FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP TILL 31 JANUARI

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Öppna DAGENS LUCKA i julkalendern

Inspiration/Duka/Festduka/Så skapar du en påskdukning med rustik touch - 5 tips
En påskdukning i rustik stil med Nordic Sea-porslin och guldfärgade bestick!

Så skapar du en påskdukning med rustik touch - 5 tips

Låt dig inspireras av den spirande våren och skapa en påskdukning med vacker rustik touch. Här är fem tips för hur du skapar en fin påskdukning som går bortom påskens grälla färger för ett stilfullt uppdukat bord.
söndag 9 maj 2021
Dela artikel
Nordic Sea tallrikar från Broste Copenhagen blir med linneduken från Himla rustika inslag i påskdukningen.

Blått är flott – med ett porslin som Nordic Sea får du till en härligt rustik touch till din påskdukning.

En fin påskdukning i rustik stil med tallrikar i stengods och påsklilja i äggkopp på tallriken.

För en mer avslappad påskdukning kan du kombinera rustikt porslin med bestick i rostfritt stål och lägga servetten ledigt under tallriken.

1. DUKA MED RUSTIKA INSLAG

I dessa moderna och något otraditionella påskdukningar lyser grälla färger och traditionellt påskpynt med sin frånvaro. Istället har rustikt porslin i blåa toner från Broste Copenhagen fått agera färgklick mot antingen en ostruken linneduk eller mot ett bart bord. Om du är ute efter att skapa en fin påskdukning med rustika inslag då är det just ett rustikt porslin du ska duka med till påskmiddagen. Om du sedan vill att din påskdukning ska dra åt det mer eleganta så kan du kombinera porslinet med mässingsbestick medan silverbestick kommer ge dukningen en mer avslappnad känsla. Och till påsk blir båda sätten minst lika fina!

Tvis guldbestick från Broste Copenhagen blir tjusiga detaljer på din påskdukning.

Mässingsbestick däremot ger dig en mer elegant touch på det rustika och får tallrikskuverten att ”poppa” effektfullt.

2. PÅSKPYNTA MED OMTANKE - VIK SERVETTER 

Påsk är en lekfull högtid så låt din påskdukning återspegla det. Vik tygservetterna till ett par kaninöron som får sprida härlig stämning på din dukning. Vikningen gör du på ett nafs med saker du har i hemmet, allt du behöver är ägg, linneservett och snöre. 

Så här viker du servetten till ett par kaninöron:

  1. Vik linneservetten på mitten så du får till en triangel med spetsarna mot varandra. Ha kortsidan med spetsen neråt mot dig.
  2. Rulla kortsidan hårt uppåt mot långsidan så linneservetten blir som en rulle.
  3. Böj upp ”rullen” på mitten och knyt ihop änderna med en bit snöre så du får till kaninöronen.
  4. Placera servetten på tallriken och lägg dit ett ägg i mitten – klart! Om du vill kan du även använda ägget som placeringskort och skriva namn direkt på ägget eller så kan du rita dit ett litet kaninansikte.
En linneservett från Broste Copenhagen kan med en enkel servettvikning bli ett par kaninöron, en fin påskdekoration uppskattad av varje gäst.

Byt ut det traditionella påskpyntet och förse varje tallrik med en kreativ servettvikning – här i form av ett par kaninöron.

En annan fin dekoration och gest som ger din påskdukning det lilla extra är att duka med små minipåskliljor i äggkoppar. Äggkoppen, här från serien Nordic Sea, blir enkelt en söt liten kruka på fot till påskliljan. 

Små påskliljor sätts i äggkoppar från Broste Copenhagen och placeras på påskdukningens tallrikskuvert som en söt välkomsthälsning till bords.

Tips: sätt små minipåskliljor i äggkoppar på tallrikarna!

En enkel och fin påskdukning i rustik stil med porslinet Nordic Sea från Broste Copenhagen i blåa toner.

En påskdukning behöver inte vara så komplicerad.

3. STÄLL FRAM VÅRBLOMMOR & VIDEKVISTAR PÅ DIN PÅSKDUKNING

Vad vore påsk utan vårblommorna som spirar? Genom att plocka in naturen i form av en färgsprakande tulpanbukett eller diskreta videkvistar kan du enkelt variera känslan på påskdukningen, allt enligt tycke och smak. En mer färgglad bukett plockar in påskens pasteller medan ett fång videkvistar eller påskris ger dig en påskdukning i mer rustik och avslappnad stil.

En färgsprakande tulpanbukett står på bordet som vacker och naturlig dekoration på en fin påskdukning.

Vad vore påsk utan vårblommor som spirar? En tulpanbukett i påskens pasteller ger genast din påskdukning en festlig känsla! 

Hammershøi keramikvas blir med videkvistar en ståtlig dekoration på påskdukningen.

En låg bukett eller ett fång höga videkvistar i Hammershøi vas adderar höjd men skapar även liv på bordet.

4. PÅSKPYNTA BORDET MED ÄGG

Inget påskbord utan påskdekorationer? För att få in känslan av att det är påsk vi firar kan några enkla men fina dekorationer vara på sin plats. Vackra prydnadsägg kan tillsammans med riktiga hönsägg löpa längs med bordet som symboler för högtiden - svårare än så behöver det faktiskt inte vara!

Naturfärgade ägg i den klassiska ljusstaken Stumpastaken är ett lekfullt tips till påskdukningen.

Håll dekorationerna enkla - placera ut naturägg på bordet eller hitta på något lekfullt som att ställa dem i den klassiska Stumpastaken istället för ljus.

Videkvistar och hönsägg är vackra tips på dekorationer till påskdukningen som här där påskfikat står serverat.

Ägg och videkvistar – enkla och fina dekorationer till bordet som medför en härlig påskkänsla!

5. LEK MED HÖJDER OCH KONTRASTER

Ett sista tips till din påskdukning är att lättsamt leka med höjder och kontraster i dukningen. Försök att inte tänka för symmetriskt utan blanda olika höjder på glas, vaser eller dekorationer för att få till den rätta känslan. Kontraster i form av färger och former är också element att dra nytta av när du vill få till den rustika och ”ruffa” looken i din dukning. På så sätt skapar du en fin påskdukning som känns lika ledig och lekfull som högtiden i sig.

Hammershøi glas, keramikägg från Paradisverkstaden och Design With Light kruka skapar dynamiska höjder på din påskdukning.

Med olika höjder på föremål och dekorationer kan du skapa dynamik i dukningen. Glas, vaser eller andra föremål hjälper till att bygga på höjden.

Kaffe serveras på en fin påskdukning där det vankas efterrätt.

Kombinera gärna även olika material som just rustikt stengods med eleganta detaljer som en mer stilren termos till serveringen av efterrätten!

Läs mer: Påskpyssel - 5 söta DIY-tips

Text: Josefin Beijer  Styling: Madeleine Petersson, Elin Forsander Foto: Viktor Krantz, Angeliqa Daldorph

DUKA TILL PÅSK

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2023 Copyright Nordic Nest AB