Inredningstrend 2020 del 2: Mindful Living

Trenden Mindful Living grundar sig i en allt större längtan efter en enkel och harmonisk vardag.  En dröm om ett rofyllt hem med närhet till naturen där du själv står i fokus. Låt dig inspireras och njut av en avkopplande stund med en av årets trender – Mindful Living.

TRENDER & LIVSSTIL

4 september 2019
Shell vas från Ferm Living i en snäckformad design som är typiskt för årets trend Mindful Living
Bordstabletter i serien Circle från House Doctor gjorda av sjögräs.

Det vackra finns i det enkla

Vem har inte drömt om en enklare vardag där tid och energi inte är en bristvara? Idag äger vi och har tillgång till mer saker än någonsin men samtidigt har vi mindre tid för att ta hand om oss själva och vårt välbefinnande. Årets skandinaviska inredningstrend 2020 är därför en reaktion till att vi idag lider av "stuffocation" vilket innebär att vi matas med stora mängder information, mer än vad vi kan ta in. Genom att skala ner och välja vår inredning med omsorg kan vi skapa hem där detta informationsbrus blir mindre och vårt välbefinnande större. I det moderna hemmet har var sak sin plats samtidigt som medvetna materialval och funktionalitet vägleder våra köp.  I år fokuserar vi på produkter som gör vardagen enklare och oss gladare och mer harmoniska.

Färgskala för höstens trend 2019 är inspirerad av de fyra elementen - jord, luft, eld och vatten.

Tillbaka till naturen

Till grund för inredningstrenden Mindful Living, ligger en färgskala hämtad från de fyra elementen jord, luft eld och vatten. Naturen är starkt representerad och det syns tydligt i både produktdesign och materialval och även med inslag av färger, former och texturer från skogen. Trenden kan lätt appliceras i ditt hem med hjälp av saker du hittar på din skogspromenad. Grenar plockade från marken, en unik sten du hittar i skogsdungen eller en bukett vass plockade längs med stigen som slingrar sig mellan skog och hav blir ett fint tillägg i din inredning.

Lika stor betydelse som det skogen har att erbjuda, så är även det genuina hantverket av stor betydelse och en stor inspirationskälla för Mindful Living. I det stora hela är trenden ganska mönsterlös men vi ser istället mycket av taktila texturer så som keramik med naturliga ådror, handvävda textilier och ljusstakar gjorda som ytan av ett träd.

Postern Skog från Fine Little Day tar in naturen i ditt hem.
Inredningsdetaljer inspirerade av skogens råvaror med material i trä, stengods och bambu.

Rå om dig själv

Inredningstrenden Mindful Living handlar om att sätta din hälsa och inre ro först. Målbilden grundar sig i en god natts sömn och tid för en avkopplande kopp kaffe. Därför ser vi även hur vi adderar föremål i vår inredning som bjuder in till avkoppling. Dagbäddar, sittpuffar, plädar och supermjuka kuddar i handvävda material får oss att vilja inreda små oaser i hemmet.

Serien Clay från By On i stengods uppmanar till en rofylld stund med varm dryck..
Skapa en rofylld känsla i hemmet med mjuka textilier från Tell Me More.
Låt Merakis doftljus uppmana till mer lugn i hemmet.

En ny nivå av lyx

Under 1900-talet ansågs ägandet och det materiella vara en lyx. Under det tidiga 2000-talet blev istället upplevelser en rikedom och idag samt framöver spås lyx bli inre välmående. Vår stora längtan efter naturen och det spirituella kommer innebära att vi i större utsträckning söker oss efter harmoniska upplevelser och platser. Vi kommer söka efter tystnad, trygghet och komfort. Vi väljer att koppla bort mobiltelefoner och annan teknik som framkallar stress. Bekväma, hållbara och naturliga material blir en större del av våra hem samtidigt som våra sinnen får en större roll då vi vill känna, se och uppleva mer. Inredningen kommer bestå av mer mjuka textilier, doftljus och andliga posters. Det vi kommer visa på utsidan är vad vi vill åstadkomma på insidan – en stressfri miljö och ett inre lugn.

I inredningstrenden Mindful Living söker vi oss till en stressfri miljö och ett inre lugn med hjälp av yoga och en nyttig frukost.
Naturens råvaror i form av dekorativ vass.
Inredningsdetaljer i brända och himmelska toner.

Så med facit i hand, är trendens viktigaste pusselbit att våga varva ned. Låt dina sociala medier vila, ta vara på det naturen har att tillgå och inred med rofylld design. Tillämpa trenden i ditt eget hem med jordnära toner och föremål som gör dig glad och får dig att må bra länge. Hemligheten med årets inredningstrend 2020 är tydlig: våga tänka på dig själv, våga koppla ner och framförallt - våga göra ingenting.

Inspireras av Mindful Living och skapa den perfekta myshörnan hemma. Läs mer här.