Tekoppar för teälskaren

Små som stora – tekoppar kommer i många olika former och färger, och alla har vi vår favorit. Visste du att te till en början var en exklusiv dryck? Idag är det den mest vanliga drycken i världen efter vatten och ett allt mer populärt val till fikastunden. Här ger vi dig exempel på de perfekta tekopparna till teälskaren och ger dig även lite smuttande kuriosa om denna älskade dryck.

DUKNINGSTIPS

23 augusti 2018
Ostindia kanna och Ostindia Floris mugg från Rörstrand.

LITE OM TE

Te kommer från Kina och togs till Europa av holländarna i början på 1600-talet. I flera århundraden var det en högst exklusiv dryck men idag är det den mest vanligaste drycken i världen efter vatten. Allt te kommer från busken Camelia Sinensis förutom Rooiboste som kommer från Rooibos-busken som finns i Sydafrika. Hanteringen och framställningen av buskens blad avgör vilken färg teet får i slutändan.

Svart te, den vanligaste tesorten i västvärlden, framställs genom att bladen låts oxidera innan de torkas och sorteras. Grönt te å andra sidan genomgår inte oxidation utan torkas direkt för att behålla den gröna färgen och innehåller därför även mycket antioxidanter.

Moderna Emily tekopp med fat från Bloomingville.
 
Testund med blåvita Arbour Harbour tekopp från House of Rym.
Rustika temuggen Sandrine från Bloomingville.

TEKOPPAR FÖR MYSSTUNDEN

Tekoppar är i regel större än kaffekoppar men så är inte alltid fallet. Här får personlig stil och tillfälle avgöra vilken tekopp som plockas fram ur köksskåpet! Till mysstunden i sängen med en härlig bok, eller i soffan framför favoritserien, vill vi gärna ha en rymlig kopp som även känns skön att hålla i – som rustika Sandrine muggen från Bloomingville eller söta Arbour harbour från House of Rym.

Mon Amie tekopp från Rörstrand, Teema temugg från Iittala och Höganäs temugg med träfat.
 
Afternoon tea står uppdukat med Prinsessa kopp från Royal Copenhagen.

ELEGANTA TEKOPPAR

Afternoon tea är en populär aktivitet och för en stund som denna med nybakade scones, en klick marmelad och färskost – passar en elegant tekopp perfekt. Varför inte duka med klassikerna Ostindia eller Swedish Grace? Eller addera lite kunglig prägel med den fina Prinsessa kopp från Royal Copenhagen?

Swedish grace tekopp, Ostindia tekopp och Berså tegods.
CITAT-temugg från ERNST.
Puolikas mugg från Marimekko.

MODERNA TEKOPPAR

För teälskaren som gillar det avskalade och avslappnade, är moderna tekoppar som enkla CITAT-tekoppen från ERNST eller muggen Puolikas från Marimekko utmärkta för te-stunden. Deras generösa storlekar är perfekta på morgonkvisten eller på kvällen. Det finns ett ryskt ordspråk som lyder ”Vägen till himlen går förbi en tekanna” och lite så är det väl? Te är mys och välmående, det är egentid och umgänge. Så vilken tekopp är din favorit?

 

Läs mer: Kaffekoppar för kaffeälskaren. 

Varukorg
Stäng