ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Extra rabatt på utvalt med kod: SPRING

Dukning & Servering/Glas/Whiskeyglas & Konjaksglas

Whiskeyglas & Konjaksglas

Här hittar du det bästa utbudet av whiskeyglas och konjaksglas. Välj bland vackra glas i klassisk design eller whiskeyglas i en mer modern och lekfull stil. Vilken blir din nya favorit att avnjuta konjak, whiskey eller goda drinkar ur?
87 träffar sorterat på  
Popularitet
1
...
3
Sida 1 av 3

Varför just ett whiskeyglas till whiskey eller ett konjaksglas till konjaken?

Att välja rätt sorts glas till drycker såsom konjak, whiskey eller annan avec kan ha stor betydelse för helhetsupplevelsen och smaken. Därför är det viktigt att välja just ett whiskeyglas till whiskeyn eller ett konjaksglas till konjaken.

Whiskeyglas och konjaksglas kan ha olika form och utseende men glasen har alla gemensamt att de är utformade för att framhäva den specifika dryckens smak och aromer på bästa sätt.  

Whiskeyglas – glaset som går under många namn

Whiskeyglas brukar även gå under benämningen old-fashioned glas, lowball-glas, rockglas och tumblerglas. Det som glasen har gemensamt är deras stabila och robusta design som har en tjock botten, vilket ger glasen en behaglig tyngd i handen. Glasen brukar ha en slipning som reflekterar ljus på vackert sätt och är designade utan fot med raka sidor.

Whiskeyglas i denna klassiska design är de mest populära, men vill man verkligen ta till vara på dryckens aromer kan ett whiskeyglas i tulpanform rekommenderas. 

Whiskeyglas med tulpanform

Förutom de vanligt förekommande, raka whiskeyglasen finns också de med tulpanformad kupa. Dessa används ofta vid bland annat whiskeyprovningar och whiskeymässor världen över då glasen är bättre på att centrera och behålla whiskeyns smak och doft. Spiegelau erbjuder ett så kallat whiskeysnifferglas som passar utmärkt när du verkligen vill få fram whiskeyns dofter. Du hittar även tulpanformade whiskeyglas i Riedels sortiment.

Whiskeyglas med rundad botten

En annan modell på whiskeyglas, som har ett eget uttryck och är oerhört populära, är whiskeyglasen som har en rundad botten. Dessa hittas bland annat i Sagaforms. sortiment. Glasets design gör så att det vippar, utan att ramla omkull och spilla någonting. Det är en spännande och vacker design som definitivt blir ett hett samtalsämne efter middagen, när det är dags för whiskey eller konjak.

Servera drinkar ur dina whiskeyglas

Whiskeyglas med en tung botten och rak design passar minst lika bra att servera andra drinkar ur, och glasen uppskattas av många för sin tidlösa design och tyngd. Dessutom rymmer glasen mycket is, vilket ofta är ett måste i en riktigt god drink.

Vilka whiskeyglas ska man välja?

Ett sätt att avgöra vilket whiskeyglas man ska välja är genom att utvärdera sina användningsområden och behov. Vill du verkligen få ut maximala halter av whiskeyns smaker och aromer är ett whiskeyprovarglas med en tulpanformad kupa att rekommendera. Vanliga, raka whiskeyglas är å andra sida mer mångsidiga, och du kan servera drinkar såsom GT, Whiskey Sours och Negroni i dem, för att nämna några få.

Whiskeyglas med en matchande karaff

Aida erbjuder snygga whiskeyglas med en tillhörande karaff, vilket blir en snygg dekorationsdetalj på drinkvagnen eller i vitrinskåpet. Att förvara whiskeyn eller konjaken i en karaff är stilrent och tillför en extra elegant känsla när du ska servera drycken.

I Royal Doultons sortiment finner du likväl en snygg karaff med tillhörande fyra whiskeyglas som ett set - vackert dekorerade med en diamantslipning, precis så som klassiska whiskeyglas karakteriseras. Det är en perfekt gåva till en whiskey-konnässör.

Hur ska whiskey serveras?

För att få ut så mycket smak, dofter och aromer som möjligt av din whiskey bör du dricka den rumstempererad ur ett whiskeyprovarglas. Du kan också dricka din whiskey lite mer kyld, ifall du föredrar det bättre, men tänk på att kyla dämpar smakerna i din dryck. En varm sommarkväll kan det dock vara trevligt att dricka sin whiskey lite mer kyld.

Whiskey avnjuts ofta med ett par isbitar i glaset, detta kallas Whiskey on the rocks. En nackdel med is är dock att när den smälter så kan whiskeyn bli vattnig. Det kan därför vara klokt att använda whiskeystenar istället, som kyler ner din whiskey utan att späda ut den.

En annan lösning som Peugeot presenterat är ett set med en tillhörande kylningsdel som du kan placera ditt glas på.

Varför stavas det ibland whisky istället för whiskey?

Whiskey är stavningen som används för spritsorter som har destillerats i USA eller är från Irland. Den andra stavningen används för bland annat whiskey som producerats i Skottland, Kanada och Japan.

Vilket material brukar whiskeyglas vara tillverkade av?

Det vanligaste materialet som whiskeyglas brukar vara tillverkade av är klarglas eller kristallglas. Det sistnämnda materialet ger en elegant känsla och bidrar till glasens tyngd. De tulpanformade whiskeyglasen som är lite nättare i sin design brukar vara utformade i lite tunnare glas. Vilket av dessa material du väljer påverkar inte smaken i sig, men tjockleken på ditt glas tillsammans med den övriga utformningen på glaset har stor påverkan på smakupplevelsen och känslan i både handen och munnen.

Vilka är de populäraste whiskeyglasen?

  1. Ultima Thule från Iittala
  2. Peak Old Fashioned från Orrefors
  3. Whiskeyglas från Eva Solo

Konjaksglaset - också ett kärt barn med många namn

Likt whiskeyglaset har även konjaksglaset flera namn. Förutom just konjaksglas kallas det även konjakskupa, cognacskupa och cognacglas. 

Heter det konjaksglas eller cognacglas?

Cognac är namnet på staden som spriten har sitt ursprung i. Det är också den internationella benämningen på den franska spriten. I Sverige använder vi dock både Konjak och Cognac, vilket kan vara aningens förvirrande. Språkrådet förespråkar att Konjak ska vara ordet som används i det svenska språket, Konjaks-entusiaster däremot anser att Cognac är det enda rätta. Båda varianterna, Konjak och Cognac, samt konjaksglas och cognacglas är dock okej att använda fritt.

Vilket konjaksglas ska man välja?

Vilken typ av konjaksglas eller konjakskupa du ska välja beror på hur du vill avnjuta din dryck. De olika utförandena på konjaksglasen är inte bara estetiska utan påverkar också din dryckesupplevelse. Nedan listar vi tre olika typer av konjaksglas och hur de påverkar både smak och känsla. 

3 olika typer av konjaksglas

1. Konjaksglas med stor kupa

Konjak serverar man vanligast i en så kallad konjakskupa, vilket är ett glas med en låg fot och en större kupa som ofta är avsmalnad upptill. Kupan har en bredare form för att konjakens smaker och aromer bättre ska frisläppas. I både Kosta Bodas och Eva Solos sortiment, bland många andra välkända varumärken, finner du dessa klassiska konjaksglas med bred kupa och kort skaft.

2. Konjaksglas utan fot

Med ett konjaksglas utan fot kan du värma upp din konjak direkt med värmen från dina händer, vilket vissa anser ger konjaken en ännu rikare och rundare smak. Normann Copenhagen erbjuder sådana vackra konjaksglas i sitt sortiment. 

3. Tulpanformade konjaksglas

Tulpanformade konjaksglas används ofta vid konjaksprovningar, detta i och med att glasen med sin avsmalnande form upptill fångar upp konjakens smaker och aromer på bästa vis. Namnet tulpan kommer från att glasens form påminner mycket om en tulpankronas form.

I Riedels sortiment hittar du tulpanformade konjaksglas som får din konjaks smaker att blomma ut ännu mer.

Hur ska konjaken serveras?

Konjak bör ha en serveringstemperatur på 18-21 °C. Detta är dock givetvis en personlig smaksak. Det finns tre olika typer av konjaksglas att servera konjaken ur och precis som med whiskeyn och andra avec-drycker kan den med fördel tappas ur en elegant karaff.

Så tar du hand om dina whiskeyglas och konjaksglas på bästa sätt

  • Rengör alltid dina glas så fort som möjligt efter användning för att undvika att rester av drycken torkar fast i glasen.
  • De flesta whiskeyglas och konjaksglas tål maskindisk på ett milt och skonsamt program anpassat för glas, men dubbelkolla alltid vad som gäller för just dina specifika glas.
  • Torka dina whiskey- och konjaksglas med en mjuk trasa direkt efter diskning för att få bort fläckar och rester av diskmedel och kalk som kan påverka smakupplevelsen nästa gång som glasen ska användas.
  • Förvara dina glas i gott utrymme så att glasen inte nöts mot varandra. Ett praktiskt och snyggt sätt att förvara whiskeyglas och konjaksglasen är genom att låta glasen stå framme på en serveringsvagn i ditt kök eller vardagsrum. På så sätt har du dina glas och andra bartillbehör nära till hands, med allt samlat på ett och samma ställe.

Populära filtreringar

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB