FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP TILL 31 JANUARI

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Öppna DAGENS LUCKA i julkalendern

Inspiration/Umgås /Get to know/Möt mästerkocken Markus Aujalay - Tips för mer matglädje i vardagen
Mästerkocken Markus Aujalay i reportage med Nordic Nest.

Möt mästerkocken Markus Aujalay - Tips för mer matglädje i vardagen

Han har vunnit prestigefyllda titlar, stått för Nobelmiddagen och motiverat amatörkockar till att bli sitt bästa jag i köket. Nu är det dags för nästa äventyr när Sveriges mästerkock Markus Aujalay lanserar sitt eget varumärke av köks- och matlagningsprodukter. Här berättar Markus själv om produkterna och delar sina tips på hur du blir proffskock i ditt kök.
onsdag 8 december
Dela artikel
Kocken Markus Aujalay lagar mat i sitt kök med stekpannor från sitt egna varumärke med matlagningsprodukter i reportaget med Nordic Nest.

KARRIÄREN SOM BÖRJADE MED EN CHILI CON CARNE

2004 vann han prestigefyllda utmärkelsen Årets Kock och 2011 blev han känd för hela Sverige när han klev in som en av tre domare i populära programmet Sveriges Mästerkock. Markus Aujalay har en imponerande karriär till sitt namn men det var ingen självklarhet att han skulle bli just kock.

- Jag har alltid varit intresserad av mat och kanske främst av att äta mat, men det fanns ingen tanke på att jag skulle bli kock när jag var yngre. Det intresset kom när jag började jobba extra på en restaurang på kvällar och helger som 13 – 14-åring. Jag trivdes väldigt bra i den miljön och med facit i hand var det nog där det satte sig.

Oavsett om det är i någon av hans restauranger eller på hans omåttligt populära YouTube-kanal – imponerar Markus dagligen med en variation av aptitretande rätter. Den första rätten som fick bära hans namn kom till redan när han var sju år gammal, men att han bemästrade den vågar han inte påstå.

-  Jag vet inte om bemästra är rätt ord, säger Markus och skrattar.

Men den första rätten som jag minns att jag lagade hemma då var jag kanske sju år gammal och stod på en pall i köket och lagade en Chili con Carne till alla i familjen.

- Den fick jag styra över själv och bestämma hur det skulle smaksättas och det är klart att den känslan minns jag fortfarande – hur det var att få äga den situationen och få bestämma allting själv. Det var fantastiskt, så det kommer jag väl ihåg.

Mästerkocken Markus Aujalay i sitt kök med skärbräda och pepparkvarn från sitt eget varumärke av köks-och matlagningsprodukter.
Markus AujalayMarkus stora bräda serveringsbricka 20x63 cm
499 kr598 kr

EN MÄSTERKOCKS INSPIRATION

Markus resa från det ögonblicket och Chili con Carne, till en varieté av rätter och titlar är imponerande. Medan vi gärna låter oss inspireras av Markus recept, finner han själv inspiration från resor, egna restaurangbesök och sociala medier. Processen idé till en färdig rätt ser olika ut beroende på om det är till någon av hans restauranger eller till hans YouTube-kanal:

- Till restaurangerna blir det gärna att man har en idé som man provlagar, testar och ser vad som passar restaurangen. Men när jag lagar mat till mina YouTube-klipp och sådant då provlagar jag ingenting utan då lagar jag mat som jag känner att jag behärskar och som jag vill förmedla och dela med mig av.

Klassiska kastruller i rostfritt och i olika storlekar från varumärket Markus Aujalay.
Markus Aujalay
Markus Exklusiv kastrull, 1,4 L
698 kr
Markus Aujalay
Markus Exklusiv kastrull, 2,8 L
798 kr
Markus Aujalay
Markus Classic gryta, 4,7 L
798 kr

EN EGEN, EFTERLÄNGTAD, KÖKSSERIE

En egen köksserie har varit något av ett långkok för Markus, förfrågningarna har varit många genom åren men tiden räckte aldrig riktigt till för att verkligen sätta sig in i processen. Tills nu. Så vad var viktigt för Markus att hans första kollektionen innehöll?

- Det viktigaste för mig var någonstans att se till så det fanns skärbrädor i olika storlekar för olika tillfällen. Jag upplever att många saknar mer rejäla saker hemma som underlättar matlagningen, till exempel en stor skärbräda så man faktiskt får plats med några saker på den.

- Sen var det även väldigt viktigt att hitta bredden i kollektionen. Det skulle finnas stekpannor, några kastruller, skärbrädor, durkslag ja men allt möjligt. Sen är detta bara början, vi kommer komma med nya produkter och utveckla varumärket ännu mer så vi är långt ifrån klara.

Träslev från varumärket Markus Aujalay.
Markus AujalayMarkus Sleven Nils träslev
98 kr129 kr
Belagd stekpanna från varumärket Markus Aujalay - en perfekt stekpanna att steka kött i.
Markus AujalayMarkus Steelsafe stekpanna
659 kr1 198 kr

Det går inte att ta miste på Markus passion för mat. Det finns en värme och elegans till hans matlagning som lockar in tittaren och vi är många som vill ge oss i kast med att återskapa hans rätter. Så vad ska vi tänka på när vi väljer matlagningsredskap?

- Det viktigaste är först och främst känslan i produkterna, hur känns stekpannan i handen? Hur är handtaget? Storleken? Det måste vara bra kvalitet som ställs i jämförelse mot vad produkten kostar, så helheten är väldigt viktig. Det ska kännas bra och någonstans ska man känna att det här inspirerar mig!

Det är därför det var extra roligt att ta fram min egen köksserie som jag står för och gillar. Jag är väldigt nöjd med produkterna vi tagit fram och det har varit jätteroligt att ha fått vara med och designa dem, känna på dem, ta fram handtagen – jag är jättestolt och nöjd med kollektionen.

INVESTERA I PRODUKTER & LEK ATT DU ÄR PROFFSKOCK

Den stilrena köksserien speglar Markus Aujalays matlagningsstil – det är enkelt och elegant. Inga konstigheter, utan rakt på sak-produkter för den som önskar hitta glädjen inom matlagning.

- Om man känner att man är nybörjare i köket eller inte har så mycket köksprylar eller utrustning är det värt att investera och köpa lite bra saker så du har olika produkter hemma för då blir det mycket roligare att laga mat. Jag ser ofta människor som inte har så många saker hemma och då blir det inte lika roligt, säger Markus.

Jag brukar ofta säga att ja men lek att du är lite av en proffskock hemma – ha en rejäl skärbräda, ha lite olika stekpannor och kastruller som du kan använda så du inte känner att du måste hälla över saker i skålar och diska ur allt medan du håller på, utan ha lite olika storlekar hemma.

- Det blir såklart en liten investering att köpa det som behövs men produkterna håller också väldigt länge.

Markus kollektion innehåller bland annat tre olika typer av stekpannor – Classic, Steelsafe och Exklusiv.

- Alla stekpannor passar egentligen till allt men Steelsafe-pannan är av annat material inuti som gör att den även tål metallverktyg vilket kan underlätta för många som gärna använder metallverktyg när de lagar mat.

- De belagda pannorna ska man vara lite försiktig med vad man har för redskap till, men generellt kan du använda alla stekpannor till allt egentligen.

Mästerkocken Markus Aujalay med sina köksprodukter, stekpannor och kastruller, i intervju med Nordic Nest.

A OCH O FÖR ENKLARE & ROLIGARE MATLAGNING – PLANERING

Att planera sin matlagning blir minst lika viktigt för matglädjen som de rätta köksprodukterna.

- Jag tror inte på att man kan sluta jobba kl. 17.00 och tro att man ska ha en middag serverad kl. 18.00 och ha hunnit handla innan det. Man måste lära sig att planera sin matlagning mer, ofta planerar vi massa andra saker i livet och på samma sätt måste man väl planera sin matlagning med, säger Markus.

- Det är väldigt vanligt att man står hemma och plötsligt så saknar man tomatpuré som ska vara i rätten, ja men då blir det lite jobbigt. Så planera, plocka fram allting och lek att du är en tv-kock. Då blir det mycket enklare.

Mästerkocken Markus Aujalay dukar bordet med bestick från sitt eget varumärke och Iittalas Teema-porslin.
Bestick och matkniv från varumärket Markus Aujalay.
Markus AujalayMarkus Signature bestickset
799 kr998 kr

5 SNABBA MED MARKUS

Favoritkryddan?

- Jag har egentligen ingen favoritkrydda på det sättet men däremot klarar jag mig inte utan salt och peppar.

En råvara att alltid ha hemma?

- Jag brukar alltid se till att ha vitlök, citron, lite chili, smör och olivolja hemma för då kan du ganska snabbt göra mycket med få råvaror.

Har du en guilty pleasure-rätt?

- Jag kan tycka om att äta stekt falukorv med stuvade makaroner och ketchup, jag kan äta det mesta egentligen. Ska jag göra något snabbt och enkelt så där så blir det kanske mer ofta att jag gör äggröra eller en snabb soppa.

Vad serveras hemma hos dig en vardagskväll?

- Det kan vara allting från en enkel pastarätt till pannbiff med gräddsås, lingon, kokt potatis och pressgurka. Eller en fisksoppa.

Koriander, ja eller nej?

Ja, absolut! Ibland kommer man in i koriander-flow och då kan man nästan längta efter det, när man väl lärt sig tycka om det.

Text: Arijana Kapic

Markus Aujalay

Se hela kollektionen

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2023 Copyright Nordic Nest AB