365 DAGAR ÖPPET KÖP

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Produkter
Annat
Logga in

Bli medlem & få 10% rabatt vid köp över 1000 kr

Muutos kontor i Köpenhamn är som ett välkomnande hem där ett uppdukat bord står med vitt porslin, glas och vaser från Muuto med vackra blommor i.

Hur du skapar ett välkomnande hem - enligt Muuto

Att sätta fingret på vad som gör ett hem välkomnande kan ibland vara knepigt. Muutos Design Director Christian Grosen delar med sig av Muutos perspektiv på vad som gör ett hem välkomnande och vad vi ska tänka på när vi inreder våra hem.
onsdag 21 april 2021
Dela artikel
Muutos Design Director Christian Grosen berättar om vad som gör ett hem välkomnande i en intervju.

Vi satte oss ner med Muutos Design Director Christian Grosen och pratade om vad som gör ett hem välkomnande. Tips nummer ett? Personlighet.

PLOCKA FRAM DIN PERSONLIGHET

Vi är på besök hos danska varumärket Muuto i deras välkomnande trevåningskontor mitt på Ströget i Köpenhamn. Det är tydligt att Muuto gjort sitt yttersta för att skapa en miljö som inbjuder till umgänge och trivsel. Och det är här vi träffar Muutos Design Director Christian Grosen.

Dukat bord med möbler från Muuto och porslin från Nordic Nest på kontoret hos Muuto.

Känslan av att saker och ting noggrant valts ut i hemmet för att passa ens personlighet är en viktig del som får gäster att känna sig välkomna i ett hem menar Christian.

Vad är det som gör ett hem välkomnande enligt dig?

- Först så tror jag det är väldigt subjektivt. Det beror på vem du är men jag känner mig välkommen i ett hem när jag kan känna någons personlighet. Det är en känsla av att sakerna i hemmet noggrant valts ut, de har tagit tid att hitta och det är saker som någon identifierar sig med. Du kan inte få den känslan när du går in på ett hotell till exempel, för där finns allting på grund av funktion. Jag tror att det är det som kännetecknar ett hem – att det har tagit tid att skapa och det är det som får dig att känna dig välkommen där.

Intervju med Christian Grosen som är Design Director på Muuto.

Christians andra tips? Färg. Själv målar han sitt vardagsrum var eller vartannat år och uppmanar oss att våga mer färg i våra hem.

Vit taklampa från Muuto och sittpuffar i rosa och blått från danska varumärket Muuto.

Hos Muuto är förkärleken för färg tydlig: här samspelar kontraster med ton-i-ton för ett varmt och välkomnande resultat.

VÅGA FÄRG: MÅLA DIN VÄGG

Precis som i deras egna hem, menar Christian att färg är en väldigt viktig del för att skapa trivsel i hemmet.

- På Muuto vill vi visa att du inte ska vara rädd för färg. Att måla en vägg till exempel, är något du kan göra relativt enkelt, säger Christian och rycker leendes på axlarna.

I Sverige väljer vi ju helst vita eller gråa väggar, tycker du att vi bör våga experimentera mer med färg?

- Ja absolut, och det är likadant i Danmark faktiskt där det är främst vitt och grått men det är enkelt att måla en vägg och det förändrar allting. Det kan göra stor skillnad för hur välkomnande hemmet känns och hur mysigt det upplevs.

- Jag målar nog mitt vardagsrum var eller vartannat år men jag älskar att se förändringen och vad det gör med sättet man lever på och använder det rummet till.

Rosa vas i glas från Muuto står på ett litet bord i ett färgglatt hörn på deras kontor.

Tips: våga måla väggarna i annat än klassiskt vitt och grått och se vad det kan göra för ditt välmående och hur du ser på ditt hem.

Och allting passar fortfarande in trots att du målar om?

- Nja, det förändras också lite, säger Christan och skrattar. Självklart har jag saker som jag verkligen är mån om och dem behåller jag givetvis. Men jag har även mycket saker som genom att bara flytta runt dem och förändra deras funktion får mig att se på dem på ett nytt sätt. En dagbädd behöver inte vara någonting som du bara ligger på, det kan även vara en hylla. Jag tycker om att utmana uppfattningen jag har om ett rum och sakerna i det. Vi vänjer oss rätt snabbt till saker och glömmer bort att se på dem på nya sätt.

- Självklart vet jag att folk inte vill måla sina hem varje år, skrattar Christian. Men det är bara för att säga att de inte ska vara rädda för det heller. Sen så tycker jag också att det är viktigt att lyssna på din egen smak och lita på den. Du är den som kommer bo där. Så först och främst ska det vara något du känner dig bekväm med.

Vardagsdukning med glasvas från Muuto och vitt porslin från Scandi Living.

Hur vi inreder våra hem har stor påverkan på hur vi mår. Därför är det viktigt att verkligen känna efter och inreda därefter menar Christian.

En enkel vardagsdukning med vitt porslin från Scandi Living bestick från Gense och glas samt karaff från Muuto.

Ett dukat bord får dig och dina gäster att känna sig extra välkomna till bords och det behöver inte vara så avancerat. Här enkelt vitt porslin från Nordic Nest med glas & karaff från Muuto.

SKAPA ETT HEM ATT MÅ BRA I

Skulle du säga att hur vi inreder våra hem påverkar vårt välmående?

- Absolut, det är jag övertygad om. Det är väldigt svårt att sätta fingret på vad det är och det behöver inte nödvändigtvis vara någonting som ser bra ut från ett designperspektiv utan det är någonting annat. Kanske har det återigen att göra med att någon ansträngt sig för att skapa ett hem.

- Designprofessionella kan kanske säga att det har med insläppet av dagsljus att göra eller färgkombinationerna osv., men de flesta kan inte säga vad det är som gör att de känner sig bekväma i en miljö men de känner det och det påverkar deras välmående.

En matplats i rosa och grå toner hos varumärket Muuto med rosa matstolar och en enkel vardagsdukning på vitt porslin.

2019 samarbetade Muuto med bland annat Google för att utforska hur olika typer av inredning påverkar vårt välmående vilket utmanade en och annan uppfattning.

Under Milans designvecka 2019, slog Muuto sig samman med bland annat Google för att skapa en utställning av rum som utforskade hur design påverkar just vårt välmående. Tre olika rum skapades och besökarna fick armband som mätte bland annat deras kroppstemperatur och puls. Efter att ha gått igenom de olika rummen, fick besökarna veta hur de hade reagerat i varje rum. Ett experiment som kanske inte överraskade med sitt resultat men som definitivt bekräftade ett och annat.

- Det sa oss att det är väldigt viktigt att du är medveten om hur du lever och hur du inreder ditt hem för det påverkar hur vi mår.

- Jag tror att många var rätt förvånade över sina resultat faktiskt när de såg vilket rum de trivdes bäst i, för det var inte nödvändigtvis det rummet de tyckte bäst om och själva trodde skulle vara det de var mest bekväma i.

- Det är intressant att bli utmanad på det sättet för vi håller gärna fast vid tron om vissa saker och lyssnar kanske inte på vår kropp och hur vi faktiskt mår. På så sätt gick denna utställning bortom estetik och utmanade istället kroppen och våra uppfattningar.

Muutos Design Director Christian Grosen tipsar om att kombinera färg och form för att skapa ett personligt hem.

LÅT DET TA TID

Även om Muuto skapat något av det perfekta hemmet för sig själva i Köpenhamns mest välkända stråk, så ger Christian oss en tankeställare om just det perfekta hemmet.

Vad tycker du är det viktigaste att tänka på när man ska inreda sitt hem?

- Ta din tid. Igen, detta är självklart väldigt subjektivt men för mig är hem när någon omsorgsfullt tagit hand om det och tagit sig tid att hitta föremål de vill leva med. Så acceptera att det tar tid att skapa ett hem – det är inget du kan köpa över en natt.

- Även om jag skulle vilja att människor köpte Muuto-produkter för hela hemmet så säger jag gör inte det, utan kombinera istället olika designfilosofier och designspråk. För det är i kontrasterna mellan sakerna som det blir intressant. De oväntade krockarna i färg eller form som gör det personligt och unikt, säger Christian uppriktigt.

- Du ser alltid dessa perfekta hem i tidningarna men du kan känna när ett hem tagit 10 år att skapa eller om det var något som beställdes för en vecka sedan. Det kan se fantastiskt ut, men det blir lite som ett hotell för det saknar personliga saker som snäckskalen på byrån som du hittade på semestern. Allt det är vad som gör ett hem. Och det är viktigt att inte glömma bort. För du kan få det att se perfekt ut, men du kommer inte känna dig som hemma.

Ett vardagsrum med rosa och grå stolar och snygg taklampa från Muuto.

Enligt Christian är ett hem det som tagit tid att skapa och som vi fyller med våra minnen. Ett hem utan de personliga detaljerna blir som ett hotell – snyggt men opersonligt.

Citat från Muutos Design Director Christian Grosen om att ett hem tar 10 år att skapa för att du fyller det med personliga detaljer du samlar på dig med tiden.

Utanför de stora fönsterna som blickar ut mot Ströget och Köpenhamns takåsar börjar det nu bli mörkt och sorlet från gatan sipprar in genom det öppna fönstret. 

- Eftersom vi i Skandinavien tillbringar så mycket tid inomhus på grund av klimatet, så prioriterar vi våra hem. Vi är villiga att spendera tid och pengar på det och jag tror även att vi använder våra hem på ett annat sätt än i andra länder, reflekterar Christian.

- Det finns många ställen i världen där hemmet bara är en plats du går till för att sova och du lever ditt liv utanför hemmet. Men här bjuder vi in folk på middagar och fester. Så på så sätt är hemmet en väldigt stor del av våra liv, säger Christian.

Om du skulle ge ett femte och sista tips för ett välkomnande hem, vad är det?

- Belysning är väldigt viktigt. Människor tenderar att inte ha tillräckligt med ljus i hemmet. Många små ljuskällor är viktiga och skapar trivsel och en väldigt mysig atmosfär i ditt hem.

Design Director på Muuto Christian Grosen reflekterar över att ett skandinaviskt hem är en stor del av livet som vi gärna prioriterar.

MUUTOS 5 BÄSTA TIPS FÖR ETT VÄLKOMNANDE HEM

  1. Plocka fram din personlighet.
  2. Var inte rädd för färg.
  3. Skapa ett hem att må bra i.
  4. Låt det ta tid.
  5. Var medveten om ljuset.

Lär känna Muuto på djupet - läs resten av intervjun med Christian Grosen här. 

Text: Arijana Kapic  Foto: Angeliqa Daldorph

FÖR VÄLKOMNANDE HEM

Ta del av fler tips

Nordic Nest använder cookies för att ge dig en bättre och säkrare kundupplevelse, personalisera innehåll och annonser och för att analysera trafiken på webbsidan. Vi kan också komma att dela information om din användning av sidan med våra partners inom sociala medier, marknadsföring och analys. Du bekräftar att du har tagit del av vår cookiepolicy och samtycker till vår användning av cookies genom att klicka på "Godkänn & stäng".

Läs mer