ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Produkter
Annat
Logga in

Bli medlem & få 500 bonuspoäng

Inspiration/Inred matplatsen/Matplatsen inne/Skandinavisk design - varför världen inte får nog
Avskalad matplats inredd i klassisk skandinavisk stil med trästolarna In Between från &tradition och matchande matbord.

Skandinavisk design - varför världen inte får nog

Idag har nog alla en uppfattning om vad skandinavisk design och stil är. Hemmen inreds i ljusa och jordnära kulörer, vi älskar naturmaterial och rena linjer, och inredningsdetaljerna hålls till minimum. Men i denna något förenklade stiluppfattning, vilar en bakgrund präglad av visionen om god design för alla. Här är varför vi och världen inte får nog.
fredag 14 maj 2021
Dela artikel
Cover loungestol från Muuto är klassiskt exempel på god skandinavisk design.

Skandinavisk design: rena linjer & funktion i fokus – här i Thomas Bentzens Cover loungestol som förenar klassiskt hantverk med modernt formspråk. 

SKANDINAVISK DESIGN: EN MODERN HISTORIA

MED RÖTTER I BAUHAUS

Skandinavisk design har tagit världen med storm och just när vi tror att trenden ska lägga sig, så inser vi att världen inte får nog av vår avskalade och funktionella stil. Det vi idag benämner skandinavisk design och inredningsstil, fick sitt genomslag år 1930 i samband med Stockholmsutställningen som var en nationell utställning kring formgivning och arkitektur. 

Skisser från Thomas Bentzen designprocess med att ta fram loungestolen Cover för Muuto.

Det vi idag kallar för skandinavisk design har sina rötter i Bauhausskolan där design skapades utifrån funktionalitet och samhällets behov.

Under Stockholmsutställningen visades nya idéer upp som byggde på influenser från Bauhausskolan som grundades i Tyskland 1919. Bauhausskolan byggde på visioner om design skapad utifrån samhällets behov och där funktionalitet låg i fokus. Det var en nytänkande vision som stod i kontrast mot dåtidens mer överdådiga design, och ses idag som föregångaren till vad vi kallar för funktionalismen. Det var även det som skulle bilda grunden för skandinavisk design.

En matplats inredd i skandinavisk stil och med god skandinavisk design som trästolar och pall från Skagerak.

Funktionalism slog igenom stort i Skandinavien 1930 i samband med Stockholmsutställningen.

Matplats med skandinavisk inredning och det bästa av skandinavisk design som Harbour stol från Menu.

Funktionalismen omfamnades av skandinaviska formgivare under 1950-talet och demokratisk design, inredning för alla, blev ett nytt begrepp. 

SKANDINAVISK DESIGN TAR FORM

Under 1950-talet började formgivare i Skandinavien omfamna funktionalismens koncept och mynnade uttrycket demokratisk design – det vill säga, inredning som skulle spänna över alla samhällsklasser och hem. Våra möbler skulle fylla en funktion och den snygga designen skulle alla kunna ha råd med. Tanken var unik för tiden och skandinavisk design började ta form.

Unda glas i klasglas och rökfärgat glas från Design House Stockholm är praktexempel på god skandinavisk design.

Unda glas från Design House Stockholm är gott exempel på skandinavisk design där en detalj – vågen på glaset som möjliggör stapling – förenar stil och funktionalitet. 

Hög, grön Alvar Aalto vas från Iittala är god skandinavisk design som passar perfekt på matbordet.

Alvar Aaltos vas är en tidlös ikon som designades år 1936 och som varit med och satt skandinavisk design på världskartan. 

Det var då, från 1930 till 1950-talet, som många av våra designklassiker kom till och började sätta skandinavisk design på världskartan. Alvar Aalto designade en vas som skulle komma att bli en tidlös ikon och Nisse Strinning uppfann allas vår favorithylla String. Från de formgivare som hjälpte till att grunda begreppet till dagens moderna fanbärare som Lena Bergström & Front Design – skandinavisk design bygger fortfarande på idén att funktion inte behöver vara exkluderat från stil.

Praktexempel på skandinavisk design är Urna vasen från Marimekko och ljuslyktor i munblåst glas från Orranäs Bruk.

Skandinavisk design omfamnar naturnära material och munblåst glas är en riktig favorit.

SKANDINAVISK DESIGN IDAG

Funktionalism och enkelhet fortsätter än idag att karaktärisera skandinavisk design och trots att vi alltid värdesatt gott hantverk, så präglar det allt mer vårt inredningsintresse i takt med allt större miljötänk i samhället. Vi vill investera i ärligt hantverk gjort i naturnära material: trä, glas, stengods och läder.

