Skandinavisk design - varför världen inte får nog

Idag har nog alla en uppfattning om vad skandinavisk design och stil är. Hemmen inreds i ljusa och jordnära kulörer, vi älskar naturmaterial och rena linjer, och inredningsdetaljerna hålls till minimum. Men i denna något förenklade stiluppfattning, vilar en bakgrund präglad av visionen om god design för alla. Här är varför vi och världen inte får nog.

MATPLATSEN INNE

9 augusti 2019
Cover loungestol från Muuto är klassiskt exempel på god skandinavisk design.

SKANDINAVISK DESIGN: EN MODERN HISTORIA

MED RÖTTER I BAUHAUS

Skandinavisk design har tagit världen med storm och just när vi tror att trenden ska lägga sig, så inser vi att världen inte får nog av vår avskalade och funktionella stil. Det vi idag benämner skandinavisk design och inredningsstil, fick sitt genomslag år 1930 i samband med Stockholmsutställningen som var en nationell utställning kring formgivning och arkitektur.  

Skisser från Thomas Bentzen designprocess med att ta fram loungestolen Cover för Muuto.

Under Stockholmsutställningen visades nya idéer upp som byggde på influenser från Bauhausskolan som grundades i Tyskland 1919. Bauhausskolan byggde på visioner om design skapad utifrån samhällets behov och där funktionalitet låg i fokus. Det var en nytänkande vision som stod i kontrast mot dåtidens mer överdådiga design, och ses idag som föregångaren till vad vi kallar för funktionalismen. Det var även det som skulle bilda grunden för skandinavisk design.

En matplats inredd i skandinavisk stil och med god skandinavisk design som trästolar och pall från Skagerak.
Matplats med skandinavisk inredning och det bästa av skandinavisk design som Harbour stol från Menu.

SKANDINAVISK DESIGN TAR FORM

Under 1950-talet började formgivare i Skandinavien omfamna funktionalismens koncept och mynnade uttrycket demokratisk design – det vill säga, inredning som skulle spänna över alla samhällsklasser och hem. Våra möbler skulle fylla en funktion och den snygga designen skulle alla kunna ha råd med. Tanken var unik för tiden och skandinavisk design började ta form.

Unda glas i klasglas och rökfärgat glas från Design House Stockholm är praktexempel på god skandinavisk design.
Hög, grön Alvar Aalto vas från Iittala är god skandinavisk design som passar perfekt på matbordet.

Det var då, från 1930 till 1950-talet, som många av våra designklassiker kom till och började sätta skandinavisk design på världskartan. Alvar Aalto designade en vas som skulle komma att bli en tidlös ikon och Nisse Strinning uppfann allas vår favorithylla String. Från de formgivare som hjälpte till att grunda begreppet till dagens moderna fanbärare som Lena Bergström & Front Design – skandinavisk design bygger fortfarande på idén att funktion inte behöver vara exkluderat från stil.

Praktexempel på skandinavisk design är Urna vasen från Marimekko och ljuslyktor i munblåst glas från Orranäs Bruk.

SKANDINAVISK DESIGN IDAG

Funktionalism och enkelhet fortsätter än idag att karaktärisera skandinavisk design och trots att vi alltid värdesatt gott hantverk, så präglar det allt mer vårt inredningsintresse i takt med allt större miljötänk i samhället. Vi vill investera i ärligt hantverk gjort i naturnära material: trä, glas, stengods och läder.

Brödlåda från Skagerak och Global brödkniv.
Norden gryta i gjutjärn från Fiskars är sann skandinavisk design.
En ljus matplats inredd i klassisk skandinavisk stil med inredning som Semi lampa från Gubi och Forms stolar i läder från House Doctor.
En matplats inredd i modern, skandinavisk stil med Tage taklampa från By Rydéns och detaljer i svart.

Idag ser vi även att vad som kan kallas för klassisk skandinavisk stil med främst ljusa färger som vitt och grått, utvecklas till att även inkludera en lyxskandinavisk stil där mörkare toner som svart och detaljer i metall och mässing får ta plats.  Men oavsett stil bjuder skandinavisk design alltid på möjligheten att kunna mixa och matcha efter årstider, trender och personlighet. Kanske är det därför som skandinavisk design är så uppskattad?

Cover stol i svart från Muuto är sann skandinavisk design och passar perfekt in i moderna hemmet.
Bau kruka i svart och Shell vas från Ferm Living.
En ljus matplats i skandinavisk stil med ljusa väggar och öppna ytor att underhålla gäster i.

ETT HEM I SKANDINAVISK STIL - DE VIKTIGASTE HÖRNSTENARNA

Ett hem inrett i skandinavisk stil beskrivs ofta som just ljust, minimalistiskt och med gott om öppna ytor. Vilket stämmer rätt bra med verkligheten, men vad vi även ser är hem där allting omsorgsfullt har valts ut med avsikten att skapa en inbjudande plats för en själv och för gäster.

 Grå ullpläd från Nordic Nest skapar en ombonad matplats inredd i sann skandinavisk stil.
Klong vasen Skott förskönar matbordet och är ett praktexempel på god skandinavisk design.

Det skandinaviska hemmet går efter principen less is more och det mesta fyller sin funktion, men det är även ombonat och hemtrevligt. Vi använder oss av inredningsdetaljer som ljuslyktor och ljusstakar för att lysa upp mörka kvällar, krukor och vaser för att kunna ta in en bit av naturen och mjuka textilier som kuddar och plädar för alla mysiga stunder. Här är hörnstenarna för ett skandinaviskt hem:

  • Mix av svala toner som grått och vitt mot kontrasterande färger som svart.
  • Varma och naturliga material som läder, metall och trä.
  • Krukväxter och snittblommor.
  • Få men noggrant utvalda inredningsdetaljer.
  • Härlig mix av designklassiker och trendfavoriter.
  • Gott om mjuka kuddar och även plädar i bomull, linne och ull.
Tidlösa matstolarna In Between från &tradition är sann skandinavisk design för en matplats i skandinavisk stil.

Oavsett hur vi väljer att inreda, klassiskt eller modernt, så bygger den skandinaviska stilen på dessa hörnstenar och det som verkligen kännetecknar skandinavisk design nämligen dess enkelhet. Och det är där dess styrka vilar. Denna anspråkslöshet innebär att design enkelt går att kombinera nästan hur som helst, i alla typer av hem och blir på så sätt tillgängligt och attraktivt för många. Och kanske är det just därför som världen inte får nog av just skandinavisk design? När matstolar som In Between från &tradition blir lika snygga och passande i paradvåningen som stugan på landet - i väst som i öst.

Läs mer: Sno inredningsstilen från dessa 3 skandinaviska städer. 

Varukorg
Stäng