ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Allt för utelivet

Vinkaraffer

En vinkaraff förhöjer inte bara sättet att presentera och servera vinet på, det höjer också smakupplevelsen av de flesta viner. Här finner du en mängd olika vinkaraffer som låter dig dekantera ditt vin på ett elegant och professionellt vis, så att alla smaker och dofter kommer till sin fulla rätt.
34 träffar sorterat på  
Popularitet

Varför ska man använda en vinkaraff?

 • Genom att hälla upp vinet i en vinkaraff, innan du serverar det, låter du ditt vin andas. Denna process bidrar till att aromerna frisläpps lättare, vilket gör att smakupplevelsen av vinet blir ännu rikare.
 • När du häller upp vinet i en vinkaraff, eller dekanterar vinet som det egentligen heter, kan du få bort vinets mognadsfällningar och sediment som kan ge vinet en viss bitter smak.
 • Vinkaraffen bidrar också som en snygg dekorationsdetalj till din dukning och det tillför en elegant känsla till när vinet presenteras och hälls upp i vinglasen

Varför ska man lufta vinet?

Nästan alla röda viner, speciellt de unga som vi till största del förtär, men även många vita viner, rosévin och till och med en ung champagne, vinner på att luftas innan servering. När vinet exponeras för syre öppnas smakerna i vinet upp och korksmaken avlägsnas. Vinsmaken blir mjukare och vinet kan till och med ändra karaktär och få nya, både fruktiga och blommiga dofter och smaker som det inte hade innan. Det är viktigt att lufta vinet ordentligt för att få just den smakupplevelse som vinproducenten skapat, och det bästa och smidigaste sättet för dig att lufta ditt vin på är med hjälp av en vinkaraff.

Hur luftar man vin?

Det räcker inte med att dra ur korken ur vinflaskan för att lufta vinet, då det inte kommer in tillräckligt mycket syre genom den smala flaskhalsen, samt eftersom enbart den översta, lilla delen av vinet i flaskan kommer i kontakt med syre.

Du luftar vinet på bästa vis genom att hälla det från en ganska hög höjd, ner i karaffen, längst med kanten av vinkaraffens insida, så att allt vin kommer i kontakt med syre på väg ner till bottnen. När allt vin har hällts över till vinkaraffen kan man skaka om karaffen, så att vinet virvlar längst kanterna. En vinkaraff har en bred bas, speciellt utformad för att göra ovan skak-moment möjligt, samt för att exponera en så stor volym som möjligt av vinet för syre, när vinet förvaras i karaffen.

Hur länge ska vinet luftas?

Luftningens längd beror på vinets ålder. Det kan ta allt ifrån 15 minuter upp till 2-3 timmar. En god tumregel är minst en halvtimmes luftning, så tänk på att ta fram vinet en bra stund innan det ska avnjutas, för bästa smakupplevelse.

De flesta viner som dricks är unga och dessa kräver en ordentlig luftning, oavsett om det är ett rött eller vitt vin. Mogna viner däremot ska inte luftas för länge innan servering, då de riskerar att oxidera och förlora sina aromer. I vissa fall räcker det till och med att enbart lufta dessa viner direkt i glaset.

Dekantering i vinkaraff

Vinkaraffer används inte bara för luftning och en elegant servering av vin. De används också för dekantering, vilket innebär att man tar bort mognadsavfällningar och sediment från vinet. Fällningar uppstår, framförallt i ungt rödvin och portvin, då färgämnen klumpar ihop sig tillsammans med garvsyror, som sedan faller till bottnen. Sediment är inte farligt, men heller inte önskvärt, då det tillför en bitter smak och grumlig konsistens.

