Sno inredningsstilen från 3 nordiska städer

Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors har alla tre en sak gemensam – förutom att vara tre unika och vackra städer, så går förkärleken för nordisk design som en puls genom staden och det dagliga livet. Och inte minst för hur hemmet inreds. Minimalism och ljusa färger är givet - men varje stad har sin stil.

MATPLATSEN INNE

23 juli 2019
En matplats med klassisk skandinavisk inredning i rofylld stil med beigea färger och vaser från Cooee Design.

STOCKHOLM – AVSKALAD ELEGANS & BLÅVIT KÄRLEK

En dagsutflykt till skärgården, en promenad genom Gamla Stan och kulturella upplevelser  – Stockholm har mycket att erbjuda. Få saker sammanfattar den skandinaviska inredningsstilen lika väl som minimalism. Och den lyser starkast i Stockholm. Med en jordnära färgskala och lyxiga inredningsdetaljer som skapar en avskalad elegans kan du återskapa denna stil i din matplats.

Kollage med inredningsdetaljer för en matplats i klassisk skandinavisk stil med Stringhylla, rund spegel och Ostindia tallrik från Rörstrand.
 

Mixa gärna olika texturer och material som trä, metall och keramik men håll dem inom samma färgskala så hittar du rätt. Det unika med denna inredningsstil är vår förkärlek för blåvitt porslin mitt i det färgneutrala. Till fika som middag plockar vi fram svenska klassiker som Ostindia-serierna från Rörstrand eller moderna favoriter som Havspil som en vacker hyllning till den svenska sommaren.

En matplats inredd i skandinavisk stil med vita toner och jordiga toner.
Grå bomullsmatta från Nordic Nest är perfekt att inreda skandinaviskt med.
Blåvit kaffekopp Havspil från Nordic Nest.
En mysig frukost på bryggan med Blomus kaffekopp och Mateus liten grå skål.

KÖPENHAMN – EN EKLEKTISK INREDNINGSSTIL

Köpenhamn, med dess gatustråk och gastronomiska upplevelser är en sann nordisk pärla och perfekta inspirationskällan för hemmet. De danska designklassikerna är många och i Köpenhamn pulserar inredningshjärtat lite extra för varumärken som Muuto, &tradition och Royal Copenhagen. Dansk inredningsstil är mer uttrycksfull och ser gärna färg, konst och eklektiska inredningsdetaljer ta plats bredvid den skandinaviska minimalismen.

Kollage med inredningsdetaljer inspirerade av dansk design och Köpenhamn med detaljer från House Doctor, Muuto och Georg Jensen.

Här får matplatsen gärna vara något luftigare och skulpturala former hittar in bredvid den perfekta tavelväggen. Med inspiration från Nyhavns välkända och färggranna husfasader kan du låta en färgglad matta ta plats under matbordet medan du bryter av de neutrala kulörerna med noggrant utvalda detaljer i svärta och färg. Plötsligt har du en matplats passande Köpenhamns stilsäkra vibbar.

En elegant matplats inredd i skandinavisk stil med Ferm Living stolar och tavel-vägg.
Cover svart stol från Muuto i en modern och urban matplats i skandinavisk stil.

HELSINGFORS – DJÄRVA MÖNSTER & FÄRGKLICKAR

En vacker skärgård, kända musikfestivaler och sevärdheter som Senatstorget – Helsingfors inbjuder till många härliga minnen men främst är det en stad som andas design. Finsk design rättare sagt. Här hittar du några av Nordens största varumärken som Marimekko, Iittala och Arabia. Inred din matplats med finsk design i fokus där neutrala färger balanseras upp med djärva mönster och färgklickar.

Kollage med inspiration från finsk design och Helsingfors med Arabia porslin, Marimekko kudde och Alvar Aalto vas.
 
Aalvar Aalto vas i mossgrön från Iittala står på bordet i sann nordisk inredningsstil.
Leimu bordslampa från Iittala i orange färg lyser upp fönsterbrädan i sann nordisk inredningsstil.

Inredningsdetaljerna är av det enklare slaget: tänk Alvar Aaltos ikoniska vas, Kastehelmi ljuslyktor och textilier i Marimekkos välkända färgspråk. Här är design en väsentlig del av vardagen och i Helsingfors stöter du på den finska designtraditionen i varje hörn.

En matplats inredd med Marimekko porslin och duk i glada färger och mönster.
En enkel dukning med Essence vinglas och dricksglas från Iittala.

Tre städer i tre stilar men det går inte att ta miste på den röda tråden som binder samman nordisk inredning: förkärleken för det minimalistiska, det funktionella och inte minst naturen. Naturliga material och ett ärligt hantverk bakom, kännetecknar de nordiska designtraditionerna som vi med glädje inreder vår matplats och resten av hemmet med – oavsett stil.

Läs mer: Skandinavisk matplats - detaljerna som sätter stilen. 

Varukorg
Stäng