville förändra människors matvanor genom att förändra sättet vi åt vår mat, därav bestickens unika design där varje del utmanar normerna. Kniven är precis så stor så den fyller sin funktion, gaffeln är designad för att kunna ätas med både till sallad som sås och skeden är designad för att kunna äta från sidan av skedskopan. Praktisk, enkel och stilfull  – Focus de Luxe fortsätter vara en av våra främsta skandinaviska designklassiker.

Flowerpot VP2 lampa i vitt från &tradition.

Lampan Flowerpot är designad av Verner Panton som var inspirerad av Flower-power-rörelsen som växte sig stark i slutet av 1960-talet.

7. VERNER PANTONS FLOWERPOT-LAMPA - &TRADITION

Med inspiration från Flower-power-rörelsen som började växa sig stark i slutet av 60-talet döpte danska formgivaren Vener Panton sin nydesignade lampa till Flowerpot. Då återspeglade den en önskan i samhället om att gå utanför traditioner och omfamna ett mer öppet tankesätt där harmoni och fred stod i fokus. Samhällsandan som fanns passade Verner Panton perfekt som gjorde sig känd som nytänkande och smått provocerande. Mer än 50 år senare är Flowerpot-serien en fortsatt älskad favorit inom belysning. De två halvkloten är perfekt balanserade i storlek mot varandra för optimal ljusfördelning i rummet och med tidlösa som trendiga färger, är Flowerpot varje inredningsfantasts dröm.

Swedish Grace rosa assiett från Rörstrand är en riktig skandinavisk designklassiker.

Swedish Grace, eller Nationalservisen som den hette, har varit en skandinavisk klenod sedan 1930 när Louise Adelborg designade det ikoniska mönstret.

Vit och rosa Swedish Grace tallrik från Rörstrand i en vacker festdukning från Nordic Nest.

Mönstret av vajande veteax fortsätter att vara en omåttligt populär favorit i våra skandinaviska hem.

8. SWEDISH GRACE-SERIEN - RÖRSTRAND

När Swedish Grace, eller Nationalservisen som den då hette, presenterades på Stockholmsutställningen 1930 slog den rakt in i hjärtat på svenska folket och har varit med oss sedan dess. Louise Adelborgs ikoniska mönster för tankarna till en varm sommardag med vajande veteax i sommarbrisen. Och kanske är det också därför Swedish Grace är en så omåttligt populär servis. För att den på ett elegant sätt hyllar ett vackert ögonblick, förevigat i en servis som kan gå i arv i generationer.

Blåvita Mon Amie-porslinet är en sann skandinavisk designklassiker och dukas gärna med till fikat som här när det vankas kaffe och tårta.

Ytterligare en skandinavisk designklassiker och en fikaklassiker – Mon Amie-porslinet som designades av Marianne Westman i slutet av 40-talet.

9. MON AMIE-SERIEN - RÖRSTRAND

Från en Rörstrandsklassiker till en annan – serien Mon Amie är lika mycket en favorit till fikastunden som Swedish Grace är på middagsbordet. Detta ljuva porslin fortsätter att kännas som en frisk sommarbris i våra hem – oavsett vilken stil man har. Mon Amie skapades i slutet av 1940-talet av Marianne Westman som skissade fram en bild av blomman skvattram en regnig midsommarafton. Detta ledde till att hon lite smått ofrivilligt, blev formgivare på Rörstrand och en skandinavisk designklassiker trädde fram.

Blåvitt Mon amie-porslin från Rörstrand i form av skålar, assietter och tekoppar står på köksbänken redo för frukost och fika.

Det ikoniska mönstret, föreställande blomman skvattram, kom Marianne på en regnig midsommarafton.

Cobra ljusstaken från Georg Jensen är en given skandinavisk designklassiker.

Lika älskad att få som att ge bort – Cobra är en klassisk present att ge bort till en nybliven student eller till den nyinflyttade.

10. COBRA LJUSSTAKEN - GEORG JENSEN

Om det finns en ljusstake som fortsätter att trollbinda generation efter generation så är det Cobra. Denna skandinaviska designklassiker designades 2003 av Constantin Wortmann som blev en internationell succé. De vackra kurviga formerna som är inspirerad av den mystiska kobran har gjort denna designikon till en riktig inredningsfavorit för hem i flera olika stilar, och idag ser vi den i mer än ett flöde på sociala medier.

Hammershøi-vas i vitt med djupa räfflor som kommit att bli dess signum och en sann skandinavisk designklassiker.

Hammershøi-vaserna i keramik med sina ikoniska djupa räfflor skapades redan under tidigt 1900-tal av Svend Hammershøi.

11. HAMMERSHØI-SERIEN - KÄHLER 

Serien Hammershøi omfattar idag flera delar för hemmet, men det var vaserna i keramik som låg till grund för ett ikoniskt mönster. Under tidigt 1900-tal skapade konstnären och keramikern Svend Hammershøi Kählers numera klassiska vaser med djupa räfflor. Räfflorna ihop med den perfekta formen på vaserna gör dem till en uppskattad favorit i hemmet.

STOFF Nagel ljusstake designades av Hans Nagel & Werner Stoff i slutet på 60-talet och är idag en älskad inredningsfavorit.

STOFF Nagel ljusstake designades av Hans Nagel & Werner Stoff i slutet på 60-talet och är idag en älskad inredningsfavorit.

12. NAGEL LJUSSTAKE - STOFF

Sent 1960-tal träffas Hans Nagel och Werner Stoff i Tysklands Cologne och resan mot skandinavisk designhistoria börjar. Idéen till den ikoniska, och numera Instagram-favoriten, STOFF Nagel kom till när Hans Nagel föll i snön under en skidresa i Alperna och tog emot sig på sin ena hand. Handavtrycket i snön inspirerade honom till idéen om en skulptural ljusstake på tre ben och med plats för tre smala ljus. Nagel tog idén vidare till Werner Stoff som tog fram en ljusstake som utmanade dåtiden och som omfamnas av nutiden. STOFF ger dig möjligheten att skapa oändliga kombinationer som ger uttryck för din personliga stil och är en självklar designfavorit.

Vill du få tips för hur du kan inreda ditt hem i sann skandinavisk stil? Läs mer i artikeln Skandinavisk matplats - detaljerna som sätter stilen

Text: Arijana Kapic 
Foto: Angeliqa Daldorph, String, Kay Bojesen, Kähler, Rörstrand, Sophie Ottosson, Skultuna, Louis Poulsen, &tradition

DESIGNKLASSIKER

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB