ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 500 POÄNG

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Varumärken/Louis Poulsen

Louis Poulsen

Louis Poulsen är ett danskt belysningsföretag med gedigen historia. De ligger bakom några av belysningsvärldens största designikoner, där deras första lampa, PH 5, är den mest hyllade. Här finner du ett brett utbud av Louis Poulsens högkvalitativa och väldesignade lampor.

150-års jubileumsutgåvor från Louis Poulsen

384 träffar sorterat på
1
...
11
Sida 1 av 11

En ikonisk lampa från Louis Poulsen

Louis Poulsen är ett danskt belysningsföretag som är känt för sina ikoniska lampor. De producerar kvalitetsbelysning och designlampor som ger ett behagligt ljus, med fokus på enkel och snygg design. Belysningen tas fram i samband med välkända formgivare, designers, arkitekter och andra skickliga personer – det är därmed kanske inte så konstigt att Louis Poulsen är en globalt ledande leverantör av dekorativ belysning.

Historien om Louis Poulsen

Louis Poulsen grundades redan år 1874 av Ludvig Poulsen, då under namnet Kjøbenhavns direkte Vin-Import-Kompagni. Företaget ägnade sig till en början åt import av vin men kom sedermera att ändra inriktning mot försäljning av verktyg och elektriska apparater.

År 1906 tog brorssonen Louis Poulsen över företaget och döpte då om det. 1924 skapade författarsonen och arkitekten, Poul Henningsen, PH-lampan för Louis Poulsen, som vann guldmedalj vid deltagandet i Exposition Internationale des Arts Decoratifs & Industriels Modernes i Paris 1925. Året därpå lanserades den första utgåvan av lampan, vilken är ursprunget till hur Louis Poulsen än idag designar sina lampor.

Vad är Louis Poulsens designmisson?

All design från Louis Poulsen föds ur den skandinaviska designtraditionen – att form följer funktion. Louis Poulsen har alltid strävat efter att inte bara designa lampor, utan också att forma ljus. Deras mål är att skapa attraktiva miljöer att vistas i, som påverkar platser, men också de som vistas där. De vill inverka på människor och få dem att må bra.

Samtliga Louis Poulsens lampor skapas med skräddarsydd funktion och design, för att de ska spegla, såväl som stötta, det naturliga ljuset i dess omgivning. Ingen del är lämnad åt slumpen, alla detaljer i designen har ett syfte.

Louis Poulsens design- och ljusfilosofi

Varje design börjar och slutar med ljus. Tanken bakom Louis Poulsens lampdesign skapas genom att inspireras av en önskan om att föra in ett mjällt och behagligt sommarljus i det dunkla vintermörkret i Skandinavien. Utgångspunkten i alla nya lampor ligger i formen på ljuset som lampan kommer sprida, inte i själva lampans form. Det är ljuset som bestämmer och definierar hur varje yta, rundning och del på lampan ska utformas.

Med filosofin att form följer funktion, säkerställer dem metoden att designa med ljus. Deras engagemang för estetik ser sedermera till att lamporna är behagliga för ögat såväl tända som släckta.

Materialvalet för Louis Poulsens lampor

Precis som för alla beslut Louis Poulsen tar genom designprocessen, så grundar sig även materialvalen i deras designfilosofi. Materialen på lamporna är väl utvalda med lampans sken och ljusspridning i fokus. Materialen kan användas och formas för att spegla, framhäva, exponera och absorbera ljus. Valet av material och användandet av detta, i kombination med materialets kvalitet, som Louis Poulsen inte låtit förbise, står till grund för den fantastiska lampdesign de skapar.

Hur ser Louis Poulsens formspråk ut?

Louis Poulsen är ett typiskt exempel på danska designlampor. Med sin bevarade retro-känsla utmanar Louis Poulsen både det traditionella och moderna belysningssortimentet. De skapar lampor vars design står sig oberoende av trender och alltid känns lika aktuella. Louis Poulsens lampdesign är inget annat än ikonisk.

Varje armatur har en egen historia och ingenting lämnas åt slumpen i framtagandet av dem. Tanken bakom samtliga lampor spåras idag tillbaka till Poul Henningsens treskärmssystem och hans sätt att se på dubbelheten inom design och ljus.

PH 5 – Louis Poulsens stora genombrott

PH-lampan blev genast en storsäljare och räknas idag som en designklassiker, erkänd över hela världen. Lampan med sina tre skärmar kombinerar ett bländfritt, nedåtriktat ljus med ett behagligt uppåtriktat sken. Den finns i en rad olika utföranden och färgsättningar och idag, över 60 år efter lansering, är det fortfarande Louis Poulsens mest sålda lampa.

Louis Poulsens designlampor

Har du fastnat för Louis Poulsens fantastiska design, likt så många andra, behöver du inte välja mellan placeringen av lampan eller användningsområdet för den i ditt hem. I deras sortiment hittar du nämligen allt ifrån bordslampor och golvlampor, som fungerar som arbetsbelysning, till vägglampor för stämningsbelysning och taklampor för din allmänbelysning.

Taklampa & pendel

Louis Poulsens första lampa, PH 5, var just precis en taklampa, närmare bestämt en pendel. En annan mycket populär taklampa är PH Artichoke, som med sin innovativa design blir ett blickfång i rummet.

Önskar du placera flera pendlar bredvid varandra rekommenderar Louis Poulsen att hänga dem på ca 80 cm avstånd, då det är ett optimalt avstånd för att ljuskäglorna ska mötas och skapa en enhetlig belysning.

Hänger du lampan över ett bord är Louis Poulsens riktmärken att hänga små pendlar 55-62 cm över bordsskivan, och större pendlar ca 60-70 cm över bordsskivan, mätt från pendelns underkant.

Bordslampa

PH-lampan finns även i flera olika utföranden som bordslampa. Vill man dock ha mer riktad arbetsbelysning så är AJ ett populärt val. Inte bara för dess karakteristiska design, men också för dess direkta och riktningsbestämda ljus, som är optimalt vid skrivbordet.

Vägglampa

Som ett komplement till din övriga rumsdekoration, men framförallt till din stämningsbelysning i hemmet, gör sig vägglampor mycket bra. Många vet kanske inte om det, men generellt sett bör ett rum ha 5-10 ljuskällor. Utöver den självklara allmänbelysningen, som lyser upp hela rummet, bidrar en vägglampa till en mjukare och hemtrevligare atmosfär. I Louis Poulsens utbud hittar man en mängd designlampor att pryda väggen med – många av dem prisbelönta. Varianter av både PH-lampan och AJ-lampan finns även som vägglampa, men VL Ring Crown är också en stor favorit.

Golvlampa

Golvlampan kan också fungera som arbetsbelysning, förslagsvis vid sidan av soffan, där du kan slå dig ner för att läsa en bok. Men den kan även användas som ett statement piece, placerad mot en kal vägg, där man låter lampans design tillsammans med ljusskenets former tala för sig självt. Louis Poulsens mest populära golvlampa är AJ golvlampa, men även i detta utförande kan man se den ikoniska PH-lampan stoltsera, såväl som den fantastiska lampan Panthella.

Eftertraktade samlarobjekt

Med sin gedigna historia och tilltalande lampdesign har många av Louis Poulsens lampor blivit eftertraktade samlarobjekt. Har du tur kanske du kommit över en designlampa från Louis Poulsen som gått i arv från generation till generation. Det är dock inte bara Louis Poulsens retro-lampor som är eftertraktade, så även deras Limited Edition-utgåvor som släpps med jämna mellanrum.

Louis Poulsens ID-nummer

Då Louis Poulsens lampor har blivit speciellt åtråvärda objekt, kommer de sedan 2009 förpackade tillsammans med två små klistermärken med ett unikt, 14-siffrigt ID-nummer på. Detta nummer motsvarar ett nummer som finns inristat på lampan. Numret används som ett bevisnummer utifall din lampa skulle bli stulen eller komma bort, och möjliggör då identifiering av den enskilda produkten. Spara därför ditt klistermärke på ett säkert ställe, gärna ihop med kvittot på ditt köp.

Vilken ljuskälla passar Louis Poulsens lampor?

Olika typer av lampor från Louis Poulsen kräver olika typer av ljuskällor. Gemensamt för dem alla är dock att de idag levereras med LED-teknik, vilket bidrar till lägre energiförbrukning och gynnar det globala klimatet såväl som dina driftskostnader.

Vilken typ av ljuskälla som passar din lampa finns specificerat både i produktbeskrivningen på vår hemsida och i manualen som medföljer vid köp.

Få 500 poäng när du blir medlem i vår kundklubb! Och samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb.

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB