Så skapar du en naturinspirerad juldukning

Från den gröna skogen till snötäckta grantoppar och glittrande frostklädd mark – årets juldukning hyllar den skandinaviska vintern. Vi visar dig hur du på ett enkelt sätt skapar en naturinspirerad juldukning inspirerad av årets största trend så du får mer tid över till att njuta av julens små magiska ögonblick.

JULDUKA

5 november 2019

MED NORDISKA VINTERN SOM INSPIRATION

När det fjärde ljuset tänds och julaftonsmorgon infinner sig är det dags att börja duka upp för årets mest stämningsfulla middag. Och med ett år bakom oss där mycket kretsat kring hållbarhet och att leva i samklang med naturen, låter vi även denna juldukning 2019 gå i samma rofyllda anda. Här har inspirationen hämtats från årets största trend, Conscious Living, för att skapa en juldukning där naturen står i centrum. Det är därifrån vi hämtar inspiration till färgerna som här går i vitt, sand och ljusgrått medan dekorationerna är plockade direkt från naturen.

Det fjärde ljuset tänds på adventsljusstaken på en vit juldukning inspirerad av naturen.

ANVÄND SÖTA KOTTAR SOM PLACERINGSKORT

Kottar förekommer ofta i olika jularrangemang men de är minst lika fina när de får stå för sig själva. Låt dig inspireras och använd kottarna istället som söta placeringskortshållare till din naturinspirerade juldukning. Bordsplacering är en fin idé oavsett om gästerna redan känner varandra eller inte. Känner de inte varandra får de möjlighet till det när du placerar ut dem och om gästerna redan känner varandra blir placeringskorten mer som en varm välkomsthälsning till bords. Och en perfekt start på julmiddagen.

Kottar som placeringskort hälsar gästerna välkomna till bords till årets juldukning som är vit och naturinspirerad.
Kottar används som placeringskort på en vit och naturinspirerad juldukning.

DEKORERA MED GRANRIS & PISTAGE FÖR JULKÄNSLA

Julens mer traditionella färger lyser med sin avsaknad i denna vita juldukning men däremot får naturen stå för de vackra gröna detaljerna som skänker dukningen julkänsla. Dekorera med granris på bordets mitt under en adventsljusstake och komplettera det gröna med fång av pistage-kvistar som du vackert knyter med jutesnöre runt vardera änden på linneduken. Vackert, stämningsfullt och framförallt enkelt att göra!

Adventsljusstake i mässing rund från Ferm Living sprider stämning ihop med Ester & Erik ljus på en vit juldukning.
Runt linnedukens ände har ett fång med pistage-kvistar bundits ihop med jutesnöre som en vacker dekoration och juldukningen.

PLOCKA JULDUKNINGENS CENTERPIECE FRÅN SKOGEN

En unik centerpiece kan göra hela dukningen men till en naturinspirerad juldukning vill vi hålla det enkelt men samtidigt stämningsfullt. Överraska glatt dina gäster genom att låta en något större gren hänga ovanför din juldukning i år. Använd dig av jutesnöre om grenen inte är för tung och klä den med diskreta juldekorationer som julgranskulor i glas från Iittala. Plötsligt har du en vacker centerpiece som får konversationerna att flöda till julmusikens nostalgiska toner.  

En gren hänger över en vit, naturinspirerad juldukning iklädd julgranskulor från Iittala som en inspirerade centerpiece.
Julgranskulor i glas från Iittala hänger i en gren ovanför en naturinspirerad juldukning.
Tillbehör till glöggminglet i form av glöggmuggar från ERNST och skålar från Ro Collection i stengods.
En vit och naturinspirerad juldukning med tallrikar från Broste Copenhagen och bestick i mässing.
Dukat med vattenglas och ölglas från Scandi Living på årets juldukning som är mer nedtonad och stilren.
Ett stilrent och avskalat tallrikskuvert att inspireras av till en vit juldukning.

JULDUKA MED NATURNÄRA PORSLIN

Till en naturinspirerad juldukning som denna kan du duka vackert med moderna tallrikar i stengods som Nordic Sand från Broste Copenhagen. Dess oregelbundna former och gråblåa nyans förstärker känslan av ett frostigt vinterlandskap samtidigt som de även ger ifrån sig ett harmoniskt uttryck. Komplettera tallrikskuvertet med bordstabletter i jute och för extra feststämning kan du kombinera tallrikarna med bestick i mässing och skira glas för elegant kontrast mot de robusta tallrikarna.

En vit juldukning med stilrena ölglas och vattenglas från Scandi Living.

LYFT JULDUKNINGEN MED DETALJER RUNT OM

Låt naturen och midvintertid även stå som inspiration till detaljerna runt om själva juldukningen. Låt en ullpläd eller fårskinn vila på stolarna, ställ fram skira glasvaser som dessa från ERNST på fönsterbrädan där fler pistage-kvistar eller granris får husera medan en adventsstjärna som Anna i rotting får sprida ett sagolikt sken över kvällen. För det är även de små detaljerna runt om bordet som gör skillnad och hjälper dig skapa en naturinspirerad juldukning och ett rum fyllt av värme, rofylldhet och julefrid.

Julgranskulor i glas från Iittala hänger vackert i julgranen och ger rummet mysig julstämning.
Glasvaser från ERNST med skira kvistar av pistage i ger matplatsen julkänsla till årets julmiddag.
Adventsstjärna i rotting från PR Home är vacker julbelysning att hänga i fönstret.
Adventsbarn Tärna och Stjärngosse från Rörstrand sprider julstämning i rummet till årets julmiddag.

LILLA CHECKLISTAN FÖR EN NATURINSPIRERAD JULDUKNING

  • Duka med naturnära material som stengods, glas och jute.
  • Håll dig till 3 naturdetaljer på bordet på din juldukning.
  • Använd dig av en centerpiece plockad från naturen.
  • Duka med jordnära färger som förstärker det nordiskt ljusa.
  • Duka avskalat – en adventsljusstake på bordet och granris räcker.

Läs mer: 5 vackra tallrikskuvert att inspireras av till din juldukning

 

Varukorg
Stäng