ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

SISTA CHANSEN Extra rabatt på utvalt med kod: SPRING

Inspiration/Umgås /Vardagslyx/När fika är mer än fika
Det är dags för typisk svensk fika och kaffe hälls upp i blå Swedish Grace mugg ur Stelton termos.

När fika är mer än fika

Från kafferep med sju sorters kakor till mysig fikastund med bästa vännen en söndagsförmiddag – fika är så mycket mer än kaffe och kaka. Det är en del av den svenska identiteten och ett sätt att ta en välbehövlig paus i vardagen. Fika är helt enkelt mer än fika – så låt oss tillsammans ta en titt på fikats historia och saker du kanske inte visste om allas vår favoritsyssla!
tisdag 18 maj 2021
Dela artikel
Vännerna avnjuter en svensk fika med bryggkaffe ur rustika Bloomingville kaffekoppar.

Att ta en fika är idag en djupt rotad del i den svenska kulturen men år 1756 var kaffe förbjudet. Idag är det mer eller mindre vår nationaldryck. 

EN TILLBAKABLICK – ATT FIKA BLIR EN INSTUTION

Från kafferep till dagens moderna kultur med caféer och obligatoriska fikaraster på arbetsplatsen: att fika är en djupt rotad del i den svenska kulturen. Att fika innebär olika saker för oss alla och det är just det som gör det så kärt i vårt avlånga land. Det har dock inte alltid varit så. Sverige är idag ett utav världens största kaffekonsumenter men år 1756 totalförbjöds den varma drycken, som resultat av böndernas motreaktion till överklassens beslut att häva fri husbehovsbränning. Förbudet hävdes så småningom, men det höga priset på råvaran gjorde att kaffedrickande under denna tid främst var en aktivitet för överklassen. Det var först under 1800-talet, när priserna gick ner, som kaffedrickande börjande bli något av en vana hos alla samhällsklasser och vid sekelskiftet var kaffe mer eller mindre redan den nationaldryck som det är idag.

Det är dags för fika med bästa vännen hemma och värdinnan ställer fram en bricka med kaffekoppar och assietter på soffbordet från Muuto.

Vem älskar inte en mysig fikastund? Hemma, på ett fik, på jobbet – varsomhelst blir bra för en paus i vardagen.

En klassisk svensk fika står uppdukad på träbricka i köket med kaffe, kanelbullar och chokladbollar.

När priset för socker sjönk på 1800-talet började olika sötsaker hitta sin rätta plats bredvid kaffet, och det klassiska svenska fikat med bulle och kaffe tog form. 

En stillsam fikastund på verandan med Swedish Grace kaffekopp och assiett från Rörstrand.

En stillsam stund på verandan med kaffe, kanelbulle och solens strålar i ansiktet – fika är mer än fika. Det är egentid….

Det var även vid denna tidpunkt som priset för socker gick ner, vilket öppnade upp för flera olika godsaker att ta sin plats bredvid kaffet och kafferep blev ett ord på allas läppar. Kafferep innebar en möjlighet för kvinnor att samlas och utbyta erfarenhet över mer än en kopp kaffe och gärna sju sorters kakor. Det var även nu som ordet fika, som vi känner till det, började finna sin väg in i det svenska språket. Året var 1910 och ordet ”kaffi” användes som slang för kaffepaus när skinnberedarna och säljarna från Malung i Dalarna, kastade om bokstäverna för att bilda det egna ordet fika. Från det kom ordet fik och ett nationellt kännetecken började på så sätt linda in sig i det svenska DNA: at.

Fika med bästa vännen hemma i soffan är vardagslyx som heter duga när kaffe avnjuts ur vackra kaffekoppar från Marimekko och Rörstrand.

Fika är även kvalitetstid med bästa väninnan när några timmar under dagen fylls med te eller kaffe, godsaker och förtroliga samtal. 

Under fikastunden avnjuts klassisk svensk fika som chokladbollar ur blå, rustik skål från HK Living.

Bjud på klassisk fika som chokladbollar ur söt skål från HK Living.

MUMSIG TRIVIA DU KAN DELA MED DIG PÅ NÄSTA FIKARAST

  • Förr i tiden användes ordet fika som ett verb till att hasta eller skynda iväg – idag står det för allt annat än det.
  • Visste du att kaffe till en början endast såldes på apotek i Sverige för att det ansågs ha hälsofrämjande verkningar?
  • År 1728 fanns det femton kaffehus i Stockholm – idag är fikamöjligheterna nästintill oändliga med fik för alla smaker.
  • Väl på caféet, väljer vi helst en semla eller bakelse som Budapestbakelse till vårt kaffe enligt Arlas konditorirapport 2018. 
  • I rapporten får vi även veta att av alla bakglada högtider, så är det främst runt jul och nyår som vi svenskar bakar mest i hemmet!
Stillsam fika med bästa vännen i soffan där kaffe avnjuts ur svartvit kaffekopp från Marimekko och blå från Rörstrand.

Visste du att förr i tiden användes ordet fika som ett verb till att hasta eller skynda iväg – idag står det för allt annat än det.

FIKA IDAG – FÖRTROLIGA SAMTAL & BÖRJAN PÅ NÅGOT NYTT

Att ”ta en fika” har fortsatt vara ett tillfälle för andrum och möten mellan människor: om något ännu viktigare i dagens digitala och hektiska samhälle. Det är just den sociala aspekten till fika som gör det så speciellt och som gör att det håller en så kär plats i våra hjärtan. Vi behöver fika helt enkelt för att kunna ha de förtroliga samtalen med bästa vännen, för att lära känna våra arbetskollegor och se barriärer brytas när hierarki hamnar i skymundan för aktuella nyheter. Det är så vi lär känna våra grannar och nya kärleksintressen. Fika är mycket mer än fika - det är en vardagslyx som för människor samman.

Typisk svensk fika med kaffe och kanelbulle serveras på blåvitt porslin från Scandi Living.

Blåvit fika med Havspil mugg och assiett från Scandi Living. 

Rykande te hälls upp ur Kettle tekanna från Menu till fikat.

Att ta en fika är sann vardagslyx som får oss att må bra – oavsett vad vi dricker eller mumsar på. 

Den starka fikakulturen i Sverige har lett till speciella dagar tillägnade bakverk – från kanelbullens till chokladbollens dag – ja, nästan varje godsak har sin dag och vi har ännu en anledning att mysa över en kopp kaffe eller te och godsaker. En typisk svensk fika innebär några koppar bryggkaffe och en nygräddad kanelbulle, en klassisk bakelse som Napolen, en tårtbit eller en smaskig chokladboll. Urvalet är stort och vi svenskar hittar gärna mer än ett tillfälle till att fika: ute som hemma. Så, ska vi fika?

 

Läs mer: Kaffekoppar för kaffeälskaren. 

Text: Arijana Kapic  Styling: Anna Magnusson, Kristina Niesel, Catrine Åberg Foto: Angeliqa Daldorph, Catrine Åberg

SHOPPA TILL FIKAT

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB