Att välja rätt sorts glas till drycker såsom konjak, whiskey eller annan avec kan ha stor betydelse för helhetsupplevelsen och smaken. Därför är det viktigt att välja just ett whiskeyglas till whiskeyn eller ett konjaksglas till konjaken.
Whiskeyglas och konjaksglas kan ha olika form och utseende men glasen har alla gemensamt att de är utformade för att framhäva den specifika dryckens smak och aromer på bästa sätt.
Whiskeyglas brukar även gå under benämningen old-fashioned glas, lowball-glas, rockglas och tumblerglas. Det som glasen har gemensamt är deras stabila och robusta design som har en tjock botten, vilket ger glasen en behaglig tyngd i handen. Glasen brukar ha en slipning som reflekterar ljus på vackert sätt och är designade utan fot med raka sidor.
Whiskeyglas i denna klassiska design är de mest populära, men vill man verkligen ta till vara på dryckens aromer kan ett whiskeyglas i tulpanform rekommenderas.
Förutom de vanligt förekommande, raka whiskeyglasen finns också de med tulpanformad kupa. Dessa används ofta vid bland annat whiskeyprovningar och whiskeymässor världen över då glasen är bättre på att centrera och behålla whiskeyns smak och doft. Spiegelau erbjuder ett så kallat whiskeysnifferglas som passar utmärkt när du verkligen vill få fram whiskeyns dofter. Du hittar även tulpanformade whiskeyglas i Riedels sortiment.
En annan modell på whiskeyglas, som har ett eget uttryck och är oerhört populära, är whiskeyglasen som har en rundad botten. Dessa hittas bland annat i Sagaforms. sortiment. Glasets design gör så att det vippar, utan att ramla omkull och spilla någonting. Det är en spännande och vacker design som definitivt blir ett hett samtals ämne efter middagen, när det är dags för whiskey eller konjak.
Whiskeyglas med en tung botten och rak design passar minst lika bra att servera andra drinkar ur, och glasen uppskattas av många för sin tidlösa design och tyngd. Dessutom rymmer glasen mycket is, vilket ofta är ett måste i en riktigt god drink.
Ett sätt att avgöra vilket whiskeyglas man ska välja är genom att utvärdera sina användningsområden och behov. Vill du verkligen få ut maximala halter av whiskeyns smaker och aromer är ett whiskeyprovarglas med en tulpanformad kupa att rekommendera. Vanliga, raka whiskeyglas är å andra sida mer mångsidiga, och du kan servera drinkar såsom GT, Whiskey Sours och Negroni i dem, för att nämna några få.
Aida erbjuder snygga whiskeyglas med en tillhörande karaff, vilket blir en snygg dekorationsdetalj på drinkvagnen eller i vitrinskåpet. Att förvara whiskeyn eller konjaken i en karaff är stilrent och tillför en extra elegant känsla när du ska servera drycken.
I Royal Doultons sortiment finner du likväl en snygg karaff med tillhörande fyra whiskeyglas som ett set - vackert dekorerade med en diamantslipning, precis så som klassiska whiskeyglas karakteriseras. Det är en perfekt gåva till en whiskey-konnässör.
För att få ut så mycket smak, dofter och aromer som möjligt av din whiskey bör du dricka den rumstempererad ur ett whiskeyprovarglas. Du kan också dricka din whiskey lite mer kyld, ifall du föredrar det bättre, men tänk på att kyla dämpar smakerna i din dryck. En varm sommarkväll kan det dock vara trevligt att dricka sin whiskey lite mer kyld.
Whiskey avnjuts ofta med ett par isbitar i glaset, detta kallas Whiskey on the rocks. En nackdel med is är dock att när den smälter så kan whiskeyn bli vattnig. Det kan därför vara klokt att använda whiskeystenar istället, som kyler ner din whiskey utan att späda ut den.
En annan lösning som Peugeot presenterat är ett set med en tillhörande kylningsdel som du kan placera ditt glas på.
Whiskey är stavningen som används för spritsorter som har destillerats i USA eller är från Irland. Den andra stavningen används för bland annat whiskey som producerats i Skottland, Kanada och Japan.
Det vanligaste materialet som whiskeyglas brukar vara tillverkade av är klarglas eller kristallglas. Det sistnämnda materialet ger en elegant känsla och bidrar till glasens tyngd. De tulpanformade whiskeyglasen som är lite nättare i sin design brukar vara utformade i lite tunnare glas. Vilket av dessa material du väljer påverkar inte smaken i sig, men tjockleken på ditt glas tillsammans med den övriga utformningen på glaset har stor påverkan på smakupplevelsen och känslan i både handen och munnen.
Likt whiskeyglaset har även konjaksglaset flera namn. Förutom just konjaksglas kallas det även konjakskupa, cognacskupa och cognacglas.
Cognac är namnet på staden som spriten har sitt ursprung i. Det är också den internationella benämningen på den franska spriten. I Sverige använder vi dock både Konjak och Cognac, vilket kan vara aningens förvirrande. Språkrådet förespråkar att Konjak ska vara ordet som används i det svenska språket, Konjaks-entusiaster däremot anser att Cognac är det enda rätta. Båda varianterna, Konjak och Cognac, samt konjaksglas och cognacglas är dock okej att använda fritt.
Vilken typ av konjaksglas eller konjakskupa du ska välja beror på hur du vill avnjuta din dryck. De olika utförandena på konjaksglasen är inte bara estetiska utan påverkar också din dryckesupplevelse. Nedan listar vi tre olika typer av konjaksglas och hur de påverkar både smak och känsla.
Konjak serverar man vanligast i en så kallad konjakskupa, vilket är ett glas med en låg fot och en större kupa som ofta är avsmalnad upptill. Kupan har en bredare form för att konjakens smaker och aromer bättre ska frisläppas. I både Kosta Bodas och Eva Solos sortiment, bland många andra välkända varumärken, finner du dessa klassiska konjaksglas med bred kupa och kort skaft.
Med ett konjaksglas utan fot kan du värma upp din konjak direkt med värmen från dina händer, vilket vissa anser ger konjaken en ännu rikare och rundare smak. Normann Copenhagen erbjuder sådana vackra konjaksglas i sitt sortiment.
Tulpanformade konjaksglas används ofta vid konjaksprovningar, detta i och med att glasen med sin avsmalnande form upptill fångar upp konjakens smaker och aromer på bästa vis. Namnet tulpan kommer från att glasens form påminner mycket om en tulpankronas form.
I Riedels sortiment hittar du tulpanformade konjaksglas som får din konjaks smaker att blomma ut ännu mer.
Konjak bör ha en serveringstemperatur på 18-21 °C. Detta är dock givetvis en personlig smaksak. Det finns tre olika typer av konjaksglas att servera konjaken ur och precis som med whiskeyn och andra avec-drycker kan den med fördel tappas ur en elegant karaff.