3 stilar att inspireras av till din juldukning

En juldukning i avskalat vitt, sagolikt skogsgrönt eller klassiskt rött? Vi visar dig hur du med enkla medel kan få till tre olika juldukningar utifrån en och samma grund. Vilken blir din inspiration till årets juldukning och stundande julmiddag?

JULDUKA

26 november 2019
En vit och minimalistisk juldukning inväntar årets julmiddag med naturliga dekorationer som kottar och granris på bordet.

EN VIT & NATURLIG JULDUKNING

Föredrar du den avskalade stilen i frostigt vintervitt när det kommer till hur du ska duka och dekorera till jul? Låt dig då inspireras av denna enkla men stilrena juldukning som hämtar inspiration från årets största trend Conscious Living:

En vit juldukning med tallrikskuvert bestående av rustika stengodstallrikar, guldbestick och vit linneservett.

1. PORSLINET - NORDIC SAND SOM GRUND

I denna juldukning har det dukats med det rustika porslinet Nordic Sand från Broste Copenhagen – både med mattallrik och assiett. Tillsammans med en enkel, vit linneservett och festliga bestick i mässing får du snabbt ett tallrikskuvert som känns modernt, enkelt och frostigt som en vinterdag.

I den vita juldukningen används kottar med handskrivna placeringskort till middagens bordsplacering.
Kottar som placeringskortshållare vilar på en hög av stengodstallrikar från Broste Copenhagen.

2. DEKORATIONERNA - PLOCKADE FRÅN NATUREN

Naturen står verkligen i fokus i denna vackra juldukning så låt dig inspireras av skogens små skatter och plocka några fina kottar som du kan använda till juldukningens bordsplacering. Skriv gästernas namn för hand, klipp ut jämnstora kort och sätt dem i kottarna.

Granris och en rund ljusstake i mässing med vita ljus står i mitten av en vit juldukning och sprider stämning.
Julgranskulor i glas från Iittala som hänger i en gren är ett vackert tips att använda sig av till årets juldukning.

3. CENTERPIECE – ENKEL & STÄMNINGSFULL

En vacker eller annorlunda centerpiece gör din juldukning komplett och blir alltid en konversationsstartare på middagen. För en juldukning i denna avskalade stil kan du tänka ju enklare desto bättre. Granris och en elegant ljusstake som Circle från Ferm Living räcker långt för att skapa fin stämning runt bordet. Och om du vill göra din juldukning ännu mer speciell kan du hänga upp en gren ovanför bordet som du dekorerar med vita, klara eller gråa julkulor.

Vill du se mer av denna stil? Läs vidare i artikeln Så skapar du en naturinspirerad juldukning för fler tips!

En grön juldukning som hämtar inspiration från naturen med dekorationer som grönkål på bordet.

EN GRÖN & MODERN JULDUKNING

Älskar du grönt? Denna ljuva färg är en riktig julfavorit och i denna juldukning får de gröna tonerna ta över för en sagolik och harmonisk dukning som samtidigt känns modern och nytänkande. Här är delarna du byter ut från den neutrala, vita juldukningen för en grön istället:

Det är uppdukat för julmiddag med en grön juldukning med gröna tallrikar, guldbestick och gröna vaser.
Ett grönt tallrikskuvert uppdukat på grön kökshandduk inbjuder till en mysig julmiddag.

1. PORSLINET - NORDIC SAND MED GRÖN ASSIETT

Grunden från den vita juldukningen får stå kvar men för att få till det gröna kan du byta ut assietten mot en grön sådan vars färg du förstärker ytterligare genom att duka tallrikskuvertet på en grön kökshandduk i linne.

En strut fylld med kanderade mandlar som vilar på mattallriken blir en söt dekoration på juldukningen.
Bärnstensfärgad glasskål från Bitz fylld med kanderade mandlar står på bordet.

2. DEKORATIONERNA - SMASKIGA & EGENGJORDA

Istället för de söta små kottarna, blir dekorationerna här av ett annat sött slag. Välkomna dina gäster till bords med fina små strutar fyllda med kanderade mandlar som du lägger på varje tallrikskuvert. Använd dig av vaxat papper till strutarna och häll även upp lite extra mandlar i en bärnstensfärgad skål som blir väldigt fin mot det gröna. Recept på dessa kanderade mandlar hittar du här!

Grönkål slingrar sig längs med bordets mitt som en vacker, naturlig dekoration på juldukningen.
Grön rund vas från Cooee Design pryder juldukningen som går i gröna toner med inspiration hämtad från naturen.

3. CENTERPIECE - GRÖN & ANNORLUNDA

Gå hela vägen med din gröna dukning och byt ut granriset och ljusstaken mot grönkål som får slingra sig som mossa längs med bordets mitt! Grönkålen ger dukningen en livfullhet och blir garanterat en snackis under julmiddagen. Och det bästa med denna dekoration? Du kan spara grönkålen och ugnsbaka den så har du ett nyttigt mellanmål att mumsa på i juldagarna! Med ljuslyktor från Tom Dixon som nästan ser ut som stenar och ett arrangemang av gröna vaser från Cooee Design i varierade storlekar får du till den sista touchen på din gröna juldukning.

En juldukning i röda toner står uppdukad för årets julmiddag.

EN RÖD & KLASSISK JULDUKNING

Julen är ju ändå bäst förknippad med varma röda toner och om det är mer din stil får du här inspiration för hur du skapar en klassisk och stilfullt röd juldukning:

En enkel juldukning där tallrikskuvertet består av blågrå mattallrik, röd assiett och guldbestick.
Ihoprullad kökshandduk med tomtemotiv vilar på röd assiett och Nordic Sand tallrik som blir tallrikskuvertet för en röd juldukning.

1. PORSLINET - NORDIC SAND MED ÄPPELRÖD ASSIETT

Grunden är återigen den samma – den rustika tallriken Nordic Sand och guldbestick men nu kan du använda dig av en äppelröd assiett för att få till de röda inslagen i tallrikskuvertet.

En vacker juldukning med röda inslag och tomtar i ull.

2. DEKORATIONERNA - FYLLDA MED TOMTEGLÄDJE

Om du älskar julen och allt som hör högtiden till så är tomtar givna så våga använda dig av dem även i din dukning. Här har den söta kökshandduken Tomtenisse från Almedahls enkelt rullats ihop och bundits med jutesnöre. Sprid sedan ut en handfull söta små ulltomtar på bordet så har du en klassisk juldukning fylld av nostalgi och julkänsla.

Tomte i ull och ljus i mässingsljusstakar blir vackra dekorationer som sprider stämning på juldukningen.

3. CENTERPIECE – LYSANDE & STÄMNINGSFULL

Utöver tomtarna så blir centerpiecet till denna juldukning samma gren som vi såg i den vita juldukningen, men här får den ligga direkt på bordet istället för att hänga ovanför det. Linda en mindre ljusslinga runt grenen och förstärk det mysiga skenet med levande ljus i mässingsljusstakar. 

En röd julstjärna sprider julstämning i fönstret där den står i en vit kruka från DBKD.
Anna julstjärna i rotting från PR Home sprider ett mjukt sken i rummet.

Vill du ha mer inspiration för en klassisk juldukning?

Läs vidare i artikeln – Uppdukat för en sagolik julmiddag.

Eller är du ute efter något annorlunda?

Se hur du skapar en juldukning i svart i artikeln Juldukning - en svart julenatt.

Varukorg
Stäng