ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Produkter
Annat
Logga in

Bli medlem & få 500 bonuspoäng

Norden stekpanna i rostfritt stål från Fiskars.

Rengör din stekpanna rätt - tips & tricks

Skött rätt, med omsorg och rätt medel, kan en stekpanna vara dig en trogen vän i köket i många år. Så hur rengör du din stekpanna på bästa sätt? Skiljer det sig stekpannor emellan? Ja, det gör det. Här hittar du tips och tricks kring hur du rengör en gjutjärnspanna, stekpanna i rostfritt stål, non-stick och koppar samt generella råd från allt ifrån hur du steker in en gjutjärnspanna till hur ättika kan bli ditt hemliga rengöringsknep!
torsdag 22 april 2021
Dela artikel
Stekpanna i rostfritt stål från Scanpan står i köket.

En stekpanna i rostfritt stål blir skinande ren med ett riktigt husmorsknep: vatten & ättika!

TIPS & TRICKS FÖR ALLA TYPER AV STEKPANNOR

Beroende på vilken typ av stekpanna du har så råder lite olika skötselråd, men här är några allmänna tips och tricks för att din stekpanna ska hålla genom många härliga matlagningstillfällen.

  • Ett skötselråd som är A och O är rätt redskap till rätt stekpanna. Tänk trä, plast eller silikon till en belagd non-stickstekpanna för att inte skada beläggningen, medan alla typer av köksredskap även metall – passar till en gjutjärnspanna och stekpannor i rostfritt stål.
  • Låt alltid stekpannan svalna ordentligt innan du spolar av den och börjar diska. Du riskerar annars att stekpannan slår sig på grund av de snabba temperaturskiftningarna.
  • Råkade du bränna fast maten i stekpannan? Det är lätt hänt och även lätt att rengöra. När stekpannan svalnat, häll vatten i den så det täcker det inbrända och värm sedan på spisen så kommer det inbrända släppa. 
  • Har du stekt en råvara som lämnat ifrån sig en hel del fett? Skrapa ur det ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den, så blir det enklare att rengöra och mer skonsamt mot miljön.
  • För att få stekpannan skinande ren och ta bort fläckar som kalkavlagringar är lite ättika ett riktigt husmorsknep för stekpannor i rostfritt stål eller i koppar. Koka bara upp vatten med ättika i under någon minut, så försvinner fläckarna. Har din stekpanna i koppar skiftat färg? Putsa den med ättika och salt så blir även den som ny.

SKÖTSEL FÖR STEKPANNOR

Visa mer
Stekpanna Norden från Fiskars i rostfritt stål är perfekt att steka ägg i och rengörs enkelt med diskmedel.

Till en stekpanna gjord i rostfritt stål kan du använda dig av köksredskap i olika material utan att oroa dig för att skada den.

All steel stekpanna i rostfritt stål från Fiskars är enkel att rengöra efter matlagning.

Bränt fast maten i stekpannan? Oroa dig inte, när stekpannan svalnat kan du hälla vatten i den och värma upp den på nytt så släpper det inbrända.

Scanpan stekpanna Fusion i rostfritt stål – en stekpanna som enkelt rengörs med diskmedel och vatten.

En stekpanna i rostfritt stål tål diskmaskin men för längre livslängd rekommenderas ändå handdisk med diskmedel och varmt vatten. 

SÅ HÄR RENGÖR DU OLIKA STEKPANNOR

STEKPANNA I ROSTFRITT STÅL

En stekpanna i rostfritt stål är enkel att rengöra då denna stekpanna går att diska i diskmaskin, men den bästa rengöringen för längre livslängd är ändå att diska den för hand i varmt vatten. Det går alldeles utmärkt att använda dig av diskmedel till denna stekpanna och skulle det finnas envisa fläckar kvar kan du alltid testa att rengöra stekpannan med lite ättika. Tänk på att alltid rengöra din stekpanna i rostfritt stål, in- och utvändigt efter varje användning.

Middagen tillagades i stekpannan Nordic Kitchen från Eva Solo – en smidig non-stickstekpanna.

Även en non-stickstekpanna rengörs enkelt med diskmedel och vatten men tänk på att endast använda dig av köksredskap i trä, plast eller silikon.

STEKPANNA I NON-STICK

Även en belagd, non-stick, stekpanna är enkel att rengöra tack vare dess belagda yta som skyddar maten från att brännas fast. Likt en stekpanna i rostfritt stål, tål en belagd stekpanna att diskas i diskmaskin men bästa resultatet får du genom handdisk och vanligt diskmedel. Tänk på att endast använda dig av köksredskap i trä, silikon eller plast när du steker eller rengör en non-stick-stekpanna för att inte skada beläggningen.

Norden gjutjärnspanna från Fiskars har enkel skötsel – varmt vatten räcker gott och väl.

Diska aldrig din gjutjärnspanna med diskmedel eller i diskmaskin – då försvinner den instekta beläggningen som vårdar den. Enbart varmt vatten räcker långt! 

STEKPANNA I GJUTJÄRN

Då en stekpanna i gjutjärn steks in med matolja, vilket bildar ett skyddande lager, är det väldigt viktigt att du endast rengör den med varmt vatten och diskborste – inget diskmedel. En gjutjärnspanna får därför inte heller diskas i diskmaskin, men du kan använda dig av stålull eller en stålborste att rengöra den med om du har fläckar som inte vill gå bort.

Behöver du steka in en ny skyddande yta i din gjutjärnspanna eller var den du köpte inte instekt redan? Då kan du följa dessa steg:

  1. Diska din gjutjärnspanna med diskmedel denna gång för att få en helt ren yta att steka in.
  2. När stekpannan torkat, smörjer du in den med matolja och värmer stekpannan tills den sugit upp rikligt med olja.
  3. Upprepa processen tills du upplever att stekpannan absorberat tillräckligt och låt därefter stekpannan svalna innan du torkar bort resten av oljan med hushållspapper.

Läs mer: Hitta rätt gjutjärnspanna - här är 3 favoriter

Stekpanna i koppar från Eva Solo är enkel att rengöra med diskmedel och vatten.

En stekpanna i koppar kan skifta färg på grund av bland annat överhettning – putsa den då med ättika och salt så blir den skinande ren igen!

STEKPANNA I KOPPAR

En kopparstekpanna är också enkel att rengöra genom handdisk med diskmedel eller i diskmaskin. Tänk dock på att en stekpanna i koppar kan skifta färg med tiden på grund av överhettning eller om du kört den för mycket i diskmaskin. Då kommer ättikan bra till hands för lite polering, eller om du föredrar vanligt putsmedel.

En bra stekpanna gör under för matglädjen i köket och kan göra att du går från amatörkock till mästerkock. Sköt den därför väl, så kommer den följa med dig på många framtida kulinariska upplevelser!

Läs mer: Bästa stekpannan - vi hjälper dig välja rätt

Arijana Rosso
Skribent

STEKPANNOR & SKÖTSEL

Gå till Kök & Matlagning

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB