Inredningstrend 2020 - Så inreder du i ditt nya hållbara hem

Visst spelar det roll - valen vi gör när vi skapar våra hem. Inredningstrend 2020 handlar om att inreda med färre men bättre föremål som kan leva flera liv. Och nu föds också nya spännande material som kan användas flera gånger och inta nya former. Låt det alldeles vardagliga bli till hållbar skönhet, kraft och konst i ditt hem.

TRENDER & LIVSSTIL

20 januari 2020
Inredning från Bloomingville med skåp i rotting och torkat vass i enlighet med inredningstrender 2020.
Iris hantverk använder gamla hantverkstraditioner för att skapa hållbara produkter som blir en del av hemmets inredning.
Cover stol från Muuto i ljust trä och lädersits för det hållbara hemmet.

Är det hållbara hemmet verkligen en inredningstrend?

Hållbarhet i våra hem har fått allt större uppmärksamhet på senare år. Och även om ordet ”trend” kan klinga negativt i sammanhanget, är just trend i själva verket en förändring som sker över tid. Därför går det trender även i våra idéer kring hållbarhet i vår inredning. Hållbarhet har varit det tydligaste spåret bland inredningstrender i många år nu och för inredningstrender 2020 står det i centrum. Vi vill leva mer medvetet och använda både gammal kunskap och ny innovation för att utveckla och återvinna material på nya sätt. För att skapa hem som gagnar vårt välmående både idag och i framtiden. Och det är just därför hållbarhet fortsätter vara en så stark trend inom inredning.

Way Outdoor matta från Ferm Living - en matta i återvunnet material, tillverkad av återvunna plastflaskor.
Förvaringskorgar från Muuto tillverkade av återvunna PET-flaskor träffar rätt inom inredningstrender 2020.
Materialkarta för inredningstrender 2020 med kork, linne, trä, glas, jute och ull representerade.
 
Matta i återvunnen polyester från Dixie.

FOKUSERA PÅ NATURMATERIAL & ÅTERVUNNET

I år fokuserar vi allt mer på att plocka in härliga naturmaterial som får oss att känna naturen runtom oss och på så sätt leva mer i samklang med den. Och med dagens moderna tekniker blir vi mer innovativa än någonsin tidigare. En stor del av inredningstrender 2020 är att nya material laboreras fram genom gamla.  

Grå ullmatta från Nordic Nest är gosig för katten att ligga på.
Hållbara material såsom bambu. hampa och återvunnen polyester är en del av trenden och livsstilen Sustainable Living.

Vi ser hur material som nästan glömts bort lyfts fram igen fast i mer modern form och återvinns fast på innovativa sätt. Återvunna plastflaskor blir till mattor, återvunnet papper blir krukor och överblivna majsblad torkas och görs till vackra, flätade förvaringskorgar. Samtidigt - i vår allt mer digitaliserade värld - har vi återigen fått upp ögonen för kraften i det genuina hantverket och de naturliga, långlivade materialen som trä, lin, ull, glas och järn. 

DBKD Paper Kruka - Krukor i återvunnet papper.
 
Flätade förvaringskorgar från Urban Nature Culture tillverkade av torkade majsblad för hållbara hem.

LÅT MATERIALENS URSPRUNG SYNAS

Innovation och behovet av att ta vara på resurser som redan finns föder som sagt fram ett starkt ökat intresse för återvunna material. Därför plockar vi i år in material i våra hem som vittnar om tidigare ”liv” och helt andra funktioner - som olika former av terrazzo. Terrazzo består ofta av cement blandat med återvunna bitar av exempelvis glas, sten och marmor. Nu utvecklas dock terrazzo i helt nya former som inte alltid liknar den som vi är vana att se sedan trenden föddes på 70-talet. Helt andra beståndsdelar kombineras och skapar nya hållbara material där "resterna" från de tidigare materialen syns som vackra spår och mosaiker.

Ferm Living och trend 2020 och 2020 -  Inredning i terrazzo.
Trend 2020. Låt hantverket och materialets ursprung synas i produkterna.
Trend 2019 - Sustainable Living. Mattor från Tell me More tillverkade av naturlig hampa och infärgade med naturliga växtfärger.
Bloomingville - tallrikar, skålar och kärl tillverkade i miljövänlig och hållbar bambu.

INREDNINGSTREND 2020 - INRED MED ORGANISKA FORMER & HANTVERK

En annan tydlig linje bland inredningstrender 2020 som passar väl in i det hållbara hemmet är de mjuka, organiska formerna som intar våra hem. Dessa naturliga former är ofta resultatet av handgjort arbete som glasblåsning och drejning. Ingen har kunnat undgå att skulpturer blivit en stor trend inom inredning, men vi ser även det organiska i alltifrån just glas och porslin till även belysning och möbler.

Sovrum hos ferm living visar tydligt hur inredningstrenderna 2020 kretsar kring låga möbler, naturmaterial som papper och naturliga beige och bruna färger.
Skulpturer och vas från Cooee Design i trendiga naturfärger som beige och brunt.
Aalto-vaser från Iittala i trendfärgerna brunt, grönt och klarglas.

HÅLLBARHET I VARDAGEN – NÅGRA TIPS

  • Fokusera på att inreda med naturmaterial som ull, kork, trä och glas.
  • Investera i inredning menad att leva med dig länge med gediget hantverk bakom.
  • Ställ torkade blommor i dina vaser – de håller så länge som du vill ha dem.
  • Flytta runt på sakerna i ditt hem och ge dem på så sätt nya funktioner.
Varukorg
Stäng