Inredningstrend 2019/20 del 1: Conscious Living

Visst spelar det roll - valen vi gör när vi skapar våra hem. Trenden Consious Living handlar om att inreda med färre men bättre föremål som kan leva flera liv. Materialen vi väljer ska kunna användas flera gånger och inta nya former. Det alldeles vardagliga blir på så vis till hållbar skönhet, kraft och konst i våra hem.

TRENDER & LIVSSTIL

1 september 2019
Stol med stomme av mosobambu.
Iris hantverk använder gamla hantverkstraditioner för att skapa hållbara produkter som blir en del av hemmets inredning.

är det hållbara hemmet verkligen en inredningstrend?

Hållbarhet i våra hem är förstås aktuellt både nu och för all framtid. Samtidigt är "trend" i själva verket en förändring som sker över tid. Därför går det trender även i våra idéer kring hållbarhet i vår inredning. Just nu befinner vi oss i en tid av stor och betydelsefull förändring. Conscious Living handlar om att använda både gammal kunskap och ny innovation för att utveckla och återvinna föremål och material på nya sätt som skapar hem som gagnar vårt välmående både idag och i framtiden.

Med dagens moderna tekniker blir vi mer innovativa än någonsin tidigare. Nya material laboreras fram genom gamla. Material som nästan glömts bort lyfts fram igen fast i en nyare och modernare form. Material återvinns fast på helt nya innovativa sätt. Samtidigt - i vår allt mer digitaliserade värld - har vi fått upp ögonen igen för kraften i det genuina hantverket och de naturliga och riktigt långlivade materialen som trä, lin, ull, glas och järn.

En färgskala där det jordiga dominerar med inslag av gröna nyanser från skogen och blåa från himmel och hav.

inred med färger från jord, skog och hav.

Färger som redan finns naturligt  i materialen blir dominerande. Vi ser därför att våra hem allt mer kommer att inta en färgskala i flera toner av jord, sot och "blonda" sandfärger som går både mot beige och ljust varmgrått. Även växtfärgade material ryms i våra hem och används då ofta som accentfärger i grönt, blått och brunbränd terracotta. 

Way Outdoor matta från Ferm Living - en matta i återvunnet material, tillverkad av återvunna plastflaskor.
Hållbara material såsom bambu. hampa och återvunnen polyester är en del av trenden och livsstilen Sustainable Living.
Mattorna från Rug Solid är tillverkad enbart av naturliga och återvunna material.
Trend 2019 - Sustainable Living. Mattor från Tell me More tillverkade av naturlig hampa och infärgade med naturliga växtfärger.

Olika toner av vitt är forfarande en viktigt färg som skapar kontraster och luftighet i våra skandianviska, ljusa hem. Även de ljusa träslagen fortsätter att dominera. Textilier och möbler med detaljer i svart och sot hjälper också till att skapa stämning och djup i våra hem men möts så gott som alltid av bruna och beige färgfält. De bruna tonerna blir mer och mer dominerande och ersätter eller "samsas" allt mer med det tidigare enbart gråa och vita ytorna i vår inredning.

Muuto - material i hållbart trä där form och funktion går hand i hand.
Bloomingville - tallrikar, skålar och kärl tillverkade i miljövänlig och hållbar bambu.

låt materialens ursprung synas

Innovation och behovet av att ta vara på resurser som redan finns föder fram ett starkt ökat  intresse för återvunna material som exempelvis olika former av terrazo. Terrazo består ofta av cement blandat med återvunna bitar av exempelvis glas, sten, marmor med mera. Nu ser vi också helt nya former av terrazo som inte alltid liknar den terrazo som vi är vana att se sedan trenden föddes på 70-talet. Helt andra material kombineras och skapar nya hållbara material där "resterna" från de tidigare materialen syns som vackra spår och mosaiker som vittnar om att materialet vi ser framför oss just nu har haft andra tidigare "liv" och helt andra funktioner. Även avbildandet av terrazo-mönster är nu populärt i vår inredning - exempelvis på tapeter.

Trend 2019 och 2020. Låt hantverket och materialets ursprung synas i produkterna.
Ferm Living och trend 2019 och 2020 -  Inredning i terrazo.