Så här dekanterar du ditt vin:

 1. Korrekt sätt att förvara vinflaskor på är liggandes, gärna med korken lutandes neråt, då man på så vis håller korken fuktig och förhindrar att syre kommer in i flaskan. Detta gör dock att sedimentet samlas längst med flaskans sida. Låt därför flaskan stå upp i ett dygn innan du dekanterar vinet, så att sedimentet hinner stabiliseras på flaskbottnen.
 2. Häll försiktigt över vinet till vinkaraffen, samtidigt som du lyser underifrån flaskan med en ficklampa. På så vis ser du när fällningarna närmar sig flasköppningen så att du då kan sluta hälla.
 3. Har du mycket mognadsfällningar i ditt vin kan du filtrera det genom en tät sil, eller till och med ett kaffefilter.

Vinkaraffer för vita viner och roséviner

Till skillnad från rött vin så avnjuts vitt vin och rosévin absolut bäst när det är riktigt väl kylt. För att lyckas hålla vinet kylt länge kan därför en vinkaraff med kyldel vara en smart lösning. Men framförallt kan en smalare vinkaraff som lättare håller kylan länge vara att föredra.

Att tänka på när du köper en vinkaraff

 1. Olika typer av viner passar i olika typer av karaffer. Vinkaraffer med en bred bas gör sig extra bra för röda viner som kräver mycket syre och en mellanbred bas passar bäst till mellanfylliga viner, även om denna typ av viner också passar i den bredare varianten. En smal vinkaraff passar bäst till vitt vin och rosé, men även dessa kan serveras i en bred karaff. Röda, unga viner ska dock inte serveras i en smal karaff.
 2. Tänk på att välja en vinkaraff som är lätt att diska. Många karaffer kan vara krångliga att rengöra.
 3. Även hanteringen av vissa karaffer kan vara besvärlig. Många karaffer kan upplevas svåra att hålla i och hälla ur. Så var noga med att hitta en som inte bara är anpassad till vinet, utan också dig som ska använda den.

Vinkaraffer med kork eller lock

Vissa vinkaraffer kommer med tillhörande kork eller lock. Dessa är praktiska lösningar som bland annat kan förhindra att djur tar sig ner i vinet när man avnjuter det utomhus en varm sommarkväll. De kan också hjälpa till att skjuta upp oxidationen av vinet en stund. I vårt sortiment hittar du vinkaraffer med tillhörande lock från bland annat Menu och Georg Jensen. Att sätta på korken eller locket på karaffen gör dock inte så att du kan spara överblivet vin i den. Önskar du spara överblivet vin behöver du begränsa syretillförseln, helst med hjälp av en vakuumpump.

Så här tar du hand om vinkaraffen på bästa vis:

 • Skölj ur din vinkaraff direkt efter användning, låt den aldrig stå osköljd för då kan envisa fläckar som kan vara svåra att få bort uppstå.
 • De flesta vinkaraffer tål att diskas i diskmaskin. Men det är oftast smidigare och lättare att diska vinkarafferna för hand. 
 • Då halsen på en vinkaraff oftast är smal och gör det svårt att komma åt och rengöra ordentligt i karaffens botten är det lättast att använda en flaskborste, eller en tvättsvamp på toppen av ett långt och smalt köksredskap, vid diskning.
 • Se till att du verkligen får ur resterna av diskmedlet i din vinkaraff, efter diskning, så att det inte finns rester kvar som kan påverka smakupplevelsen nästa gång du ska använda den.
 • Låt vinkaraffen självtorka uppochner efter disk. Torkar man den med en trasa så finns det risk för att ludd fastnar i karaffen och sedan hamnar i vinet vid nästa tillfälle den ska användas.

Vinkaraffer med innovativ design

Ett vanligt problem som uppstår vid användning av vinkaraffer är att det rinner vin på utsidan av karaffen och lämnar fläckar på underlaget. Många löser detta med en handduk svept om halsen på karaffen, men man kan faktiskt enkelt undvika spill och fläckar med modernt designade karaffer, till exempel som med dekanteringskaraffen från Eva Solo som har en droppfri kant, eller varför inte bara med ett snyggt, tillhörande fat att ställa vinkaraffen på!

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB