ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Extra rabatt på utvalt med kod: SPRING

Inspiration/Umgås /Get to know/Rörstrand - Anrika rötter & ikoniska mönster
Blandat porslin från Rörstrand på ett bord i valnöt - toppbild.

Rörstrand - Lär känna varumärket med anrika rötter & ikoniska mönster

Rörstrand är en av Europas äldsta porslinstillverkare och har blivit synonymt med det svenska hemmet tack vare sin förmåga att vackert balansera tidlös elegans med det moderna livets behov. Det är porslinsklassikerna som stolt plockas fram vare sig det vankas fest eller en kopp måndagskaffe. Vi fick äran att ställa några frågor till Rörstrand, så följ med in och lär känna denna dukningsfavorit på djupet.
torsdag 28 april 2022
Dela artikel
Swedish Grace-dukning med skål och tallrikar i svala toner av grått och vitt.

En skandinavisk designklassiker - Rörstrands ikoniska Swedish Grace-porslin är en tidlös favorit på det dukade bordet.

RÖRSTRAND - DET LILLA EXTRA PÅ DIN DUKNING

Klassikerna står uppdukade hos Rörstrand. Här hittar vi Swedish Grace, blommönstrade drömmen Mon Amie, eleganta Ostindia och lekfulla Ostindia Floris. Det är inte bara fyra serier som utgör hjärtat av Rörstrand, utan även hjärtat i de flesta svenska hem. I över 300 år har Rörstrand varit en del av omsorgsfullt dukade bord. Än idag fortsätter Rörstrand vara synonymt med guldkant i vardagen och eleganta festdukningar.

Rörstrands porslin har alltid varit till för att användas såväl till vardag som till fest, från generation till generation, säger Lina Ivarsson, In-store Specialist på Rörstrand.

ARVET RÖRSTRAND

Rörstrand grundades år 1726 på slottet Rörstrand i Stockholm, under ledning av tyska porslinstillverkaren Johann Wolff. Detta gör Rörstrand till Europas näst äldsta porslinsvarumärke. Till en början var mönsterbilderna inspirerade av Kinas porslinstillverkning och fjärran länder, men redan 1740 började Rörstrand ta fram egna mönster som speglade klassiska svenska motiv och designades då av Gustav den tredjes arkitekt Jean-Erik Rehn. Under efterföljande år utvecklades tillverkningsprocessen, varumärket växte i popularitet och i början av 1900-talet får Rörstrand sitt internationella genombrott i samband med Världsutställningen i Paris.

En festdukning med levande ljus, ängsblommor i Pli Blanc-karaff och Swedish Grace-porslin i vitt och grått.

Klassikerna är många hos Rörstrand och låter dig skapa inbjudande dukningar till vardag som fest. 

- Vi har ett fantastiskt arv som vi självklart vill belysa och förmedla i allt vi gör, både idag och i framtiden. Vår anrika historia är en viktig del i allt vi gör, från kommunikation och storytelling till produktinspiration och utveckling, säger Petra Mattsson Brand Marketing Manager på Rörstrand.

1930-talet var en betydande period för Rörstrand då två av serierna som idag kännetecknar Rörstrand såg sitt ljus – Swedish Grace och Ostindia. Under 50-talet fick de sällskap av vackra Mon Amie och från det har klassikerna strömmat ut ur Rörstrands fabriker.

SWEDISH GRACE - GENERATIONSPORSLINET

Det är få porslinsserier som har förmågan att endast vid namn framkalla ett minne, en känsla eller en dröm. Swedish Grace har det.

Oavsett om det för tankarna till en fikastund i barndomen, eller får en att längta efter den ikoniska servisen i ens eget porslinsskåp. Så vad är det med Swedish Grace som gör att det fortsätter tilltala designälskare över generationer?

- Vi tror att det är den eleganta formen och den vackra reliefen av vete som är väldigt distinkt och tidlös. Och designen fungerar både till vardags och till festliga tillfällen, säger Petra och fortsätter:

- Vi ser också till att hålla serien uppdaterad och att ständigt vara relevant. Vi lanserar nya glasyrer till marknaden och nya delar som speglar den moderna konsumentens matvanor och vi tar till oss av våra konsumenters önskemål, till exempel genom senaste tillskottet Swedish Grace Dimma.

Kärt barn har många namn och Swedish Grace gick till en början under namnet Nationalservisen när den presenterades på Stockholmsutställningen 1930. När serien återlanserades år 2000 var det med nya färger, former och under nya namnet Swedish Grace. Namnet var inspirerat av den svenska stilepoken Swedish Grace, även kallad tjugotalsklassicism vilket är en konstinriktning inom arkitektur och formgivning och den svenska varianten av Art Deco. Även om serien bytte namn, har det sannerligen behållit sin status som Nationalservis och återfinns i många älskade hem runtom i vårt avlånga land.

Rörstrands porslinsklassiker står uppradade på ett runt bord: Mon Amie, Swedish Grace, Ostindia i blå och svart samt kanna från Pli Blanc.

PORSLINET MED NÅGOT FÖR ALLA

Rörstrands styrka vilar i deras seriers förmåga att var och en tilltala en specifik stil, men samtidigt utstråla perfekt harmoni när de kombineras.

Vårt absolut bästa tips är att det finns inga rätt eller fel när det gäller att blanda våra produkter, utan det gör bara din dukning mer personlig. Det finns väl inget finare än att låta arvegods eller loppisfynd få nytt liv i ditt hem tillsammans med din nya servis, tipsar Lina.

- Förhöj en enfärgad mattallrik med en mönstrad assiett till exempel eller varför inte duka upp med olika tallrikar i samma färgskala? Det är lika härligt med återupprepning som en stilfull kontrast.

Ostindia kaffekoppar och liten kanna hemma i skafferiet hos Instagram-profilen Hannes Mauritzson.

Rörstrand finns i många älskade hem - här i skafferiet hemma hos Instagramprofilen @hannesmauritzson

Assiett och äggkopp från Mon Amie, Rörstrand hemma hos Instagram-profilen Colorelles.

Är din Rörstrand-favorit Mon Amie som här hos Instagramprofilen @colorelles?

Ostindia kaffekopp i blått hemma hos Instagram-profilen Hannes Mauritzson.

Ostindia, en klassiker till vardagens koppar, här hemma hos @hannesmauritzson. 

RÖRSTRAND I ÄLSKADE HEM

En vacker dukning utstrålar omtanke och likt allt annat i våra hem så förändras även våra behov och vanor kring det dukade bordet med tiden. Petra berättar:

Måltiden är en viktig form av samvaro och dukningen förgyller med lite extra omtanke. Vi ser att dukningsvanor förändras genom åren och följer såväl inredning- som färgtrender, men självklart också mat-trender.

- När espresson kom till Sverige blev espressokoppen till och när sushi och det asiatiska köket flyttade in blev exempelvis större skålar och soja-fatet nutida tillägg i våra dukningsvanor. Något som också skiftas över generationer är hur och när vi umgås med våra nära och kära, och med det följer olika sätt att duka, säger Petra.

SÅ TAR DU HAND OM DITT RÖRSTRAND-PORSLIN

Porslin från Rörstrand är porslin som kan finnas med dig i många stunder i livet, om du tar hand om det väl.

- Det är de små knepen som får ditt porslin att se ut som nytt en längre tid och i vardagen finns det några bra tips att lägga på minnet, säger Lina.

Här kommer lite tips på hur du sköter ditt Rörstrand-porslin:

  • Idag går alla Rörstrands serviser att diska i diskmaskin men har man äldre serviser med till exempel guldkant bevaras dessa på bästa sätt genom handdisk.
  • Vi rekommenderar att du tillsätter spolglans i din diskmaskin, det gör ditt porslin mindre känsligt för repor och eventuella bestickmärken.
  • När du har diskat färdigt så öppna diskmaskinen och låt tallrikarna torka ordentligt innan du staplar dem i skåpet eller på hyllan.
  • Kom ihåg att inte skjuta in tallrikarna på varandra när du ska stapla dem, utan i stället lyfta in och ut dem.
En festdukning med Swedish Grace-porslin i vitt och grått med linneservetter från Rörstrand och vitvinsglas från Scandi Living.

Ta hand om ditt Rörstrand-porslin väl så kommer det finnas med dig för många måltider framöver.

Rörstrand är idag en naturlig del av älskade hem runtom i landet och för dem handlar det om att skapa din egen speciella plats:

För Rörstrand innebär ett hem en plats att älska där du kan vara dig själv och göra till din egen speciella plats där du skapar egna traditioner och firar livet i både vardagen såväl som under festliga tillfällen, avslutar Petra.

Det är precis i dessa stunder där Rörstrand alltid tycks vara med oss, i skapandet av fler minnen för livet.

Text: Arijana Kapic

Foto: Angeliqa Daldorph, Rörstrand, Hannes Mauritzson, Ulrika Andåker

Inspireras av Rörstrand

Se mer Rörstrand

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB