12 skandinaviska designklassiker vi alla älskar

De kallas skandinaviska designklassiker av en anledning. Tidlös funktionalitet och design som överstiger trender - skandinavisk design är hyllad världen över för sin förmåga att trollbinda oss generation efter generation. Här är tolv skandinaviska designklassiker att känna till.

TRENDER & LIVSSTIL

20 april 2020
Alvar Aalto vaser från Iittala är riktiga skandinaviska designklassiker.

Vad kännetecknar skandinaviska designklassiker?

De flesta ikoner som vi idag benämner som skandinaviska designklassiker introducerades till världen under 1930 – 1960-talet med formgivare som Louise Adelborg, Arne Jacobsen och Alvar Aalto vid rodret. Med funktion som grund och tillsammans med den skandinaviska fingertoppskänslan för det stilrena – tog skandinavisk designfilosofi form och gav oss designklassiker som än idag känns lika trendiga.  

En designklassiker kännetecknas av:

  • Design rotad i funktion och som utmanade dess tids samhällsnormer.
  • Unikt och tidlöst formspråk oberoende av trender
  • Gediget material i hög kvalité som gör att designen kan gå i arv i generationer

Här är tolv skandinaviska designklassiker som bockar för detta. 

Grå AJ-bordslampa från Louis Poulsen är designad av Arne Jacobsen och är en skandinavisk designklassiker.

1. AJ-LAMPAN - LOUIS POULSEN

Först ut på listan är en sann belysningsklassiker som räknas till den danska designern och arkitekten Arne Jacobsens bästa verk. Idén för den tidlöst snygga AJ-lampan tändes för första gången år 1957 när Arne Jacobsen designade den för vad som skulle bli världens första designhotell - SAS Royal Hotel i Köpenhamn som öppnade 1960. Allt i hotellet var Arnes design och AJ-lampan blev snabbt en favorit tack vare dess unika designspråk. Lampans kombination av raka och sneda vinklar är direkt influerat av Arne Jacobsens tidigare verk och hans arkitektoniska arbete. Idag finns AJ-lampan i flera modeller som diskret passar in i alla typer av skandinaviska hem.

String-hylla i rosa toner står på väggen som den givna skandinaviska designklassiker den är.
Nisse Strinning bredvid sin String-hylla.

2. STRING-HYLLAN - STRING

Från vad som började som diskhyllan Elfa 1946 till att bli en skandinavisk designklassiker – en mer ikonisk bokhylla än String får man leta efter. Den enkla, funktionella och tidlösa designen skapades av Nisse och Kajsa Strinning år 1949 och var deras bidrag i en tävling anordnad av Bonnies Folkbibliotek för att hitta den perfekta bokhyllan. Paret vann tävlingen och efter decennium av framgång och motgång – återlanserades String-hyllan med bravur 2005. De mjuka avsluten på gavlarna, de tidlösa färgerna och dess enkla funktionalitet har befäst Strings position i den skandinaviska designhistorien för gott.

Alvar Aalto vas gåvoset i klarglas står på bordet – en tidlös skandinavisk designklassiker.

3. ALVAR AALTOS VAS - IITTALA

Alvar Aalto räknas som en av de främsta inom skandinavisk funktionalism och hans bidrag till världsutställningen i Paris år 1936 är en av hans mest välkända designs. Vi pratar om allas vår Aalto-vas, eller Savoy som vasen även kom att kallas efter att Alvar och hans fru Aino inredde lyxrestaurangen Savoy i Helsingfors med den. Alvar Aalto ansåg att god design skulle komplettera och var en naturlig del av vardagen. Något han minst sagt lyckades med i denna vas. Aalto-vasen är en riktig favorit för snittblommor och en uppskattad present att ge bort.

Kay Bojesen apa i ek är en skandinavisk designklassiker och hänger här på en vas med en blomma i handen.
En Kay Bojesen apa mini och liten tillverkas i fabrik i Danmark.

4. KAY BOJESENS APA

Kay Bojesens ikoniska apa förkroppsligar skandinavisk design som följer dig genom livets alla faser. Den lekfulla apan är Kay Bojesens mest älskade design och introducerades till världen år 1951. När han skapade apan ville Kay Bojesen att designen skulle vara en lekfull tolkning på en apa utifrån ett barns fantasi och att ”linjerna skulle le”. Något man tydligt kan se i varje unik apa vars design är fylld med humor och själ. Denna skandinaviska designklassiker är älskad av små som stora och en ständigt populär gåva att ge i studentpresent, doppresent eller födelsedagspresent. Och det bästa är att den bara blir finare med tiden.

Vit EM77 termos från Stelton är en skandinavisk designklassiker och favorit till fikat sedan 1977.

5. STELTONS EM77-TERMOS

Den stilrena termosen EM77 har förgyllt våra fikastunder sedan 1977. EM77 designades av Erik Magnussen för danska designvarumärket Stelton och byggde på en enkel idé med revolutionerade funktion. EM77 har ett vipp-lock som automatiskt öppnas när du häller upp drycken. Detta var nytt bland kaffetermosar under den tiden vars lock var av den traditionella sorten som skruvades på och av. Nu kunde man plötsligt hälla upp morgonkaffet med en hand och en ny designfavorit var född.

Focus de Luxe bestick i kartong som håller på att slås in som paket.
Focus de Luxe-besticken från Gense är riktiga skandinaviska designklassiker.

