För att förbättra kundupplevelsen på Nordic Nest använder vi cookies. Genom att fortsätta på sidan accepterar du användandet av cookies.

Ok!

Hitta rätt gjutjärnspanna - här är 3 favoriter

Har du bestämt dig för att köpa en stekpanna i gjutjärn? Toppen! En gjutjärnspanna är ett hållbart alternativ och en riktig klassiker i köket. Nedan listar vi tre stekpannor från Skeppshult och Fiskars så du kan hitta din nya favorit i gjutjärn.

GUIDER & SKÖTSELRÅD

22 februari 2019

1. SKEPPSHULT PROFESSIONAL STEKPANNA – EN TIDLÖS FAVORIT

Skeppshults gjutjärnsstekpannor formas än idag enligt gamla traditioner och denna stekpanna från deras serie Professional är en favorit som kommer vara med dig i många år. Denna gjutjärnspanna är ett robust alternativ med självventilerande stålskaft som handtag och har en naturlig non-stickyta av inbränd ekologisk rapsolja från Österlen. Dess 5 mm tjocka botten ger dig god värmefördelning samtidigt som dess konkavt precisionssvarvade botten gör att stekpannan står stadigt på spisen vid höga temperaturer. Detta är viktigt då en stekpanna som har en platt undersida kan bli rund vid uppvärmning och då stå och ”vicka på spisen”. Dock bör du vara försiktig med temperaturen när du använder en gjutjärnspanna på en induktionshäll! Läs mer om det längre ner i artikeln.

Material: Gjutjärn, rostfritt stål, ekologisk rapsolja från Österlen.

Vikt: 2,85 kg (stekpanna Ø 28 cm).

Tillverkningsland: Sverige.

Stekpanna i gjutjärn från Skeppshult och deras Professional-serie är en bra gjutjärnsstekpanna med stålhandtag.
Fiskars stekpanna i gjutjärn Norden har använts för tillagning av kantareller och står serverad på bordet.
Fiskars stekpanna i gjutjärn från serien Norden.

2. NORDISK TRADITION: NORDEN STEKPANNA FRÅN FISKARS

Norden stekpanna i gjutjärn från Fiskars omfamnar nordiska traditioner i både stil som matlagning. Med sitt stilrena skaft i finsk björk, ett handtag som även går att ta av när du vill använda stekpannan i ugn, och klassiska form är det inte undra på att denna gjutjärnspanna vunnit prestigefulla Red Dot Award 2018. Stekpannan har behandlats med unik Thermium ™ mineralbehandling vilket innebär att den är lätt att ta hand om, är hållbar då behandlingen fungerar som ett skyddande lager och den har goda non-stickegenskaper - även när du steker vid höga temperaturer. Om du även vill ha en stekpanna som är snygg att servera direkt ur och som du kan ha på det dukade bordet, så är Norden perfekt med sin minimalistiska, nordiska design. Tänk dock på att inte låta maten ligga för länge i ett gjutjärnskärl – mer om det i tipsen nedan!

Material: Gjutjärn emaljerad med Thermium ™ mineralbehandling.

Vikt: 3,44 kg (stekpanna Ø 28 cm).

Tillverkningsland: Finland.

Järn är en lätt gjutjärnspanna från Skeppshult.

3. LÄTTVIKTAREN - JÄRN STEKPANNA FRÅN SKEPPSHULT

Om du söker efter en gjutjärnsstekpanna som dessutom är lätt så är Skeppshults Järn stekpanna perfekt! Den hexagonformade gjutjärnspanna är formgiven av designkollektivet Note Design Studio för Skeppshult och väger bara 1,1 kg vilket placerar den bland de lättaste gjutjärnspannorna. Även Järn är inbränd med ekologisk, svensk rapsolja och handgjord i de småländska skogarna. Stekpannans unika design helt i gjutjärn ger den en rustik men samtidigt modern look som känns självklar i köket lite snyggt upphängd eller på en dukning.

Material: Gjutjärn, ekologisk rapsolja från Österlen.

Vikt: 1,1 kg (stekpanna Ø 23,5 cm).

Tillverkningsland: Sverige.

En rustik dukning med Fiskars stekpanna i gjutjärn från serien Norden där kantareller har stekts och serveras direkt ur stekpannan.

TIPS FÖR DIN GJUTJÄRNSPANNA

  • Stek i rikligt med smör eller olja i början – när du efterhand fått till en instekt yta behöver du inte lika mycket matfett vid tillagning.
  • Diska aldrig din gjutjärnsstekpanna i diskmaskin eller med handdiskmedel då det inbrända och skyddande lagret av olja försvinner – varmt vatten och diskborste räcker.
  • Tänk på att en tjockare botten innebär bättre värmefördelning även om det påverkar tyngden. En stekpanna i gjutjärn bör ha en botten som är minst 5 mm tjock.
  • Servera gärna ur gjutjärnspannan men förvara inte mat i den – maten kan få en stark järnarom och stekpannan kan rosta.
  • Om du steker på en induktionshäll, låt stekpannan värmas upp successivt på lägre temperaturer så får stekpannan bättre värmefördelning.

 

Vill du läsa mer om gjutjärnsspannor och deras för- och nackdelar? Eller söker du efter en annan typ av stekpanna? Vi hjälper dig hitta bästa stekpannan för dina behov i vår stekpanneguide som du hittar här.