Vitt porslin: porslinet för varje hem

Tidlöst, mångsidigt och elegant – vitt porslin är långt ifrån alldagligt och trist. Vitt porslin bjuder på oändliga dukningsmöjligheter och det bästa är att det är lika fint till vardagsdukningen som till festdukningen. Här är varför vitt porslin hör hemma i varje hem och varför det ibland är skillnad på vitt och vitt.

DUKNINGSTIPS

5 september 2019
Swedish Grace servis från Rörstrand är ett klassiskt vitt porslin som passar in i alla hem.

SKILLNAD PÅ VITT OCH VITT – KORT OM OLIKA PORSLIN

Om du någon gång försökt matcha vita tallrikar ur olika serier så vet du att det är skillnad på vitt och vitt. Detta beror på vilken typ av porslin som tallriken är gjord av. Här är några vanliga sorter:

  • Fältspatporslin: En vit tallrik gjord i fältspatporslin, även kallat hårt porslin, har en kall vit ton som nästan kan upplevas som gråblå och lätt glasaktig. Det tillverkas av fältspat, kvarts och kaolin som bränns i höga temperaturer vilket gör fältspatporslin väldigt tåligt och precis som alla andra sorter, kommer det ursprungligen från Kina men har sedan början på 1700-talet även tillverkats i Europa. Rörstrands ikoniska porslinsserie Swedish Grace är tillverkad i fältspatporslin.
  • Vitroporslin: Om du vill ha vitt porslin med varmare färgton på snudden till gräddvit och naturvit så ska du köpa tallrikar gjorda i vitroporslin. Vitroporslin bränns på något lägre temperatur än fältspatporslin men är även det ett tåligt material. Tidlösa serien Kalk från vårt eget varumärke Nordic Nest är tillverkat i vitroporslin.
  • Benporslin: Om du vill åt krispig, vit färg på ditt porslin så ska du investera i benporslin. Tallrikar tillverkade i benporslin har otroligt hög transparens och är väldigt tåliga tack vare den klassiska porslinskompositionen ihop med kalciumfosfat från benaska - vilket även ger porslinet dess vita lyster. Tallriken Natur från Gustavsbergs Porslinsfabrik och Blond-serien från Design House Stockholm är båda tillverkade i benporslin. 
Frukostdukning med vit tallrik från Nordic Nest tillverkad i vitroporslin som ger naturvitt porslin.
Tre vita tallrikar från Rörstrand, Nordic Nest och Gustavsbergs Porslinsfabrik tillverkade i olika typer av porslin har olika nyanser av vitt.

VITT PORSLIN BJUDER PÅ EN MÅNGSIDIGARE VARDAG

Till vardags vill vi gärna duka med något som är lika mångsidigt som vardagen i sig: något som möter våra behov från morgon till kväll och en enkel, vit tallrik är just det. Det fina med vitt porslin är att maten verkligen får stå i centrum. Höstsoppans mustiga färger poppar och frukosten får härlig hotellkänsla när de krispiga våfflorna och färgglada frukten framhävs.

Vit skål från Royal Copenhagen framhäver den vackra gula färgen på höstsoppan.
Vardagdukning med vita tallriken Natur från Gustavsberg Porslinsfabrik och dricksglas från Iittala.

OCH EN ELEGANT FESTDUKNING ATT BLANDA FRITT MED

Vitt porslin framhäver inte bara maten på ett vackert sätt, det är även tacksamt att duka med då det enkelt går att kombinera med annat porslin och är därför perfekt att ha till större festdukningar. Vitt porslin ger din festdukning ett lugnare och stilfullt uttryck. Och oavsett om du väljer att kombinera vita tallrikar med färg och mönster eller hålla det avskalat och elegant med vitt-på-vitt i sann skandinavisk stil så är vitt porslin alltid rätt.

En festdukning med blandat porslin från PotteryJo i brunt och vit tallrik från Eva Solo.
En vårlig festdukning med vitt och rosa porslin från Rörstrands ikoniska serie Swedish Grace.
Klassisk och elegant festdukning med vita tallrikar från Swedish Grace-serien från Rörstrand och mässingsbestick.
Varukorg
Stäng