4 recept på enkel och god påskdessert

Snart är påsken här och vad passar då inte bättre än att bjuda vänner och familj på  en påskdessert som heter duga. För vad sägs om en påsktårta i choklad? En vacker morotstårta eller nygräddade scones? Välkommen till en söt påskbuffé fylld av godsaker för familjens minsta som äldsta!

RECEPT

28 mars 2019
Tre tårtor står serverade på påskdukningen som årets påskdessert: en chokladtårta, morotstårta och rulltårta.

Bjud på 4 härliga påskdesserter

I år bjuds vänner och familj över på inte en utan hela fyra härliga påskdesserter ackompanjerade av nybryggt kaffe och hemmagjord saft. Påsken är högtiden som ger oss tillfälle att varva ner och umgås med våra närmsta över god mat eller som i detta fall; påskdessert. Så ta dig tid att baka och duka upp en buffé med både sött och salt för gästerna att njuta ut av.

En påsktårta i choklad välkomnar gästerna till buffébordet på påskfirandet där den tronar på ett Swedish Grace tårtfat från Rörstrand.

1. PÅSKTÅRTA I CHOKLAD – SÅ HÄR GÖR DU

Vad vore påsken utan choklad? Till denna drömiga chokladtårta för 8 portioner behöver du följande ingredienser:

Ingredienser till tårtbottnar:

  • 200 g smält smör
  • 4 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 5 dl mjöl
  • 1,5 dl kakao
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g mörk choklad
  • lite salt

Ingredienster till chokladsmörkräm:

  • 175 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • 125 g mjölkchoklad
  • 1,35 dl vispgrädde
  • 1 msk socker

Ingredienser till chokladglasyr:

  • 250 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk smör.

Dekorationer till påsktårtan: chokladägg & videkvistar.

Så gör du tårtbottnarna: 

  • Värm ugnen till 180 grader.
  • Vispa socker & smör till en fin kräm.
  • Separera äggen och rör ner gulorna i krämen.
  • Blanda de torra ingredienserna för sig: mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och en nypa salt.
  • Vänd sedan ner blandningen i smörkrämen tillsammans med mjölken.
  • Smält chokladen i antingen mikron eller i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten.
  • Vispa upp äggvitorna och vänd ner i smeten.
  • Fördela din smet i tre formar med löstagbar botten, som du antingen smörjt med smör eller täckt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca. 15 minuter.

Så gör du chokladsmörkräm:

  • Koka upp grädde och socker.
  • Hacka choklad separat och häll över gräddblandningen över chokladen och låt stå i någon minut.
  • Rör ihop till en fin smet och låt svalna tills krämen nått rumstemperatur.
  • Vispa ner rumsvarmt smör i chokladblandningen så du får en slät smet.

Så gör du glasyr:

  • Låt grädden koka upp och tag sedan av från värmen.
  • Bryt ner eller hacka chokladen och rör ner den tillsammans med smör i grädden.
  • Rör tills all choklad smält och du fått till en len kräm.

Så bygger du påsktårtan:

  • Vänd första kakan upp och ned, och bred över ett jämnt lager av chokladglasyr. Lägg på nästa kaka och upprepa. Spara lite glasyr till toppen.
  • Täck sedan topplagret och resten av påsktårtan med chokladsmörkräm och låt stelna i kylen i ca 30 minuter.
  • Ta resten av chokladglasyren, som nu bör ha svalnat något, och bred över den på toppen av tårtan med försiktiga rörelser. Glasyren ska bara närma sig kanten utan att rinna ner med en gång. Ta en sked och ”peta” glasyren försiktigt över kanterna beroende på hur långt ner du vill att chokladen ska rinna. Tänk på – eftersom tårtan är kall behöver du arbeta snabbt så glasyren inte hinner stelna förrän du fått till den "rinnande" effekten.
 
En morotstårta inslagen i vaxat papper och serverad på Daisy tårtfat från PotteryJo ger påskdukningen en rustik look och är årets påskdessert.
I år serveras en morotstårta som påskdessert, inslagen i vaxat papper och serverad på Daisy tårtfat från PotteryJo.

2. MOROTSTÅRTA – SÅ HÄR GÖR DU

Denna vackra morotstårta räcker gott och väl till 8 portioner och du behöver följande ingredienser:

Ingredienser till tårtbottnar:

  • 3 rivna morötter
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl rapsolja
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt

Ingredienser till fyllning och frosting:

  • 2 dl florsocker
  • 100 g rumstempererat smör
  • 300 g cream cheese
  • 2 tsk vaniljsocker

Till dekoration: 1 ark vaxat papper, jutesnöre och en knippe körsbärskvist.

Så här gör du morotstårtan:

  • Värm ugnen till 175 grader och smörj 3x18 cm i diameter bakformar.
  • Vispa socker och ägg poröst.
  • Blanda alla torra ingredienser för sig och rör ner dem i äggsmeten.
  • Tillsätt de rivna morötterna och rapsoljan. Rör om.
  • Fyll formerna och låt grädda i ugnen i ca 20 minuter.
  • Låt bottnarna svala.
  • Vispa ihop smöret med cream cheese tills det blir jämt.
  • Tillsätt florsockret och vaniljsockret, och vispa ihop allting.
  • När bottnarna har svalat helt, kan du bre frostingen mellan bottnarna.
  • Avsluta med att bre ett fint lager med frosting på toppen och ett något tunnare lager frosting på sidorna.
  • Ta ett ark vaxat papper och placera tårtan på mitten av pappret.
  • Vik upp pappret och knyt ihop allting med stilfullt jutesnöre.
  • Dekorera morotstårtan med ett litet knippe körsbärskvist eller annan valfri blomma.
Rulltårta serveras på påskbuffén på Kastehelmi kakfat från Iittala.
En av flera påskdesserter på dessertbordet är söta muffins som spritsats med frosting och dekoreras med chokladägg.

3. ENKEL PÅSKDESSERT – EN RULLTÅRTA ELLER SÖTA CUPCAKES

Medan de andra tårtorna tar lite mer tid i köket, är denna enkla påskdessert i form av en rulltårta perfekt när du vill ha en enkel och snabb variant påsktårta! Självklart kan du göra rulltårtan själv från grunden, men ett tips är att köpa några färdiga rulltårtor som du skär i jämna bitar och bygger en liten påsktårta av. Dekorera sedan med chokladägg, grädde och lite mynta – vips är du klar!

Även cupcakes är ett gott och enkelt alternativ till påskdessert som du kan göra själv från grunden. Men de blir minst lika goda om du köper färdiga muffins som du dekorerar med hemgjord frosting och några klassiska chokladägg. Här är en gott frosting-recept från Leila Lindholm!

Så här gör du frosting:

  • Vispa 60 g mjukt smör, 5 dl florsocker, 1 tsk vaniljsocker och 1 msk citronsaft krämigt
  • Vispa ner 100 g cream cheese
  • Spritas sedan frosting på de små muffinsen och garnera med ett litet chokladägg på rosblad
Gyllene scones, muffins och påsktårta bjuder in till ett sött påskfirande och påskbuffé i rustik miljö.

4. NYGRÄDDADE SCONES - En matigare påskdessert

Det kan vara bra att även erbjuda något lite mer matigt som påskdessert som en kontrast till allt det söta, så varför inte servera lite nygräddade scones?

Till 8 scones behöver du:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl fil eller yoghurt
  • 1 msk gurkmeja alternativt 0,5 g saffran för vacker gul färg. Tips: gurkmeja avger ingen smak men ger fin färg som känns extra påskig medan saffran ger mer smak för den som gillar det!

Så här gör du scones:

  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Blanda de torra ingredienserna först och finfördela sedan smöret i blandningen.
  • Tillsätt mjölk och fil, och rör om så blir degen härligt kladdig.
  • Placera ut kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 10–12 minuter.
  • Servera sedan de nygräddade sconsen tillsammans med vispad grädde, lemon curd och valfri sylt.
På påskbuffén serveras det scones på en skärbräda från House Doctor vilket skapar en rustik look.
Tillbehör till scones serveras ur Pickle burkar från Knabstrup Keramik
Skärbrädor i trä eller marmor, uppläggningsfat i keramik och klassiska tårtfat är fint att blanda på dessertbordet i påsk.

Serveringstips för påskdesserten

Ett tips när du ska servera en eller flera påskdesserter är det snyggt att blanda serveringsfat av olika slag för att skapa en välkomnande och lekfull känsla på buffébordet. Här kan du exempelvis låta en skärbräda i trä bli ett uppläggningsfat för varma scones och ett större fat bli bas för cupcakes. För den maffiga påsktårtan passar ett traditionellt tårtfat på fot perfekt. Så att blanda olika storlekar, material och former på uppläggningsfat kan verkligen hjälpa till att lyfta fram de olika påskdesserterna på bästa sätt.