Konsten att blanda porslin - så gör du

Sommar bjuder in till många stunder tillsammans med gott sällskap och stämning på topp. Men hur ska du duka när en och samma servis inte räcker? Vi ger dig tips på vad du ska tänka på när du blandar porslin i neutrala toner, färgglatt eller mönstrat samtidigt som du får till en röd tråd i din dukning. Perfekt för sommarens många fester!

DUKNINGSTIPS

28 maj 2019
Värdparet är i full gång med att duka upp sin sommardukning där neutrala färger i vitt och beigt dominerar och porslin blandas så alla får plats.
 
En sommardukning i neutrala färger där porslin från Eva Solo och PotteryJo mixats för en snygg helhet tillsammans med sandfärgad linneservett.

1. BLANDA I JORDnära & SUBTILA TONER

Vill du skapa en nedtonad sommardukning i subtila och jordnära toner? Då ska du satsa på vitt porslin kombinerat med färger som brunt, beigt och grått. I denna eleganta festdukning har det blandats fritt med dessa färger för att skapa tre individuella tallrikskuvert som tillsammans utgör en perfekt balanserad helhet. Hemligheten? Låt färgerna på något sätt återkomma i varje kuvert: använder du dig av en mörk middagstallrik kan du även låta servetten gå i liknande nyans eller så låter du assietten gå i samma färgskala medan servetten får bryta av. 

En sommardukning där porslin blandats för en helhet i jordiga toner med hjälp av tallrikar från Eva Solo, ERNST och PotteryJo.

Om du dukar med en ljus grund som i denna sommardukning, kan det vara bra att arbeta vidare med just dessa jordnära färger för att få in värme till vad som annars kan bli en något kall dukning. Med detta i åtanke, har därför varje tallrikskuvert något brunt eller beigt i sig antingen genom mattallriken, assietten eller servetten. För att slutligen knyta ihop helheten, kan du använda dig av liknande bestick och glas. De behöver inte vara samma, då det kan vara svårt att få ihop tillräckligt vid en stor dukning, men låt dem gärna gå i ett och samma material som rostfritt stål exempelvis, så blir det ett fint helhetsuttryck.

En sommardukning i gult och grått där tallrik från PotteryJo mixats med assietten Nordic Sand från Broste Copenhagen.
En rosa sommardukning där servisen Swedish Grace i rosa mixats med vit undertallrik från PotteryJo.

2. kombinera FÄRGGLATT PORSLIN

Har du mer färgglatt porslin? Tricket med att blanda detta porslin är att bryta av färgerna med en mer diskret färg. Det finns bland annat två tips här: antingen kan en mattallrik stå för färgen som du förstärker med en servett, medan du låter en assiett och duk i neutral kulör tona ner helheten. Eller så kan du ta steget längre och låta färg vara i fokus på din sommardukning genom att tallrikar, servett och duk går i samma nyans. Här får uttrycket balanseras upp med en vit undertallrik från PotteryJo samtidigt som delar ur samma porslinsserie håller ihop helheten.

En blåvit sommardukning med blandat porslin som Ostindia djup tallrik och Musselmalet räfflat från Royal Copenhagen.
En blåvit sommardukning med blandat och mönstrat porslin som Selma feathers tallrik från Götefors porslin.

3. BLANDA MÖNSTRAT & FÄRGstarkt

Älskar du mönster och framförallt klassiska sådana som Ostindia från Rörstrand eller Musselmalet från Royal Copenhagen? Då lär du älska dessa två dukningar där mönstermagi tillämpas för en blåvit sommardukning. Nyckeln till mönstermix är oftast en lugn bas som balanserar upp helheten: låt det antingen vara en enfärgad duk eller en undertallrik som kompletteras med en enfärgad linneservett. På så sätt får det mönstrade porslinet stå i dukningens centrum.

En bohemisk sommardukning med Selma porslin i blåvitt från Götefors porslin.

Om du verkligen älskar mönster så kan du givetvis även duka upp ditt mönstrade porslin på en mönstrad duk! Då kan istället en tallrik under få vara enfärgad så kommer mönstret verkligen fram. Det du även kan tänka på är att låta det mönstrade porslinet gå i samma färgskala - antingen i exakt samma färg eller i nyanser av det - som i denna dukning med Selma-porslinet från Götefors Porslin. Resultatet? En sommardukning inspirerad av havets många, böljande vågor.

Läs mer: Duka för många - en sommarfest i vitt.

Varukorg
Stäng