Välkommen på påskdessert - 5 tips

Årets sötaste högtid närmar sig och vad passar då inte bättre än att bjuda vänner och familj på påskdessert som heter duga. För vad sägs om en påsktårta i choklad? Eller en vacker morotstårta och inbjudande morotsdrinkar? Välkommen till en söt påskbuffé fylld av godsaker för familjens minsta som äldsta!

RECEPT

28 mars 2019
Påskdessert serveras på ett långbord i år där flera påsktårtor står framme – serverade på tårtfat som Daisy från PotteryJo i en rustik miljö.
Gästerna välkomnas med en nyttig morotsdrink till påskdrink som serveras ur More champagneglas från Orrefors högtiden till ära.

1. Välkomna gästerna & påsken med en påskdrink

I år bjuds vänner och familj över på en kopp kaffe eller två, hemgjord saft och desserter för alla smaker. En välkomstdrink är ett fint sätt att hälsa dina gäster välkomna och vad passar då inte bättre än en drink inspirerad av påskharens favoritmat? Bjud på en påskdrink för alla åldrar som innehåller nyttig morots- och blodapelsinjuice, dekorerad med lite persilja, och servera drinken ur champagneglas som More från Orrefors högtiden till ära.

Tre tårtor står serverade på påskdukningen som årets påskdessert: en chokladtårta, morotstårta och rulltårta.
 
En påsktårta i choklad välkomnar gästerna till buffébordet på påskfirandet där den tronar på ett Swedish Grace tårtfat från Rörstrand.

2. PÅSKTÅRTA I CHOKLAD – SÅ HÄR GÖR DU

Vad vore påsken utan choklad? Till denna drömiga chokladtårta för 8 portioner behöver du följande ingredienser:

Till bottnar:

  • 200 g smält smör
  • 4 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 5 dl mjöl
  • 1,5 dl kakao
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g mörk choklad
  • lite salt

Till chokladsmörkräm:

  • 175 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • 125 g mjölkchoklad
  • 1,35 dl vispgrädde
  • 1 msk socker

Till chokladglasyr:

  • 250 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk smör.

Dekoration: chokladägg & videkvistar.

så här gör du: 

  • Värm ugnen till 180 grader.
  • Vispa socker & smör till en fin kräm.
  • Separera äggen och rör ner gulorna i krämen.
  • Blanda de torra ingredienserna för sig: mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och en nypa salt.
  • Vänd sedan ner blandningen i smörkrämen tillsammans med mjölken.
  • Smält chokladen i antingen mikron eller i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten.
  • Vispa upp äggvitorna och vänd ner i smeten.
  • Fördela din smet i tre formar med löstagbar botten, som du antingen smörjt med smör eller täckt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca. 15 minuter.

Chokladsmörkräm:

  • Koka upp grädde och socker.
  • Hacka choklad separat och häll över gräddblandningen över chokladen och låt stå i någon minut.
  • Rör ihop till en fin smet och låt svalna tills krämen nått rumstemperatur.
  • Vispa ner rumsvarmt smör i chokladblandningen så du får en slät smet.

Glasyr:

  • Låt grädden koka upp och tag sedan av från värmen.
  • Bryt ner eller hacka chokladen och rör ner den tillsammans med smör i grädden.
  • Rör tills all choklad smält och du fått till en len kräm.

Bygg:

  • Vänd första kakan upp och ned, och bred över ett jämnt lager av chokladglasyr. Lägg på nästa kaka och upprepa. Spara lite glasyr till toppen.
  • Täck sedan topplagret och resten av tårtan med chokladsmörkräm och låt stelna i kylen i ca 30 minuter.
  • Ta resten av chokladglasyren, som nu bör ha svalnat något, och bred över den på toppen av tårtan med försiktiga rörelser. Glasyren ska bara närma sig kanten utan att rinna ner med en gång. Ta en sked och ”peta” glasyren försiktigt över kanterna beroende på hur långt ner du vill att chokladen ska rinna. Tänk på – eftersom tårtan är kall behöver du arbeta snabbt så glasyren inte hinner stelna förrän du fått till den "rinnande" effekten. 
En morotstårta inslagen i vaxat papper och serverad på Daisy tårtfat från PotteryJo ger påskdukningen en rustik look och är årets påskdessert.
I år serveras en morotstårta som påskdessert, inslagen i vaxat papper och serverad på Daisy tårtfat från PotteryJo.

2. MOROTSTÅRTA – SÅ HÄR GÖR DU

Denna vackra tårta räcker gott och väl till 8 portioner och du behöver följande ingredienser:

Till bottnar:

  • 3 rivna morötter
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl rapsolja
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt

Till fyllning och frosting:

  • 2 dl florsocker
  • 100 g rumstempererat smör
  • 300 g cream cheese
  • 2 tsk vaniljsocker

Till dekoration: 1 ark vaxat papper, jutesnöre och en knippe körsbärskvist.

Så här gör du:

  • Värm ugnen till 175 grader och smörj 3x18 cm i diameter bakformar.
  • Vispa socker och ägg poröst.
  • Blanda alla torra ingredienser för sig och rör ner dem i äggsmeten.
  • Tillsätt de rivna morötterna och rapsoljan. Rör om.
  • Fyll formerna och låt grädda i ugnen i ca 20 minuter.
  • Låt bottnarna svala.
  • Vispa ihop smöret med cream cheese tills det blir jämt.
  • Tillsätt florsockret och vaniljsockret, och vispa ihop allting.
  • När bottnarna har svalat helt, kan du bre frostingen mellan bottnarna.
  • Avsluta med att bre ett fint lager med frosting på toppen och ett något tunnare lager frosting på sidorna.
  • Ta ett ark vaxat papper och placera tårtan på mitten av pappret.
  • Vik upp pappret och knyt ihop allting med stilfullt jutesnöre.
  • Dekorera med ett litet knippe körsbärskvist eller annan valfri blomma.
Rulltårta serveras på påskbuffén på Kastehelmi kakfat från Iittala.
En av flera påskdesserter på dessertbordet är söta muffins som spritsats med frosting och dekoreras med chokladägg.

3. ENKEL PÅSKDESSERT – EN RULLTÅRTA ELLER SÖTA CUPCAKES

Medan de andra tårtorna tar lite mer tid i köket, är denna rulltårta perfekt när du vill ha en enkel och snabb påsktårta! Självklart kan du göra rulltårtan själv från grunden, men ett tips är att köpa några färdiga rulltårtor som du skär i jämna bitar och bygger en liten påsktårta av. Dekorera sedan med chokladägg, grädde och lite mynta – vips är du klar!

Även cupcakes kan du självfallet göra själv från grunden men de blir minst lika goda om du köper färdiga muffins som du dekorerar med hemgjord frosting och några klassiska chokladägg. Här är en gott frosting-recept från Leila Lindholm!

Så här gör du frosting:

  • Vispa 60 g mjukt smör, 5 dl florsocker, 1 tsk vaniljsocker och 1 msk citronsaft krämigt
  • Vispa ner 100 g cream cheese
  • Spritas sedan frosting på de små muffinsen och garnera med ett litet chokladägg på rosblad
Gyllene scones, muffins och påsktårta bjuder in till ett sött påskfirande och påskbuffé i rustik miljö.

5. NYGRÄDDADE SCONES

Det kan vara bra att även erbjuda något lite mer matigt bland allt sött så varför inte servera lite nygräddade scones?

Till 8 portioner behöver du:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl fil eller yoghurt
  • 1 msk gurkmeja alternativt 0,5 g saffran för vacker gul färg. Tips: gurkmeja avger ingen smak men ger fin färg som känns extra påskig medan saffran ger mer smak för den som gillar det!

Så här gör du:

  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Blanda de torra ingredienserna först och finfördela sedan smöret i blandningen.
  • Tillsätt mjölk och fil, och rör om så blir degen härligt kladdig.
  • Placera ut kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 10–12 minuter.
  • Servera sedan de nygräddade sconsen tillsammans med vispad grädde, lemon curd och valfri sylt.

Tips: servera gärna sconsen på en skärbräda i trä och tillbehören ur snygga keramikburkar som Pickle från Knabstrup Keramik så får du återigen till den rustika känslan på din påskdukning.

På påskbuffén serveras det scones på en skärbräda från House Doctor vilket skapar en rustik look.
Tillbehör till scones serveras ur Pickle burkar från Knabstrup Keramik
Saft serveras till familjens minsta ur rustika kannan Ultima Thule från Iittala på detta påskfirande.
Årets påskbuffé bjuder in till snabba fingrar på dessertbordet och det mumsas på muffins.
En rustik påskdukning med flera olika påskdesserter uppdukade som chokladtårta som gästerna skär en bit av.

PÅSK – TID FÖR VARANDRA

Oavsett om det är över en hel påskmiddag eller över påskdessert och kaffe så ger påsken oss tillfälle att varva ner och umgås med våra närmsta. Det är högtiden som bjuder på lek och skratt, en cupcake på språng och ambition att skära påsktårtan snyggt. Glad påsk!

 

Läs mer: Så här dukar du till en söt & lantlig påskbuffé.

Läs mer: Påskpyssel: 5 söta DIY-tips