Brödlåda från Skagerak och Global brödkniv.

Trä och linne är starkt återkommande material i det skandinaviska hemmet. 

Norden gryta i gjutjärn från Fiskars är sann skandinavisk design.
FiskarsNorden gryta gjutjärn
1 821 kr2 499 kr

En ljus matplats inredd i klassisk skandinavisk stil med inredning som Semi lampa från Gubi och Forms stolar i läder från House Doctor.
En matplats inredd i modern, skandinavisk stil med Tage taklampa från By Rydéns och detaljer i svart.

… och en snäppet mörkare skandinavisk stil med mässingsdetaljer och dovare färger. Här Tage taklampa från By Rydéns.

Idag ser vi även att vad som kan kallas för klassisk skandinavisk stil med främst ljusa färger som vitt och grått, utvecklas till att även inkludera en lyxskandinavisk stil där mörkare toner som svart och detaljer i metall och mässing får ta plats.  Men oavsett stil bjuder skandinavisk design alltid på möjligheten att kunna mixa och matcha efter årstider, trender och personlighet. Kanske är det därför som skandinavisk design är så uppskattad?

Cover stol i svart från Muuto är sann skandinavisk design och passar perfekt in i moderna hemmet.

Cover stol i svart från Muuto. 

Bau kruka i svart och Shell vas från Ferm Living.

Den lyxskandinavisk inredningsstilen ser gärna detaljer i svart ta plats. Här Bau kruka från Ferm Living.

En ljus matplats i skandinavisk stil med ljusa väggar och öppna ytor att underhålla gäster i.

Men det skandinaviska hemmet är mer än ljusa väggar och god design – det är inbjudande och ombonat. 

ETT HEM I SKANDINAVISK STIL - DE VIKTIGASTE HÖRNSTENARNA

Ett hem inrett i skandinavisk stil beskrivs ofta som just ljust, minimalistiskt och med gott om öppna ytor. Vilket stämmer rätt bra med verkligheten, men vad vi även ser är hem där allting omsorgsfullt har valts ut med avsikten att skapa en inbjudande plats för en själv och för gäster.

 Grå ullpläd från Scandi Living skapar en ombonad matplats inredd i sann skandinavisk stil.

Mysiga plädar är ett måste i det skandinaviska hemmet och då gärna i ull eller bomull. 

Klong vasen Skott förskönar matbordet och är ett praktexempel på god skandinavisk design.

Även gott om blommor, både krukväxter som snittblommor, och ljuslyktor eller ljusstakar är viktiga i det skandinaviska hemmet.

Det skandinaviska hemmet går efter principen less is more och det mesta fyller sin funktion, men det är även ombonat och hemtrevligt. Vi använder oss av inredningsdetaljer som ljuslyktor och ljusstakar för att lysa upp mörka kvällar, krukor och vaser för att kunna ta in en bit av naturen och mjuka textilier som kuddar och plädar för alla mysiga stunder. Här är hörnstenarna för ett skandinaviskt hem:

  • Mix av svala toner som grått och vitt mot kontrasterande färger som svart.
  • Varma och naturliga material som läder, metall och trä.
  • Krukväxter och snittblommor.
  • Få men noggrant utvalda inredningsdetaljer.
  • Härlig mix av designklassiker och trendfavoriter.
  • Gott om mjuka kuddar och även plädar i bomull, linne och ull.
Tidlösa matstolarna In Between från &tradition är sann skandinavisk design för en matplats i skandinavisk stil.

Skandinavisk design är anspråkslös och kanske är det just därför som världen inte får nog? Här tidlösa In Between-stolar från &tradition. 

Oavsett hur vi väljer att inreda, klassiskt eller modernt, så bygger den skandinaviska stilen på dessa hörnstenar och det som verkligen kännetecknar skandinavisk design nämligen dess enkelhet. Och det är där dess styrka vilar. Denna anspråkslöshet innebär att design enkelt går att kombinera nästan hur som helst, i alla typer av hem och blir på så sätt tillgängligt och attraktivt för många. Och kanske är det just därför som världen inte får nog av just skandinavisk design? När matstolar som In Between från &tradition blir lika snygga och passande i paradvåningen som stugan på landet - i väst som i öst.

Läs mer: Sno inredningsstilen från dessa 3 skandinaviska städer. 

Text: Arijana Kapic  Styling: &tradition, Muuto, Design House Stockholm, Ferm Living, Madeleine Petersson Foto: &tradition, Muuto, Design House Stockholm, Ferm Living, Angeliqa Daldorph

SHOPPA SKANDINAVISK DESIGN

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB