ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 100 KR RABATT

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Logga in

Ljus

Ljus är en stor stämningshöjare som vi tänder både för att skapa en mysig stämning i vardagen, likväl som under högtider och speciella tillfällen att minnas. Här hittar du ett stort utbud av alltifrån vackert stöpta ljus till LED-ljus, för alla dina mysiga stunder.
505 träffar sorterat på
1
...
15
Sida 1 av 15

Tänd ljus och höj stämningen

Skenet från levande ljus skapar en känsla av lugn och höjer fort mysighetsfaktorn. Ljus lyser upp mörkret och förgyller alla stunder, både under en vanlig vardagskväll och vid speciella tillfällen att minnas.

På den här sidan hittar du alltifrån stöpta ljus till LED-ljus i vackra utföranden, för att du lätt ska hitta de ljus som passar dig och alla dina minnesvärda dagar och mysiga kvällar.

Olika sorters levande ljus

Här nedan har vi sammanfattat några av de vanligast förekommande ljusen, utöver värmeljus och doftljus.

  • Kronljus: kännetecknas som ett vitt, smalt ljus med klockad topp. Kronljusen passar perfekt i till exempel ljusstakar och ljuskronor.
  • Antikljus: det smala antikljuset, även kallat rustikljus, utmärker sig genom sin avsmalnade, koniska topp och går att hitta i ett flertal vackra färger.
  • Blockljus: är breda, rustika ljus som gör sig fint på brickor och fat. De går att finna i olika utföranden, med eleganta färger och vackra mönster.
  • Julgransljus: är små, vita stearinljus som passar perfekt att sätta i julgranen, änglaspelet eller i små julljusstakar.

Vilka ljus ska man välja?

Då du ska införskaffa fina ljus kan du utgå ifrån ditt ändamål, eftersom olika sorters ljus har olika funktioner och kvaliteter.

Om du söker klassiska, smala ljus att sätta i dina ljusstakar är till exempel vita kronljus idealiska för ändamålet. Medan eleganta, avsmalnade antikljus kan bidra med vackra färger och sätta stämning runt det dukade bordet. Ett ledande varumärke som tillverkar rustikljus är Ester & Erik, vars vackra, handstöpta, spetsiga antikljus är mycket omtyckta och trendiga.

Andra saker att ta i beaktning då du ska införskaffa ljus är bland annat vad de är gjorda av; stearin är till exempel ett miljövänligare alternativ på levande ljus och om du vill kunna lämna rummet utan uppsikt kan ett LED-ljus vara ett bra val.

Levande ljus eller LED-ljus?

Om du vill ha klassiska ljus som sprider en varm känsla och ett inre lugn är levande ljus som brinner med en fridsam låga ett bra val. Många av de levande ljusen idag är också självsläckande och minskar därför risken för olyckor om du skulle glömma bort att släcka dem.

Ett LED-ljus brinner inte med en låga, utan med lysdioder. De är därför ett bra alternativ när du vill tända vackra ljus men också känna dig helt trygg i att olyckor inte kommer att ske och ha möjligheten att lämna rummet utan tillsyn. De är även bärbara och kan lysa upp rummet vart du än är.

Vad är ljus gjorda av?

Levande ljus är idag vanligtvis gjorda i stearin och paraffin. Stearin är en förnyelsebar råvara som framställs av antingen animaliskt eller vegetabiliskt fett. Stearin är ett hårt material med en lång brinntid. Paraffin blandas ofta med stearin och består av kolväten, det är ett mjukare och genomskinligare material än stearin.

Ett LED-ljus är gjort av lysdioder. En lysdiod har en halvledare med ett överdrag på en mindre platta, vilken sänder ut ljus när ström förs genom lysdioden.

Miljövänliga, levande ljus

Det mest miljövänliga alternativet för levande ljus är stearinljus, eftersom stearin är ett förnyelsebart material gjort på restavfall eller fett från växtoljor, så som till exempel raps eller solros.

Ett LED-ljus är också ett bra miljöalternativ, då LED-ljus är bärbara och behöver lite ström för att lysa.

Ta vara på dina ljusstumpar

Vill du själv bidra med en miljövänlig handling kan du spara dina ljusstumpar från utbrunna ljus för att smälta ner dem och göra nya ljus. Ett annat alternativ, istället för att kasta dina stumpar är att investera i Stumpastaken, som är en ljusstake speciellt framtagen och designad för att du ska kunna återanvända dina ljusstumpar och låta dem brinna ner helt och hållet.

Ljus till alla årets dagar

Förutom att använda ljus vid högtider, så som vackra, stöpta ljus i adventsljusstaken eller luciakronan under vintertid, kan ljus skapa en fridfull stämning under hela året.

Under en mysig stund tillsammans vid middagsbordet, tillför till exempel fina ljuslyktor med levande ljus både ett härligt sken och hemtrevnad till gemenskapen runt bordet.

Genom att ställa fram vackra blockljus inför en stund i badet, skapas känslor av lugn och avkoppling i det värmande skenet från ljusen när du vill ta tid för dig själv.

För en elegant inredning ger till exempel levande ljus i en ljuskrona eller i en vacker kandelaber en storslagen prakt till hemmet som sprider både stämning och skönhet.

När uppfanns levande ljus?

Ljusen som idag är en viktig detalj i våra hem och bringar en mysig stämning när mörkret faller, uppfanns redan under 1200-talet och var då en viktig ljuskälla. Dessa ljus var tillverkade av talg och vax, men kom långt senare att tillverkas av stearin och paraffin, så som vi känner dem idag. Redan från start var ljusen i stearin en lyxvara, precis som idag när vi njuter av dess varma sken.

Ljus i ovanliga färger, mönster och former

Idag hittar du ljus i både originella och unika utföranden.

Det finns levande ljus i lekfulla former av alltifrån kottar och granar som passar bra till jul, som ljus i formen av ägg och harar till påskfirandet.

Det finns också stearinljus där man låtit stearin i en annan färg skapa unika mönster på ljusets yta då det runnit nerför ljuset, vilket ger ett speciellt uttryck, tänt som släckt.

Ett annat exempel på ovanliga ljus som sticker ut är twisted candles, som är snurrade ljus i paraffin. Twisted candles är mycket populära tack vare deras färgglada och lekfulla design, samt är mycket enkla att göra själv.

Hur gör man twisted candles?

  1. Införskaffa långa ljus i paraffin.
  2. Koka upp vatten och häll det i en värmetålig skål.
  3. Lägg i ett ljus och låt det mjukna i det varma vattnet, det tar ca 15-20 minuter.
  4. Ta upp ljuset och platta till dess mitt med hjälp av exempelvis en brödkavel och låt minst 5 cm i vardera ände av ljuset förbli runt, så att du sedan kan placera dina ljus i en ljusstake.
  5. Då ljuset är tillplattat kan du börja vrida det så att det får sin typiska twisted candles-form. Försök att vara snabb, så att ljuset inte hinner stelna innan du är klar.
  6. Skulle ljuset stelna då du vrider det, kan du lägga det i vattnet en stund till, för att sedan fortsätta vrida ljuset till önskad form.
  7. Då ditt ljus är klart kan du lägga det på en kökshandduk på en plan yta och låta det stelna till sin nya twisted candles-form.

Populära filtreringar

Få 100 kr rabatt på ditt nästa köp! Och samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb.