ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 500 POÄNG

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

GLAD MIDSOMMAR Fira med upp till 50%*

Inspiration/Trender & Livsstil /Ebba Kleberg von Sydows 10 tidlösa designklassiker – favoriter som aldrig går ur stil
Tidlösa designklassikerna Lyngby grön vas från Lyngby Porcelaen, Alvar Aalto vas gåvoset från Iittala, Hammershøi vaser i vitt och blått från Kähler hemma hos Ebba Kleberg von Sydow.

Ebba Kleberg von Sydows 10 tidlösa designklassiker – favoriter som aldrig går ur stil

Stilprofilen Ebba Kleberg von Sydow tipsar om sina tio mest tidlösa designklassiker som förhöjer vardagen. Inspireras av Ebbas lista över klassiker som aldrig går ur stil och hjälper dig att skapa ett välkomnande hem!
Måndag 2 maj 2022
Dela artikel
Ebba Kleberg von Sydow läser en bok framför tidlösa designklassikern Stoff Nagel ljusstake i krom.

Stilprofilen Ebba Kleberg von Sydow tipsar om sina främsta tidlösa designklassiker.

EBBAS 10 TIDLÖSA DESIGNKLASSIKER - FÖR ÄLSKADE HEM:

  1. Böljande Alvar Aalto-vasen
  2. Kungligt eleganta Bernadotte-skålen
  3. Minimalistiskt maffiga Lyngby-vasen
  4. Ikoniska Stoff Nagel ljusstake
  5. Älskade porslinsklassikern Swedish Grace
  6. Den stilsäkra ullpläden Circles
  7. Kungliga Bernadotte-karaffen
  8. Kählers klassiska rand – Hammershøi-serien
  9. Kartio-glasen: då, nu och alltid
  10. Paradisiskt pampiga Paratiisi-porslinet

1. BÖLJANDE ALVAR AALTO-VASEN

Alvar Aalto vas gåvoset är en klassiker som uppskattas av många och är en perfekt gåva att ge bort till nära och kära. Det blir även en perfekt inredningsdetalj som gärna får fyllas med vackra blomsterarrangemang, precis som Ebba har gjort här.

Säg ordet vas och jag tänker på denna - det är onekligen en designklassiker för mig.

- Jag växte upp med Alvar Aaltos vaser på köksbordet hemma i Göteborg, nu pryder den vårt eget här i Stockholm och gör mig glad varje dag. Vasen ritades 1936 av den finske formgivaren och presenterades på världsutställningen i Paris 1937. Vaserna är än idag munblåsta i Iittalas glasbruk i Finland och tillverkas numera i flera storlekar och färger. Visst är det vackert att mixa den större med den mindre? Gärna med tulpaner i men alla blommor går bra, den böljande formen är förlåtande och gör att buketterna inte behöver vara - nej, inte SKA vara - så perfekta och prydliga, det tycker jag extra mycket om…, berättar Ebba.

Tidlösa designklassikern Alvar Aalto vas gåvoset hemma hos Ebba Kleberg von Sydow.

Alvar Aalto-vasen har följt med Ebba sedan barnsben och är en given designklassiker enligt henne.

2. KUNGLIGT ELEGANTA BERNADOTTE-SKÅLEN

Georg Jensen erbjuder flera tidlösa designklassiker bland annat denna eleganta Bernadotte-skålen. En unik inredningsdetalj som ger elegans till dukningen.

- Funktionell, kunglig design - klart jag älskar mina Bernadotte-klassiker! Designprinsen Sigvard Bernadottes karaktäristiska räfflor i det blankpolerade rostfria stålet, som han designade på 30-talet - som ett led i hans långa samarbete med danska Georg Jensen - pryder skålen. Jag tycker om att skålen verkligen är ett slitstarkt, funktionellt vardagsföremål lika mycket som en prydnad. En perfekt present, säger Ebba.

Tidlösa designklassikern Bernadotte skål med citroner i från Georg Jensen hemma hos Ebba Kleberg von Sydow.

Georg Jensens Bernadotte skål är en tidlös designklassiker och blir en unik detalj med dess kungliga historia.

3. MINIMALISTISKT MAFFIGA LYNGBY-VASEN

Ebbas nästa tidlösa designklassiker är Lyngby vas som blir en fin inredningsdetalj i hemmets alla rum med denna ljuva gröna färg. Fyll den med en härlig bukett med blommor, eller låt den tala för sig självt med sitt vackra mönster. Denna vas är enligt Ebba en:

Fantastiskt maffig vas, som tack vare sin minimalistiska design är härligt lättplacerad. Dessutom är den enkel att sätta blommor i, det räcker bara med ett par kvistar - och voilà!

- Vasen är dessutom otroligt vacker i sig själv. Klassisk Lyngby-design, som finns i flera storlekar och färger men jag föll förstås för den gröna. Blir så glad när det blåses liv i klassisk designtillverkning, som med den danska porslinsfabriken Lyngby. Lyngbys historia som går tillbaka ända till 1936, stängde i slutet av 60-talet men fick nytt liv för tio år sedan, och har plockat upp fabrikens klassiska design i nytillverkning, berättar Ebba.

Tidlösa designklassikerna Alvar Aalto vas gåvoset från Iittala, Lyngby grön vas från Lyngby Porcelaen, Hammershøi blå vas från Kähler hemma hos Ebba Kleberg von Sydow.

Varför inte matcha flera olika designklassiker med varandra för ett stilrent intryck?


4. IKONISKA STOFF NAGEL LJUSSTAKE

STOFF Nagel ljusstake har blivit en designklassiker med sin eleganta och tidlösa design. Ljusstaken kan byggas ihop till oändliga formationer som gör den till en perfekt inredningsdetalj i alla älskade hem. Matcha med snygga ljus från Ester & Erik som framhäver ljusstakens unika och stilrena formgivning.

- Hans Nagels ikoniska modulljusstake formgavs av Werner Stoff 1965 och jag älskar att den är stramt elegant men ändå lekfull. Älskar också att man kan fylla på med delar, efter tycke och smak, och bygga sin egen personliga variant - helt enkelt en gåva som varar genom livet, berättar Ebba.

Ebba Kleberg von Sydow håller i en mugg framför tidlösa designklassikern Stoff Nagel ljusstake i krom och Hammershøi vit vas från Kähler.

Ljusstake, skulptur eller konstverk? För Ebba är Stoffs klassiker allt på en gång!

5. ÄLSKADE PORSLINSKLASSIKERN – SWEDISH GRACE

Swedish Grace vita porslinsserie från Rörstrand är en tidlös designklassiker som förgyller det dukade bordet år efter år. Det är enligt Ebba skirt, tidlöst och oerhört vackert!

Perfekt att ge bort ett startset i studentpresent eller till den nyinflyttade

- Louise Adelborgs mästerverk lyckas med konststycket att vara ett perfekt vardagsporslin, som man aldrig någonsin tröttnar på. Inspirationen till det stilrena mönstret fick Louise Adelborg (även kallad Rörstrands egen ”Grand old lady”) från veteax i vinden. Servisen premiärvisades på Stockholmsutställningen 1930 (så under namnet ”Nationalservisen”) och gjordes från början just i vitt porslin, varför mitt hjärta klappar extra för det vita. Jag älskar dock de vackra färgerna som nu finns i produktion - och vill verkligen slå ett slag för att mixa! Har du någon av färgerna - is, äng, ros eller den vackra mörkblå midnatt - våga mixa och matcha. Köp till skålar eller assietter i en avvikande färg, jag lovar, du kommer att gilla det, berättar Ebba.

6. DEN STILSÄKRA ULLPLÄDEN CIRCLES

Sätt färg på ditt hem genom att inreda med denna härliga Circles ullpläd från NJRD. En mysig pläd i grafiskt mönster som är en perfekt detalj om du vill plocka in en färgglad touch. Ebba berättar att:

Designklassiker för mig är tingen som får ett långt liv i hemmet, som en underbar ullpläd för vardagsbruk i en klassisk färgskala.

- Den grafiska Circles-pläden är skapad av designerduon Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg för deras varumärke NJRD. Pläden i milda gröna toner värmer på vintern men är lika skön att svepa runt sig en kyligare kväll kring middagsbordet utomhus i Falsterbo nere i Skåne.

Ebba Kleberg von Sydow håller i den tidlösa designklassikern Paratiisi tekopp med fat från Arabia med Circles ullpläd i grönt från NJRD bakom sig.

Circles ullpläd blir en värmande inredningsdetalj och är en favorit som aldrig går ur stil.

7. KUNGLIGA BERNADOTTE-KARAFFEN

Gör som Ebba och använd designklassikern Bernadotte karaffen från Georg Jensen till att förgylla dina middagsdukningar året om. Ebba berättar att:

- Karaffen i rostfritt stål är sofistikerat elegant och adderar 100% säker stil till det dukade bordet, till eftermiddagsfika såväl som till middagen. Den är heller inte bara snygg utan håller även drycken kyld - helt i linje med Sigvard Bernadottes funktionella designfilosofi. Som ett riktigt smycke för köket, låt den gärna stå framme jämt! Ett säkert kort att ge bort i exempelvis bröllopspresent, till studenten eller examen.

Tidlösa designklassikern Bernadotte-karaffen från Georg Jensen i rostfritt stål hemma hos Ebba Kleberg von Sydow.

Bernadotte-karaffen är enligt Ebba en säker stil till det dukade bordet.

8. KÄHLERS KLASSISKA RAND - HAMMERSHØI

Danska Hammershøi är en tidlös designklassiker som tillför en klassisk elegans till hemmets alla rum och är enligt Ebba en vas som är lika mycket skulpturföremål då den inte ens behöver blommor i sig.

Den är majestätiskt vacker precis som den är. Så låt den stå framme, med eller utan blommor!

- Den kände, danske konstnären Svend Hammershøis signifikativa rand lever kvar i den här vasen. Hammershøi (som var verksam i många år hos Kähler) tyckte själv bäst om större, maffiga format - så vasen finns i flera storlekar, men den största är ju något alldeles extra. Vackert också att mixa Kählers randiga kollektion, både vad gäller storlek och färg, berättar Ebba.

9. KARTIO-GLASEN: DÅ, NU OCH ALLTID

Kartio dricksglas i denna härliga gröna färg från Iittala är en tidlös designklassiker i Ebbas hem. De finns i flera olika färger och är passande glas att dekorera bordet med år efter år utan att det går ur stil. Ebba berättar att:

- Kartio-glasen, som formgavs av Kaj Franck för Iittala i slutet av 50-talet, är ett strålande exempel: hållbara, tåliga, stilrena, praktiska och snygga. Ibland får de dessutom extraknäcka som dessertglas, för de går ju också utmärkt att servera en chokladmousse i!

10. PARADISISKT PAMPIGA PARATIISI-PORSLINET

Listan över tidlösa designklassiker avlutas med en färgstark designklassiker - Paratiisi-serien från Arabia. Det är en serie som förgyller både middagar och fikastunder med dess inbjudande dekor. Ebba berättar att:

Ibland blir man nykär i designklassiker! Speciellt om de framkallar barndomsminnen.

- Formgivaren och keramikern Birger Kaipiainen skapade Paratiisi-kollektionen för Arabia porslinsfabrik år 1969 och mamma älskade detta porslin när jag var liten, nu längtar jag efter att duka med det. Sagolikt vackert, lika fint till vardag som till fest. Paratiisi betyder ”paradis” och porslinet bygger verkligen upp bordet till ett eget litet paradis. Den härligt mustiga färgskalan är fantastisk att duka med, plocka upp det gula, blå och gröna i växter, servetter och duk - annars finns det även i en minimalistiskt svartvit variant, berättar Ebba.

Tidlösa designklassikern Paratiisi-serien från Arabia hemma hos Ebba Kleberg von Sydow.

Färgstarka porslinsserien Paratiisi är en designklassiker att glädjas åt vid alla sorters tillfällen.

En riktigt bra designklassiker för mig är någonting som får jobba till vardags, som förenar skönhet och funktion - ja, som helt enkelt förhöjer vardagen, avslutar Ebba.

Text: Linnéa Axelson Foto & Styling: Ebba Kleberg von Sydow

EBBAS TIDLÖSA DESIGNKLASSIKER

Visa mer av Ebba

Få 500 poäng när du blir medlem i vår kundklubb! Och samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb.

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB