Duka upp för våren: 7 vackra tallrikskuvert

Vårkänslorna spirar i takt med ljusare dagar och varmare temperaturer. Vad passar då inte bättre än att bjuda över vännerna på middag en solig kväll? Vi visar steg-för-steg hur du kan duka till kommande middagar i vår och sommar enligt årets färger: grönt, gult, blått och rosa. Vilken stil föredrar du - klassiskt romantiskt? Modernt? Eller blåvitt kanske?

DUKNINGSTIPS

9 april 2019
Början på en bohemisk dukning med vårtema där gul undertallrik från PotteryJo kombineras med Nordic Sand djup tallrik.
 
En vårdukning i gula toner med tallrikskuvert bestående av Nordic Sand tallrik samt silverbestick från Gense.

STIL 1: BOHEMISK VÅR med solros

Gul är en utav årets största inredningsfärger så varför inte plocka in denna glädjefyllda färg även till det dukade bordet? Solkyssta tallrikskuvert Solros, återskapar du på följande sätt:

 • Börja med en harmonisk bas som en beige linneduk, så att de gula elementen verkligen poppar fram.
 • En undertallrik är ett utmärkt sätt att skapa en visuellt vacker dukning med. Daisy undertallrik från PotteryJo blir här som en solros på bordet som öppnat sig och bjuder in gästerna.
 • Bygg vidare på den bohemiska känslan med en rustik tallrik ovanpå Daisy. Låt denna gå i en mer neutral färgskala som exempelvis Nordic Sand djup tallrik från Broste Copenhagen.
 • Förstärk det gula i dukningen med hjälp av gula servetter. Knyt dem, så blir den avslappande stilen en kontrast till mer eleganta silverbestick från Gense och Essence vinglas från Iittala som fullbordar detta glädjespridande kuvert!
Del 1 i en vårdukning när bordstabletter i sjögräs dukas fram tillsammans med tallrik från Royal Copenhagen i guldiga toner.
 
Del 2 i en vårdukning med inspiration från naturen när tallrikskuvertet består av en skål, tallrik från Royal Copenhagen och guldbestick från Aida.
 
Ett vårkuvert i guldiga toner välkomnar gäster till bords med guldbestick från Aida och tallrik från Royal Copenhagen.

STIL 2: SOMMARÄNG – ELEGANT & RUSTIKT

Ljusa dagar, ljumma vindar och bara sommarfötter på en sommaräng – detta tallrikskuvert och dukning som vi döpt till just Sommaräng passar perfekt när du vill ta in naturen och är ett alternativt sätt att få in gult i din dukning. Återskapa stilen så här:

 • Låt en beige duk utgöra basen även i detta kuvert men kombinera det med snygga bordstabletter i jute, sjögräs eller i medonggräs som dessa från House Doctor.
 • Denna stil på bordstabletter skapar lätt en naturinspirerad dukning. Kombinera dem därför gärna med tallrikar som förstärker den känslan. Underbara tallriken Flora från Royal Copenhagen med motivet av en maskros i diskreta toner av guld gör just detta.
 • Ställ sedan en förrättsskål på mattallriken om du ska servera en soppa eller liknande och låt den gärna vara lite mindre. Då döljer den inte tallrikens motiv helt.
 • Även i detta kuvert är servetten ledigt placerad men nu under tallriken, medan eleganta bestick och glas kompletterar det rustika för en helhet som andas strandhäng och långa sommarluncher i bästa sällskapet.
Vårdukning i gröna toner med tallrikar i stengods från Knabstrup Keramik.
 
Del 2 i en vårdukning med tallrikar från Knabstrup Keramik, guldbestick från Gense och gul linneservett.
 
Rustikt vårkuvert med tallrikar från Knabstrup Keramik, guldbestick från Gense och moderna vinglas från House Doctor.

STIL 3: BJÖRKDUNGE – RUSTIK FINMIDDAG I GRÖNT

Når vårblommorna gör oss påminda om att ljusare tider står på glänt, då lockar skogspromenaden med sitt löfte om en stillsam stund under trädkronorna och den efterlängtade vårsolen. Denna stil passar perfekt till en avslappnad vårmiddag med vänner eller på tu man hand, och med sina gröna toner är den även helt rätt i tiden bland årets trender. Återskapa stilen så här:

 • Skippa duken till detta tallrikskuvert och låt tallrikar i stengods utgöra grunden. Med inspiration från skogen, har det dukats med olivgröna tallrikar från Knabstrup Keramik.
 • Medan tallrikarna får symbolisera skogen, får en gul linneservett och guldbesticken Baguette Champagne från Gense stå för solstrålarna som sipprar igenom. Eleganta bestick till en rustik servis är en otippad men vacker kombination som skapar balans i dukningen.
 • Plocka sedan in naturen och låt en handplockad, liten bukett välkomna gästerna till bords tillsammans med en eukalyptuskvist.
Del 1 i en vårdukning med blått tema med tallrik från Iittala och Götefors porslin samt bestick från Gense.
 
Blåvitt porslin som blandats till ett vårkuvert bestående av tallrikar från Iittala och Götefors porslin på en blå duk.

