Smarta tips för trädgårdsfesten

Bland somriga krukväxter och grönskande träd blir en trädgårdsfest den perfekta sommaraktiviteten att bjuda in vänner och familj till. Och det behöver inte vara så svårt. Här är 9 smarta tips du kan testa för en lyckad trädgårdsfest som ger mer tid över åt att faktiskt umgås.

TIPS TILL FESTEN

27 juni 2019
Inbjudan till trädgårdsfest med grönt tema som uppmanar till knytkalas.

1. TRÄDGÅrDSFEST MED KNYTKALAS-TEMA

Vill du bjuda in till trädgårdsfest men har inte riktigt tid till att styra upp allting? Låt inte det stå i vägen för att skapa ett utav sommarens bästa minnen, utan förbered istället för smaskigt knytkalas! Skicka ut inbjudningar till dina gäster där du bjuder in dem till att ta med sina favoriträtter eller tilltugg så får alla på så sätt vara med och skapa festens goda buffé. För att underlätta för dina gäster att tänka ut vad de ska ha med sig så kan du alltid välja ett tema att utgå ifrån.

På trädgårdsfesten hjälps gästerna åt att duka bordet med de söta Kastehelmi assietterna från Iittala.

2. SKRIV ATT-GÖRA-LAPPAR SÅ ALLA HJÄLPS ÅT

Ett annat smart tips som underlättar festplaneringen är att skriva att-göra-lappar där det står olika saker på som måste göras inför, under och efter festen. Gästerna och värden får ta varsin lapp när festen börjar och några förslag kan vara att duka bordet, tända grillen eller diska efteråt. Större uppgifter kan alltid fördelas på fler personer och vid nästa fest kan ni byta uppgifter sinsemellan så bidrar alla på olika sätt hela tiden. Detta är ett suveränt tips dels för att du slipper stressa med att ha allting klart till att gästerna kommer, dels fungerar det som en isbrytare om sällskapet inte känner varandra så väl. Då kan de alltid lära sig något nytt om varandra medan de kommer på hur de ska vika servetterna på dukningen.

Lappar med kända sommarlåtar har knutits runt champagneglasen RIpple som bordsplacering på trädgårdsfesten.
 
Somrigt placeringskort i form av sommarlåt på lapp knuten runt champagneglaset och servetten på bordet.
Tips till trädgårdsfesten är sommarlåtar skrivna på lappar och knutna runt välkomstdrinken som bordsplaceringskort.

3. SKAPA STÄMNING MED PLACERINGSKORT I FORM AV SOMMARLÅTAR

Placeringskort i sig är ett utmärkt sätt att se till så sällskapet sprids ut runt bordet för en mix av människor och berättelser. För en härlig sommartvist på det hela, kan du göra placeringskort på utifrån kända sommarlåtar som du skriver ner på lappar och binder med jutesnöre runt välkomstdrinken och servetterna på dukningen. Tanken är att dina gäster ska para ihop sin välkomstdrink med servett och de kan göra det på två sätt: antingen genom att para ihop samma text eller genom att hitta den andra delen av låten och på så sätt även sin bordsgranne. Ett perfekt mingeltips och kanske tar någon till och med ton.

Bänken Linear från Muuto står bredvid bordet på trädgårdsfesten och skapar på så sätt plats för alla.

4. SKAPA PLATS FÖR ALLA

Låt inte antalet stolar i ditt hem begränsa din gästlista. Kombinera dina utestolar med pallar eller en bänk som Linear från Muuto. Även kuddar på marken kan vara ett mysigt alternativ för de yngre i sällskapet. Låt kreativiteten flöda så finns det alltid plats för en till.

House Doctor vinkylare skapar stämning på trädgårdsfesten samtidigt som drycken håller sig kyld.
Ferm Livings runda blomlåda Plant Box får här ny funktion som dryckesstation på festen fylld med flaskor.
En dryckesstation för festens minsta med glasburk med tappkran fylld med smaksatt vatten och glas från Design Letters.
Eva trio glaskanna från Eva Solo står på bordet för gästerna att släcka törsten med på trädgårdsfesten.

5. SERVERA DRYCKEN PÅ SMARTA SÄTT

En trädgårdsfest i solen är fantastiskt men då är det också extra viktigt att tänka på drycken. Gör det enkelt för dig själv och dina gäster genom att ställa fram all dricka att fritt ta för sig av. Använd dig av alltifrån vinkylare och glasbehållare med tappkran till större krukor eller korgar – så har ni dryck så det räcker kvällen ut. Dels kan du på så sätt hålla drickan kyld genom att fylla på med gott om is, dels blir det ett festligt serveringstips perfekt för en trädgårdsfest. Glöm inte bort att även ställa fram vatten på bordet ur rymliga glaskaraffer. 

Stora brödbitar finns för gästerna att ta för sig av på trädgårdsfesten serverade ur rustik brödkorg från Bloomingville.
 
Bröd bryts och avnjuts på trädgårdsfesten.
En örtkrydda på bordet i kruka från DBKD blir fint på en dukning och smart festtips då gästerna kan plocka själva.
Grilla vid bordet på trädgårdsfesten med hjälp av en bordsgrill från Eva Solo är ett bra och socialt tips.
Eva Solo bordsgrill står på bordet på trädgårdsfesten där det grillas god sparris.

6. GRILLA DIREKT PÅ BORDET & STÄLL FRAM MAT ATT PLOCKA

Det kan vara trevligt med en mer uppstyrd middag ibland men till en trädgårdsfest vill vi hålla stämningen härligt avslappnad och fokusera på umgänget. Varför inte ställa fram kryddor att plocka, bröd att bryta och grönsaker att grilla direkt på bordet med en smidig bordsgrill från Eva Solo? Det skapar snabbt en mer avslappnad atmosfär, samtidigt som ni hinner umgås utan springet för att fylla på eller titta till maten.

 Bär paj serveras ur Le Creusets minigrytor på trädgårdsfesten.
Gästerna avnjuter smaskig bär-paj ur söta minigrytor från Le Creuset.

7. BJUD PÅ DESSERT I PORTIONSSKÅLAR

När ni suttit vid bordet länge nog kan det vara mysigt att röra lite på sig och mingla. En dessert tillagad och serverad ur en minigryta som Le Creuset gör det enkelt för gästerna att plocka en portion och sedan sätta sig vart de vill i trädgården och bara njuta. Det blir dessutom ett sött och smått överraskande sätt att servera desserten på.

 Grön ullpläd från Klippan Yllefabrik hänger på stolen för gästerna på festen att värma sig med när temperaturen faller.
Dessert avnjuts ur minigryta från Le Creuset bland mjuka kuddar på uteplatsen.

8. STÄLL FRAM PLÄDAR & KUDDAR FÖR LÄNGRE KVÄLLAR & SKÖNARE HÄNG

När din trädgårdsfest väl är igång vill du inte att en kyligare kväll ska innebära att ni måste flytta in festen. Låt därför varma plädar ligga utspridda på festen och skapa mysiga sitthörnor med mycket mjuka kuddar att luta sig tillbaka mot. Det skapar en ombonad känsla på din uteplats och kuddarna blir snygga dekorationer i sig. Vilka kuddar som du kan inreda med hittar du mer inspiration kring här. 

Korbo-korgar i stål i olika storlekar står på gräsmattan för kast med liten boll.
Barnen plockar vilda blommor på ängen för att skapa blomsterarrangemang på trädgårdsfesten.
Korbo korg 24 i galvaniserat stål är perfekt för att plocka vilda blommor i.

9. ORDNA FÖR LEKAR & AKTIVITETER

Lekar är alltid ett smart tips till festen och på en trädgårdsfest blir det inte mer passande än så. Vad sägs om bollekar där du dekorerar snygga korgar som Korbo med ängsblommor så får ni se vem som kastar bäst i sällskapet eller en omgång av klassikern Kubb? Eller varför inte sysselsätta barnen och låta dem plocka vilda blommor att dekorera festen med och skapa söta buketter att ge till sina föräldrar? Lekar och aktiviteter är perfekta isbrytare när varken vuxna eller barn känner varandra väl. Det blir dessutom mysigt när stora som små kan delta i något tillsammans.

Läs mer: Så dukar du till trädgårdsfest. 

Varukorg
Stäng