Påskpyssel: 5 söta DIY-tips

Påsken är ett perfekt tillfälle för pyssel och söta ting, så samla familjen för en mysstund tillsammans där kreativiteten får flöda! Vi listar 5 DIY-tips till påsk som förhöjer stämningen och som är lika roliga att skapa som att överraska gästerna med. Från kaninöron och naturfärgade ägg, till fågelbon av björkris och en omtänksam lyckokaka – här finns enkla tips för stora som små.

DUKNINGSTIPS

5 april 2019
Ett inbjudningskort till påsk är ett enkelt DIY och påskpyssel som blir uppskattat av gästerna.
 Ett påskkort med en kyckling och ett fyndigt budskap har skickats till gästerna innan påskfirandet – ett sött påskpyssel!

1. hälsa gästerna välkomna med unikt INBJUDNINGSKORT

Varje påskfirande börjar med en utsträckt hand och en inbjudan som vittnar om omtanke. Gör något speciellt i år och överraska dina gäster med ett fysiskt inbjudningskort som återspeglar vad som komma skall på påskfirandet! Leta upp ett fint motiv, eller varför inte måla något själv? Använd dig av lite finare papper och skriv något fyndigt budskap som får din gäst att känna sig välkommen. Skicka eller ge det personligen till dina gäster i god tid innan påskmiddagen.

Påskäggen har dekorerats med kaninöron på påskdukningen – ett enkelt påskpyssel att använda sig av!

2. ETT SÖTT PÅSKPYSSEL – KANINÖRON TILL ÄGGEN

Detta enkla men otroligt söta påskpyssel kräver lite fingerfärdighet men är perfekt när du har ont om tid och vill göra något speciellt till påskdukningen. Allt du behöver är lite koppartråd, som du sedan virrar runt toppen av ägget och böjer öronen – klart! Skapa ett par ”öron” och placera dem på några färgade ägg antingen som dekoration på bordet eller varför inte som en liten välkomstgåva till varje gäst att ta med sig hem?

Ägg som färgas naturligt med rött te är ett härligt påskpyssel för familjen!
Ägg färgade med naturliga ingredienser som rödvin och kaffe till påsk.
Färga ägg naturlig med råvaror som gurkmeja och kaffe för påskägg i diskreta nyanser av gult och brunt på påskdukningen.

3. ÄGG I NATURENS FÄRGER

Färgade och målade ägg är ett givet påskpyssel, men om du vill färga dem i mer diskreta och naturliga toner så kan du använda dig av naturliga råvaror som te och gurkmeja för en vacker, rå yta. Så här gör du:

GULA ÄGG: Koka äggen i rikligt med gurkmeja, vatten och 1 msk vitvinsvinäger.

LILA ÄGG: Koka äggen i rödvin och 1 msk vitvinsvinäger. För att få äggen riktigt mörklila kan du låta dem ligga och dra i rödvinet en stund.

RÖDBRUNA ÄGG: Koka äggen i Rooibos-te (rött te) tills de är färdiga. Låt dem sedan ligga över natten i te-blandningen för att få till en skarpare färg.

GRÖNA ÄGG: Koka äggen i grönt te tills äggen är färdiga och likt Roobois-te är det bra om äggen får ligga i te-blandningen över natten.

BEIGEBRUNA ÄGG: Lägg kokta ägg i kallt kaffe så får de en diskret beigebrun nyans.

Koka äggen i respektive blandning tills de är färdiga. Låt dem sedan ligga och dra i samma vätska medan de svalnar. Om du vill vara säker på att äggen inte blir överkokta, kan du förkoka dem separat och sedan lägga dem i respektive blandning. Här kan du själv bestämma hur skarpa färger du vill ha – låt äggen ligga längre i badet om du vill ha dem skarpare. Om du vill ha en glansigare yta på äggen när du är klar, kan du smörja in dem med lite hushållspapper doppat i rapsolja.

Lene Bjerre påskägg vilar på ett fågelbo gjort på björkris på påskdukningen – ett fint påskpyssel för stora och små.
Ett tallrikskuvert på en påskdukning med assiett från PotteryJo där placeringskortet är ett ägg på ett fågelbo gjort av björkris.

4. DEKORATIVA FÅGELBON

Björkris är traditionellt påskpynt och ett underbart sätt att ta in våren på till din påskdukning. Ett sätt du kan använda det på är till detta söta påskpyssel i form av ett fågelbo! Allt du behöver är lite kvistar som du binder med hjälp av ståltråd. Använd det sedan på dukningen som komplement till påskdekorationerna eller under ett speciellt placeringskort på tallrikskuvertet!

Ett urblåst ägg med ett litet meddelande i är ett enkelt påskpyssel som överraskar gästerna till påsk när de knäcker ägget.
På tallrikskuvertet på påskdukningen har gästerna välkomnats med ett fint meddelande som gömts i ett ägg som bordsplacering.

5. EN LYCKOKAKA MED OMTANKE

På tal om placeringskort, använd dig av ett ägg som du blåser ur och lägger ett sött meddelande i, till dina gäster. Du blåser ur ägget genom att försiktigt vicka med en nål på äggets spetsiga sida samtidigt som du trycker lätt. Du vill skapa ett litet hål här som du ska blåsa igenom. På andra sidan av ägget, upprepar du processen men här ska hålet vara lite större än det första så innehållet kan rinna ut. Sedan är det bara att blåsa och när du gjort det kan du försiktigt pressa in den lilla lappen som du tätt rullat ihop och skrivit en fin hälsning eller några visdomsord på. Skriv sedan gästens namn på ägget så har du en söt lyckokaka, fast kläckt ur ett ägg…

Läs mer: En påskdukning i naturens tecken