6. Genses Focus de Luxe-bestick

Från vardag till fest – de stilrena retrobesticken Focus de Luxe från Gense har varit en designfavorit sedan 1955 när de designades av Folke Arnström. Grundidén till designen var funktionell elegans. Folke Arnström ville förändra människors matvanor genom att förändra sättet vi åt vår mat, därav bestickens unika design där varje del utmanar normerna. Kniven är precis så stor så den fyller sin funktion, gaffeln är designad för att kunna ätas med både till sallad som sås och skeden är designad för att kunna äta från sidan av skedskopan. Praktisk, enkel och stilfull  – Focus de Luxe fortsätter vara en av våra främsta skandinaviska designklassiker.

Flowerpot VP2 lampa i vitt från &tradition.

7. Verner Pantons Flowerpot-lampa - &tradition

Med inspiration från Flower-power-rörelsen som började växa sig stark i slutet av 60-talet döpte danska formgivaren Vener Panton sin nydesignade lampa till Flowerpot. Då återspeglade den en önskan i samhället om att gå utanför traditioner och omfamna ett mer öppet tankesätt där harmoni och fred stod i fokus. Samhällsandan som fanns passade Verner Panton perfekt som gjorde sig känd som nytänkande och smått provocerande. Mer än 50 år senare är Flowerpot-serien en fortsatt älskad favorit inom belysning. De två halvkloten är perfekt balanserade i storlek mot varandra för optimal ljusfördelning i rummet och med tidlösa som trendiga färger, är Flowerpot varje inredningsfantasts dröm.

Swedish Grace rosa assiett från Rörstrand är en riktig skandinavisk designklassiker.
Vit och rosa Swedish Grace tallrik från Rörstrand i en vacker festdukning från Nordic Nest.

8. Swedish Grace-serien - Rörstrand

När Swedish Grace, eller Nationalservisen som den då hette, presenterades på Stockholmsutställningen 1930 slog den rakt in i hjärtat på svenska folket och har varit med oss sedan dess. Louise Adelborgs ikoniska mönster för tankarna till en varm sommardag med vajande veteax i sommarbrisen. Och kanske är det också därför Swedish Grace är en så omåttligt populär servis. För att den på ett elegant sätt hyllar ett vackert ögonblick, förevigat i en servis som kan gå i arv i generationer.

Blåvita Mon Amie-porslinet är en sann skandinavisk designklassiker och dukas gärna med till fikat som här när det vankas kaffe och tårta.

9. Mon Amie-serien - Rörstrand

Från en Rörstrandsklassiker till en annan – serien Mon Amie är lika mycket en favorit till fikastunden som Swedish Grace är på middagsbordet. Detta ljuva porslin fortsätter att kännas som en frisk sommarbris i våra hem – oavsett vilken stil man har. Mon Amie skapades i slutet av 1940-talet av Marianne Westman som skissade fram en bild av blomman skvattram en regnig midsommarafton. Detta ledde till att hon lite smått ofrivilligt, blev formgivare på Rörstrand och en skandinavisk designklassiker trädde fram.

Blåvitt Mon amie-porslin från Rörstrand i form av skålar, assietter och tekoppar står på köksbänken redo för frukost och fika.
Liljan ljusstaken både i mässing och silver från Skultuna är en given skandinavisk designklassiker.
Liljan ljusstake i mässing hålls försiktigt i handen av den nyblivna studenten som fått den i present.

10. LILJAN LJUSSTAKEN - SKULTUNA

Om det finns en ljusstake som fortsätter att trollbinda generation efter generation så är det Liljan. Denna skandinaviska designklassiker designades 1939 av Ivar Ålenius Björk till världsutställningen i New York. Den vackra formen av en utslagen lilja har gjort denna designikon till en riktig inredningsfavorit för hem i flera olika stilar och idag ser vi den i mer än ett flöde på sociala medier. 

Hammershøi-vas i vitt med djupa räfflor som kommit att bli dess signum och en sann skandinavisk designklassiker.

11. Hammershøi-SERIEN - KÄHLER 

Serien Hammershøi omfattar idag flera delar för hemmet, men det var vaserna i keramik som låg till grund för ett ikoniskt mönster. Under tidigt 1900-tal skapade konstnären och keramikern Svend Hammershøi Kählers numera klassiska vaser med djupa räfflor. Räfflorna ihop med den perfekta formen på vaserna gör dem till en uppskattad favorit i hemmet.

PH 5-lampan från Louis Poulsen är en sann skandinavisk designklassiker och älskad favorit att lysa upp matbordet med.

12. PH 5-lampan - Louis Poulsen

1958 uppdaterade och lanserade danska designern Paul Henningsen PH 5-lampan som kommit att bli synonym med hans namn. Detta lysande exempel på skandinavisk design har blivit en belysningsfavorit i skandinaviska hem tack vare dess förmåga att på ett exemplariskt sätt sprida ljuset.

PH 5 är designad för att forma ljuset. Varje skärm har en matt undersida så oavsett vilken ljuskälla du använder så är lampan bländfri och dess design riktar ljuset rakt ner och åt sidorna vilket gör den till perfekta matbordslampan. Paul Henningsen la även till blå och röda skärmar i lampan för att dämpa ljuset och färgerna som ögat är mest känsligt för. PH 5 är belysningskonst i sitt esse och en given skandinavisk designklassiker.

Vill du få tips för hur du kan inreda ditt hem i sann skandinavisk stil? Läs mer i artikeln Skandinavisk matplats - detaljerna som sätter stilen

Varukorg

Stäng