STIL 4: MODERNT & MÖNSTRAT MED SJÖNÄRA

Älskar du blåvitt porslin och havskänslan det tycks föra in till en dukning? Då är detta tallrikskuvert något för dig! Sjönära visar hur flera olika serier kan kombineras för en komplett helhet med böljande vågor och säsongens första dopp som inspiration. Så här gör du:

 • Blått är flott så våga använda dig av både en blå duk och blått porslin samtidigt. Här har linneduken Clean från Nordic Nest, lagts som grund.
 • Våga sedan blanda olikmönstrade tallrikar med varandra och tillsammans med enfärgade i denna dukning. En enfärgad blå tallrik som Teema från Iittala blir en rogivande bas du sedan kan bygga vidare på med en mönstrad tallrik som Selma från Götefors Porslin och skålen Havspil från Nordic Nest.
 • Den sista touchen på dukningen blir en grå linneservett ihoprullad i en servettring som plockar upp det eleganta från silverbesticken. Ett vinglas och vattenglas till det i modern design och du är klar!
Del 1 en vårdukning där grunden utgörs av vit Swedish Grace tallrik, Ostindia djup tallrik och guldbestick från Broste Copenhagen.
 
En blåvit dukning med porslin från Royal Copenhagen samt Rörstrand Ostindia och Swedish Grace tallrik.
 
Ett blåvitt vårkuvert med guldbestick från Broste Copenhagen och Essence vinglas från Iittala.

STIL 5 : KLASSISKT BLÅVITT MED HAVSBRIS

Lika lätt och mjuk som en havsbris mot kinden, är denna blåvita dukning med klassikerna Swedish Grace och Ostindia från Rörstrand samt Musselmalet från Royal Copenhagen. Så här välkomnar du våren enligt Havsbris:

 • Låt en vit mattallrik vara grunden för din blåvita havsdröm på en neutral duk som Sunshine från Himla.
 • Börja sedan bygga med en djup tallrik som Ostindia och kombinera det klassiska blåvita mönstret med ett annat som exempelvis Musselmalet från Royal Copenhagen. En skål ovanpå tallrikarna är perfekt om du vill börja middagen med förslagsvis en sallad.
 • Framhäv sedan det mjuka från porslinet med en linneservett under tallriken och en enkel eukalyptuskvist som vittnar om omtanke för att skapa kontrast mot mässingsbesticken som går i en något råare design. Givetvis blir klassiska vinglas som Essence från Iittala pricken över i:et på denna dukning!
Del 1 i en vårdukning med undertallrik från PotteryJo, rosa duk och bestick från Skaugum.
 
del 2 i en vårdukning med rosa tallrikar från serien Swedish Grace på en rosa duk och med en fin vårblomma på linneservetten som välkomnar gästerna till vårmiddagen.

STIL 6: VÅRKNOPP – ROMANTISKT & TIDLÖST

Rosa är verkligen en utav årets största färger, så låt dig inspireras och duka romantiskt med detta tidlösa tallrikskuvert inspirerat av vårblommornas första knoppar. Med vitt och rosa porslin skapar du enkelt ett romantiskt uttryck på din dukning på detta sätt:

 • Till våren eller sommarens finmiddag blir en undertallrik ett högtidligt tillägg som även skapar wow-känsla på dukningen. För ett ljuvligt rosa uttryck så kan du använda dig av en ljusrosa bordsduk som Hedvig från Linum men låt gärna undertallriken och besticken gå i andra färger för att balansera upp helheten.
 • Duka sedan upp en mattallrik och djup tallrik ur samma serie så blir dukningen mer elegant. I Vårknopp har Swedish Grace använts i färgen ros tillsammans med en rosa linneservett.
 • För att skapa lite kontrast i dukningen så kan du med fördel använda dig av retroinspirerade bestick i svart eller brunt för att bryta av det romantiska med lite attityd.
Ett modernt vårkuvert i rosa och svarta toner med tallrikar från Bitz och svarta bestick från Gense.
 
 En vårdukning i rosa och svarta nyanser med tallrikar från Bitz, rosa servett och rökfärgade glas från Broste Copenhagen.

STIL 7: TÖRNROS – MODERNT MED ATTITYD

På tal om attityd…som en törnros bjuder detta tallrikskuvert på en vacker yta men med lite attityd dessutom. Om modernt och svart är din grej så blir denna dukning perfekt! Så här återskapar du dukningen:

 • En neutral duk passar de flesta kuvert och så även här till tallriken Bistro från Bitz i grå nyans och svarta bestick från Gense.
 • För att sedan mjuka upp uttrycket men samtidigt bibehålla den moderna känslan kan du ställa fram en assiett ur samma serie från Bitz fast i grårosa nyans. Oavsett vad du väljer för porslin så är det färgerna som här sätter stilen; grått, svart och med inslag av rosa är det som gäller.
 • Låt sedan en rosa linneservett fullända looken, ihoprullad i en modern och attitydfull servettring från By On. En murgröna som sedan sträcker sig längs med bordet blir pricken över i:et på en dukning som inte följer reglerna.

Läs mer: Välkomna våren med romantisk festdukning. 

Varukorg
Stäng