30 DAGAR ÖPPET KÖP

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

BARA IDAG - 30-50% på mattor från Scandi Living*

Placeringskort med sommarlåtar knutna runt foten av champagneglaset Ripple från Ferm Living är ett smart tips till trädgårdsfesten.

Smarta tips för trädgårdsfesten

Bland somriga krukväxter och grönskande träd blir en trädgårdsfest den perfekta sommaraktiviteten att bjuda in vänner och familj till. Och det behöver inte vara så svårt. Här är 9 smarta tips du kan testa för en lyckad trädgårdsfest som ger mer tid över åt att faktiskt umgås.
onsdag 28 april 2021
Dela artikel
Inbjudan till trädgårdsfest med grönt tema som uppmanar till knytkalas.

Tips: välj ett tema på din trädgårdsfest och bjud sedan in gästerna till att ta med sig sina favoriträtter så ni tillsammans skapar en god buffé. 

1. TRÄDGÅRDSFEST MED KNYTKALAS-TEMA

Vill du bjuda in till trädgårdsfest men har inte riktigt tid till att styra upp allting? Låt inte det stå i vägen för att skapa ett utav sommarens bästa minnen, utan förbered istället för smaskigt knytkalas! Skicka ut inbjudningar till dina gäster där du bjuder in dem till att ta med sina favoriträtter eller tilltugg så får alla på så sätt vara med och skapa festens goda buffé. För att underlätta för dina gäster att tänka ut vad de ska ha med sig så kan du alltid välja ett tema att utgå ifrån.

På trädgårdsfesten hjälps gästerna åt att duka bordet med de söta Kastehelmi assietterna från Iittala.

Tips: skriva att-göra-lappar för gästerna att dra så alla hjälps åt med uppgifter som duka, grilla och diska. Det blir en bra isbrytare samtidigt som det underlättar för dig.

2. SKRIV ATT-GÖRA-LAPPAR SÅ ALLA HJÄLPS ÅT

Ett annat smart tips som underlättar festplaneringen är att skriva att-göra-lappar där det står olika saker på som måste göras inför, under och efter festen. Gästerna och värden får ta varsin lapp när festen börjar och några förslag kan vara att duka bordet, tända grillen eller diska efteråt. Större uppgifter kan alltid fördelas på fler personer och vid nästa fest kan ni byta uppgifter sinsemellan så bidrar alla på olika sätt hela tiden. Detta är ett suveränt tips dels för att du slipper stressa med att ha allting klart till att gästerna kommer, dels fungerar det som en isbrytare om sällskapet inte känner varandra så väl. Då kan de alltid lära sig något nytt om varandra medan de kommer på hur de ska vika servetterna på dukningen.

Lappar med kända sommarlåtar har knutits runt champagneglasen RIpple som bordsplacering på trädgårdsfesten.

Tips: skriv ner kända sommarlåtar som bordsplaceringskort och knyt ihop runt välkomstdrinken så gästerna får hitta andra delen av låten och på så sätt även sin bordsgranne.

Somrigt placeringskort i form av sommarlåt på lapp knuten runt champagneglaset och servetten på bordet.

Knyt den andra delen av sommarlåten runt servetten på bordet så hittar gästerna sina platser. 

Tips till trädgårdsfesten är sommarlåtar skrivna på lappar och knutna runt välkomstdrinken som bordsplaceringskort.

Placeringskort är bra sätt att se till så sällskapet sprider ut sig runt bordet för en härlig mix.

3. SKAPA STÄMNING MED PLACERINGSKORT I FORM AV SOMMARLÅTAR

Placeringskort i sig är ett utmärkt sätt att se till så sällskapet sprids ut runt bordet för en mix av människor och berättelser. För en härlig sommartvist på det hela, kan du göra placeringskort på utifrån kända sommarlåtar som du skriver ner på lappar och binder med jutesnöre runt välkomstdrinken och servetterna på dukningen. Tanken är att dina gäster ska para ihop sin välkomstdrink med servett och de kan göra det på två sätt: antingen genom att para ihop samma text eller genom att hitta den andra delen av låten och på så sätt även sin bordsgranne. Ett perfekt mingeltips och kanske tar någon till och med ton.

Bänken Linear från Muuto står bredvid bordet på trädgårdsfesten och skapar på så sätt plats för alla.

Tips: Kombinera stolar med bänkar och pallar runt bordet så finns det rum för alla. 

4. SKAPA PLATS FÖR ALLA

Låt inte antalet stolar i ditt hem begränsa din gästlista. Kombinera dina utestolar med pallar eller en bänk som Linear från Muuto. Även kuddar på marken kan vara ett mysigt alternativ för de yngre i sällskapet. Låt kreativiteten flöda så finns det alltid plats för en till.

Ferm Livings runda blomlåda Plant Box får här ny funktion som dryckesstation på festen fylld med flaskor.

Eller ur en kruka som här fått en ny funktion som dryckesstation för de vuxna. 

House Doctor vinkylare skapar stämning på trädgårdsfesten samtidigt som drycken håller sig kyld.

Tips: servera drycken på smarta & snygga sätt! Som ur en festlig vinkylare – här från House Doctor.

En dryckesstation för festens minsta med glasburk med tappkran fylld med smaksatt vatten och glas från Design Letters.

Skapa en drinkstation med hjälp av en rullvagn.

5. SERVERA DRYCKEN PÅ SMARTA SÄTT

En trädgårdsfest i solen är fantastiskt men då är det också extra viktigt att tänka på drycken. Gör det enkelt för dig själv och dina gäster genom att ställa fram all dricka att fritt ta för sig av. Använd dig av alltifrån vinkylare och glasbehållare med tappkran till större krukor eller korgar – så har ni dryck så det räcker kvällen ut. Dels kan du på så sätt hålla drickan kyld genom att fylla på med gott om is, dels blir det ett festligt serveringstips perfekt för en trädgårdsfest. Glöm inte bort att även ställa fram vatten på bordet ur rymliga glaskaraffer.

Vill du ha tips på drinkar? Här är 8 enkla sommardrinkar du måste testa

Stora brödbitar finns för gästerna att ta för sig av på trädgårdsfesten serverade ur rustik brödkorg från Bloomingville.

Tips: ställ gärna fram maten på bordet för en avslappnad atmosfär. 

Bröd bryts och avnjuts på trädgårdsfesten.

Det är smidigt när gästerna kan plocka tillbehör själva under middagens gång så blir det mindre spring och mer tid för umgänge. 

En örtkrydda på bordet i kruka från DBKD blir fint på en dukning och smart festtips då gästerna kan plocka själva.

Som lite extra krydda till maten. 

Grilla vid bordet på trädgårdsfesten med hjälp av en bordsgrill från Eva Solo är ett bra och socialt tips.

Och varför inte grilla tillsammans med en smidig bordsgrill? En enkel och härligt avslappnad aktivitet för festen. 

Eva Solo bordsgrill står på bordet på trädgårdsfesten där det grillas god sparris.
Eva SoloEva Solo bordsgrill
2 700 kr3 499 kr

6. GRILLA DIREKT PÅ BORDET & STÄLL FRAM MAT ATT PLOCKA

Det kan vara trevligt med en mer uppstyrd middag ibland men till en trädgårdsfest vill vi hålla stämningen härligt avslappnad och fokusera på umgänget. Varför inte ställa fram kryddor att plocka, bröd att bryta och grönsaker att grilla direkt på bordet med en smidig bordsgrill från Eva Solo? Det skapar snabbt en mer avslappnad atmosfär, samtidigt som ni hinner umgås utan springet för att fylla på eller titta till maten.

Bär paj serveras ur Le Creusets minigrytor på trädgårdsfesten.

Tips: servera gärna desserten ur portionsskålar. Det blir ett sött och smått överraskande sätt att servera på. 

7. BJUD PÅ DESSERT I PORTIONSSKÅLAR

När ni suttit vid bordet länge nog kan det vara mysigt att röra lite på sig och mingla. En dessert tillagad och serverad ur en minigryta som Le Creuset gör det enkelt för gästerna att plocka en portion och sedan sätta sig vart de vill i trädgården och bara njuta. Det blir dessutom ett sött och smått överraskande sätt att servera desserten på.

Grön ullpläd från Klippan Yllefabrik hänger på stolen för gästerna på festen att värma sig med när temperaturen faller.

Tips: ställ gärna fram plädar så behöver inte festen ta slut bara för att kvällen blir kyligare. Här Knut ullpläd från Klippan Yllefabrik. 

8. STÄLL FRAM PLÄDAR & KUDDAR FÖR LÄNGRE KVÄLLAR & SKÖNARE HÄNG

När din trädgårdsfest väl är igång vill du inte att en kyligare kväll ska innebära att ni måste flytta in festen. Låt därför varma plädar ligga utspridda på festen och skapa mysiga sitthörnor med mycket mjuka kuddar att luta sig tillbaka mot. Det skapar en ombonad känsla på din uteplats och kuddarna blir snygga dekorationer i sig. Vilka kuddar som du kan inreda med hittar du mer inspiration kring här. 

Korbo-korgar i stål i olika storlekar står på gräsmattan för kast med liten boll.

Tips: ordna för lek och aktiviteter på festen! Vad sägs om bollek för stora som små där dekorerade korgar utgör spelets poängskala. 

Barnen plockar vilda blommor på ängen för att skapa blomsterarrangemang på trädgårdsfesten.

Eller varför inte låta barnen plocka vilda blommor till festen? Då får de möjligheten att själva skapa söta buketter att överraska de vuxna med.

Korbo korg 24 i galvaniserat stål är perfekt för att plocka vilda blommor i.

Korbo korg 24 i galvaniserat stål.

9. ORDNA FÖR LEKAR & AKTIVITETER

Lekar är alltid ett smart tips till festen och på en trädgårdsfest blir det inte mer passande än så. Vad sägs om bollekar där du dekorerar snygga korgar som Korbo med ängsblommor så får ni se vem som kastar bäst i sällskapet eller en omgång av klassikern Kubb? Eller varför inte sysselsätta barnen och låta dem plocka vilda blommor att dekorera festen med och skapa söta buketter att ge till sina föräldrar? Lekar och aktiviteter är perfekta isbrytare när varken vuxna eller barn känner varandra väl. Det blir dessutom mysigt när stora som små kan delta i något tillsammans.

Läs mer: Så dukar du till trädgårdsfest. 

Styling: Åsa Holmkvist Foto: Angeliqa Daldorph

TILL TRÄDGÅRDSFESTEN

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2023 Copyright Nordic Nest AB