ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Allt för utelivet

Gjutjärnspannor

Gjutjärnspannor

En klassisk gjutjärnspanna är robust och hållbar, ger välsmakande måltider och de flesta kan användas till flera former av värmekällor, från spisen till den öppna elden. Här hittar du ett utbud av högkvalitativa gjutjärnspannor från välkända varumärken.
72 träffar sorterat på  
Popularitet
12
Sida 1 av 2

Varför ska du köpa gjutjärnspanna?

Gjutjärn är en järnform som vanligtvis består av 1-3% kisel och 3-4% kol. Då man tillverkar stekpannor i gjutjärn skapas giftfria kvalitetsstekpannor med hög hållbarhet. En klassisk gjutjärnspanna är en god investering till köket. Förutom att gjutjärnsstekpannan ger en fin stekyta och har en hög hållbarhet, finns det flera goda anledningar till att köpa en stekpanna i gjutjärn. Nedan listar vi fyra av dem:

1. En panna som tål alla dina köksredskap

En högkvalitativ gjutjärnspanna är, tack vare järnet, beständig mot repor från till exempel knivar och andra köksredskap, till skillnad från exempelvis en teflonpanna.

2. Gjutjärnsstekpannan kan användas till alla typer av värmekällor

Fördelarna med en gjutjärnsstekpanna är dock betydligt fler än så. Gjutjärnspannorna går att värma över alla former av värmekällor, alltifrån induktionshällen hemma i köket till den öppna elden på skogsturen.

3. En stekpanna av gjutjärn leder och håller värme otroligt bra

En gjutjärnspanna leder också värme oerhört bra och fördelar dessutom värmen jämt över hela pannan. Väl uppvärmd håller den värmen under en längre tid, vilket är perfekt vid långa bordssittningar.

4. Gjutjärnspannan bidrar till både god smak och god hälsa

Då man lagar mat i en gjutjärnspanna släpper gjutjärnet ut lite järn i maten och om gjutjärnspannan dessutom är inbränd kan man laga mat med lägre fetthalt, vilket båda gör kosten något hälsosammare och ger måltiden en god smak.

Gjutjärnsstekpannans användningsområden

En gjutjärnspanna är massiv och tung, vilket gör att den lagrar värme under en längre tid än en vanlig stekpanna. Detta gör att den är perfekt då du ska steka en större mängd mat, eftersom värmen håller sig kvar i gjutjärnspannan en tid även efter att du stängt av spisen.

En gjutjärnsstekpanna ger en god och jämn värmedelning till maten. Den går även bra att ställa in i ugnen efter matlagning på spisen om du vill hålla maten varm en längre tid i väntan på middagsgästerna, vilket ger dig tillfälle att hinna duka fram vackra tallrikar, glas och bestick på bordet i lugn och ro.

En gjutjärnspanna är också utmärkt att göra långkok i till vardags, men även att steka biff och potatis i då du ska bjuda in till en välsmakande middag.

Populära gjutjärnspannor

På den här sidan hittar du ett utbud av högkvalitativa gjutjärnsstekpannor från välkända varumärken. Några av de populäraste varumärkena som tillverkar gjutjärnspannor är:

Ska man bränna in sin gjutjärnspanna?

Många av gjutjärnspannorna idag är inbrända redan då du köper dem och är därmed redo att användas direkt, en inbränning är därför inget måste. Vill man däremot ge gjutjärnsstekpannan omsorg från första stund är det rekommenderat att bränna in den innan första användning.

Varför ska man bränna in gjutjärnspannan?

En inbränd gjutjärnspanna har en naturlig beläggning som hindrar stekpannan från att rosta och minskar risken för att mat bränns fast.

Att bränna in din gjutjärnspanna gör också att den behåller sin snygga svärta och att du kan steka med en lägre fetthalt.

Såhär bränner du in din gjutjärnspanna

  1. Diska din gjutjärnspanna med endast varmt vatten (använd inte diskmedel i en stekpanna av gjutjärn).
  2. Låt den torka på svag värme på spisen.
  3. Smörj in gjutjärnspannan med kokosolja eller annan typ av fett som tål höga temperaturer.
  4. Höj värmen på spisplattan som pannan står på.
  5. Gjutjärnspannan kommer att suga åt sig oljan, när den har gjort det smörjer du in den en gång till.
  6. Upprepa proceduren tills gjutjärnspannan inte längre suger åt sig fett, då är den inbränd och klar.
  7. Du kan nu stänga av spisen och torka av det överflödiga fettet i din inbrända gjutjärnspanna.

Varför inte diskmedel i gjutjärnspannor?

Diskmedel och diskmaskin förstör fettlagret i din gjutjärnspanna vilket gör att maten riskerar att brännas fast vid matlagning och stekpannan rostar.

Hur diskar man en gjutjärnspanna?

En gjutjärnspanna ska diskas för hand med hett vatten. För att vara extra snäll mot din gjutjärnsstekpanna kan du smörja in den med ett tunt lager olja efter diskning.

Om du råkat använda diskmedel i din gjutjärnspanna kan du bränna in den igen för att skapa ett nytt fettlager.

Gjutjärnspanna – skötsel och råd

Om mat har bränts fast i stekpannan eller om den har rostat, kan du få bort det med hjälp av stålull. Efter en grovrengöring behöver gjutjärnspannan brännas in igen för att få en ny, skyddande beläggning.

En inbränning av gjutjärnspannan rekommenderas innan första användningen, eller om du märker att maten börjar fastna och pannan tappat färg. För att vara snäll mot din gjutjärnspanna kan en inbränning någon gång per år förlänga dess hållbarhet.

Hur länge håller en gjutjärnspanna?

Med rätt skötsel kan en stekpanna gjord av gjutjärn hålla i flera generationer.

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB