Välj rätt ljuskälla - färgtemperatur & lumen

När du hittat rätt lampa, återstår den inte så enkla uppgiften att välja rätt ljuskälla till den. Vilken färgtemperatur och lumen du har på dina ljuskällor är avgörande för trivseln i hemmet, därför kikar vi närmre på begreppen kelvin och lumen och guidar dig så du kan hitta rätt ljuskälla till din favoritlampa.

TRENDER & LIVSSTIL

11 januari 2021
E27 lampa från Muuto med glödlampa med 2500K på ett sidobord.

VAD ÄR KELVIN?

Färgtemperatur mäts i kelvin och indikerar vilken färg ljuset har på en lampa, om det är varmt eller kallt ljus. Vilken färgtemperatur du väljer har en direkt påverkan på känslan i ett rum och är därför värt att lära sig mer om. Visste du exempelvis att du ska satsa på lampor med 2700K – 3000K om du vill ha ett varmvitt och mångsidigt ljus i ditt hem?

Färgtemperaturen avgör hur ögat uppfattar vitt ljus. Ett högt kelvintal på en lampa ger ett kallare ljus, medan ett lägre tal ger ett varmare och mer stämningsfullt sken.

Illustration av Kelvinskalan med temperatur från 2200K – 5000K, skapad av Nordic Nest.

VILKEN FÄRGTEMPERATUR SKA JAG HA?

Det är minst lika viktigt att utgå ifrån funktion när du ska välja färgtemperatur som det är när du väljer vilken form av belysning du behöver. Funktionsbelysning kräver exempelvis en högre färgtemperatur medan den optimala stämningsbelysningen har lägre grader. Här är de vanligaste färgtemperaturerna du kan stöta på när du ska välja rätt ljuskälla:

  • 2200K–2500K: Ett mycket varmt ljus som drar åt det rosa hållet. Det fungerar mycket bra till stämningsbelysning och ljuskällor som fungerar som atmosfärskapare men kan upplevas som för varmt till allmänbelysning. Stearinljus har exempelvis en kelvintemperatur på runt 2200K, vilket även är den temperatur som ger ifrån sig det mysigaste ljuset i ett rum. 
  • 2700K–3000K: Ett varmt, behagligt ljus som har en gulaktig ton. Ljuskällor inom detta temperaturspann passar väldigt bra till funktions- och allmänbelysning i de flesta rum som kök, hall och vardagsrum.
  • 4000K: Ett neutralt, krispigt ljus som efterliknar dagsljus. Detta ljus fungerar väldigt bra till funktionsbelysning som till en bordslampa på hemmakontoret eller till en sminklampa i badrummet. Denna färgtemperatur kan i en hemmamiljö upplevas som kallt och blått och är inte rätt temperatur om du vill åt en mysigare stämning.
  • 5600K: Ett neutralt ljus med samma temperatur som dagsljus. I hemmamiljö upplevs detta dock som ett mycket kallt ljus och används därför sällan i ljuskällor i hemmet. Däremot är det en vanlig färgtemperatur i offentliga miljöer som exempelvis på arbetsplatser och i butiker.

Ett tips är att se till så du har en god variation av ljuskällor med olika färgtemperaturer för då kan du enkelt anpassa ljuset utefter dina behov. Tänk dock på att välja samma färgtemperatur på de lampor som du kommer ha tända samtidigt, det kommer ge rummet en mer enhetlig känsla

Flowerpot-lampa och Reflector-lampa från Verpan illustrerar lampor på 2700K samt 3000K.
Rund lampa från Woud med vitt sken visar på en ljuskälla på 4000K.
Ett vardagsrum med flera tända lampor i samma färgtemperatur visar på hur du får en enhetlig känsla i rummet med en färgtemperatur på alla lampor.

VAD ÄR LUMEN?

Lumen beskriver ljusstyrkan i lampan och är den nya standarden för lampor, främst LED-lampor. Watt, som användes tidigare för äldre glödlampor, misstas som ett mått på ljusstyrka men är faktiskt ett mått på energianvändning. När LED-lampor kom in på marknaden, började Lumen användas som standard för ljusstyrka istället.

Enkelt uttryckt kan man säga att mer lumen betyder mer ljus. När du ska välja ljuskälla till funktions- eller allmänbelysning bör du utgå ifrån lampor med ett högre lumental, gärna mellan 400 – 806 lumen men du kan ha högre. Stämningsbelysning å andra sidan, bör ha mellan 220 – 360 lumen för att få till det mjuka skenet. Ett annat tips för den rätta mysbelysningen är att ha fler lampor med svagare lumen och ha dem tända samtidigt, istället för att ha färre lampor med starkare lumen.  

  • Funktionsbelysning bör ha en lumen mellan 806 – 1 520.
  • Allmänbelysning bör ha mellan 400 – 470 lumen.
  • Stämningsbelysning bör ha mellan 220 – 360 lumen.

Om skillnaden mellan watt och lumen känns förvirrande, kommer här en konverteringstabell för de två begreppen:

Konverteringstabell för watt till lumen av Nordic Nest.
En glödlampa i handen på en kvinna.

Oavsett vilket ljuskälla du väljer är det viktigt att du hittar det som passar dig och ditt hem för bästa trivsel. Här kan du se vårt utbud av ljuskällor.

Varukorg
Stäng