ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Allt för utelivet

Inspiration/Umgås /Get to know/Julstunder med Baka med Frida – om minnen från barndomen & om att skapa nya jultraditioner
Glöggmys hemma hos Baka med Frida med hemmagjorda pepparkakor, klassiskt vörtbröd och glöggset från Dorre. Foto: Frida Skattberg

Julstunder med Baka med Frida – om minnen från barndomen & om att skapa nya jultraditioner

Julen är en tid då gamla traditioner väcks till liv och nya minnen skapas. Välkommen in till Frida Skattbergs julvärld där hon delar med sig om vad julen betyder för henne, om minnen som blivit till traditioner och hennes bästa julklappstips. Välkomna in i Fridas sockersöta julvärld!
Torsdag 17 november
Dela artikel
Baka med Frida bakar hemmagjort vörtbröd som är en klassiker på Fridas julbord. Foto: Frida Skattberg

Intresset för bakning och matlagning har Frida fått från jularna hos sina morföräldrar när hon var liten.

JULENS BETYDELSE FÖR FRIDA – GEMENSKAPEN HOS MORMOR & MORFAR

Välkommen till Frida Skattbergs resa mot jul - en högtid som väcker en hel del känslor hos henne.

- Jag förknippar julen med mormor och morfar då vi alltid firade jul hos dem när jag var liten. Jag hjälpte alltid till att laga mat och duka fram på julbordet, så det är även där jag har fått mitt stora intresse för bakning och matlagning.

Frida berättar om att hon genom åren har haft blandade känslor kring julen men att det idag är en högtid hon älskar.

- Att familjen samlas, äter gott och bara har det mysigt, det är jul för mig. Gemenskap helt enkelt. Men jag tycker också att julgranen är viktig, utan den blir det ingen riktig jul. Det är så mysigt när det ligger lite paket under granen från tomten, berättar Frida.

Baka med Frida tar en bit hemmagjord morotskaka med saffran och vaniljfrosting från Staub skärbräda som är ett måste till julbordet. Foto: Frida Skattberg

Frida berättar att julen har varit en tuff högtid under flera år och att bakningen har varit som en terapi för henne.

”JAG VILL GE MINA BARN DET SOM JAG SJÄLV INTE RIKTIGT FICK”

Frida berättar att julen inte alltid har varit enkel och att hon är tacksam för att hennes morföräldrar funnits där under hennes uppväxt. Hon berättar även om hur bakningen har fungerat som en slags terapi som tagit henne genom julen många år.

- Jag har ju haft det lite trassligt hemma under min uppväxt med en pappa som var alkoholmissbrukare. Så vi har haft en del stökiga jular hemma och jag pratar mycket om det i mina kanaler just för att många är i den situationen jag har varit i under så många år. Jag vill känna att jag hjälper till under julen och gör skillnad för andra, för även om det är en fantastisk högtid är det också en tuff högtid för många, berättar Frida.

Baka med Frida – ta del av hennes favoritjulrecept här!

Glöggmys hemma hos Baka med Frida med hemmagjorda pepparkakor, klassiskt vörtbröd tillsammans med ett glöggset från Dorre. Foto: Frida Skattberg

Frida bjuder gärna nära och kära på det traditionsenliga pepparkaksreceptet tillsammans med varm glögg i en fin glöggryta vid julen.

FRIDAS JULTRADITIONER & LÄNGTAN AV ATT SKAPA EGNA

Julen för Frida pågar under flera dagar men det är julafton som är den stora dagen. Hon berättar att hennes favoritstund på dagen är julaftonsmorgonen när de brukar ge varandra en liten julklapp. Det är en magisk stund, berättar Frida.

- Det finns en del traditioner som jag har tagit med mig, till exempel mormors berömda brunsås på julbordet. Förr fanns det inte så många vegetariska alternativ till julbordet så min mormor gjorde alltid brunsås som jag åt tillsammans med potatis och köttbullar, vilket egentligen känns helt förbjudet vid jul. Men det har blivit en tradition som jag har tagit med mig, vi har alltid brunsås på julbordet eftersom jag förknippar det med mormor och julen.

En annan tradition som har följt med Frida är det årliga pepparkaksbaket och hennes mammas recept på pepparkaksdeg.

- Den här pepparkaksdegen har mamma gjort sedan jag var liten. Det är en tradition som jag älskar och kommer föra vidare till mina barn. Det är en mysig stund tillsammans, säger Frida.

Baka med Fridas bästa julklappstips är att ge bort en adventskalender som denna från ferm LIVING fylld av minnesvärda upplevelser. Foto: Frida Skattberg

Frida tipsar om att ge bort en upplevelse i julklapp, eller varför inte flera? Ge bort en adventskalender fylld av minnesvärda aktiviteter att göra tillsammans.

FRIDAS BÄSTA JULKLAPP GENOM ÅREN

- Den bästa julklappen jag har fått genom åren måste vara när jag fick en hund som liten. Han var helt fantastisk och var med mig överallt. Han var min bästa kompis i 13 år så det är en svårslagen julklapp, säger Frida och skrattar.

- Jag tycker annars upplevelser av olika slag är en perfekt julklapp. Jag tycker om att ge bort något man kan göra tillsammans.

Tips från Frida! Ge bort en fin sockerkaksform i julklapp. Vill du skämma bort dina nära och kära lite extra så bakar du en kaka och ger bort tillsammans med formen, det bjuder in till en trevlig fikastund.

Baka med Fridas bästa julklappstips är en sockerkaksform som denna från Nordic Ware. Foto: Frida Skattberg

Enligt Frida är en sockerkaksform den perfekta julklappen.

- Det är en mysig tid vi har framför oss, jag längtar efter julmyset med många filtar och tända ljus. Sen längtar jag extra mycket efter att laga julmat i år, avslutar Frida.

Text: Frida Skattberg, @bakamedfrida

Linnéa Axelson
Skribent

TILL JULBAKET

Visa mer bakredskap

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB