Bjud på fräsch sommarsallad: 3 enkla recept

En sommarsallad ska vara fräsch och lätt att fixa ihop efter bad och strandhäng. Därför bjuder vi dig på 3 enkla recept på härligt somriga, vegetariska sallader gjorda på bland annat jordgubbar, chèvreost och physalis – sommarsallader att bjuda både stora som små på i semestertider.

RECEPT

2 juli 2019
En vegetarisk sommarsallad gjord på getost, babyspenat, tomat och cashewnötter serverad på ovalt serveringsfat från PotteryJo.
En fräsch sommarsallad gjord på getost och nötter är serverad på sommarlunchen.
Små fingrar sträcker sig efter nötterna i den fräscha sommarsalladen gjord på getost.

CHÈVRE- & CASHEWSALLAD – EN MATIG SOMMARSALLAD

Ingredienser:

  • Babyspenat
  • Chèvreost
  • Kapris
  • Cashewnötter
  • Cocktailtomater
  • Avokado
  • Olivolja
  • Flingsalt

Denna fräscha sommarsallad är av en matigare karaktär och passar därför utmärkt som förrätt eller huvudrätt tillsammans med en skiva nybakat bröd. Här balanseras getostens robusta arom upp med den milda smaken från avokado och nötig babyspenat. Getost och nötter passar utmärkt ihop, därför har cashewnötter generöst strötts ut på salladen. Sältan från nötterna och syran från kaprisen balanserar upp tomaternas sötma och med lite flingsalt och olivolja är salladen klar! Här behövs ingen tillagning utan bara fräscha och smakfulla råvaror blandade på ett visuellt avskalat och somrigt sätt.

En härligt grön sommarsallad står serverad på gult serveringsfat från PotteryJo på sommarlunchen.

GRÖN PAPRIKASALLAD MED PHYSALIS – PERFEKT TILL GRILLAT

Ingredienser:

  • Bladspenat
  • Grön paprika
  • Physalis
  • Pumpakärnor
  • Hela sockerärtor
  • Olivolja
  • Flingsalt

För den som vill ha en somrig sallad med något mildare och diskretare smakkombinationer kan testa denna paprikasallad med sockerärtor och physalis. Den sötsyrliga smaken från physalisen passar utmärkt ihop med grön paprika och sockerärtor för fin balans medan en handfull pumpakärnor framhäver den nötiga smaken i spenaten. Även här räcker det långt med endast lite flingsalt och olivolja som dressing. Enkelt, fräscht och gott att servera till grillat på sommarfesten. Fler smarta och enkla tips för just sommarfesten hittar du här. 

En härlig sommarsallad på jordgubbar och fetaost serverad på ett grått tårtfat står som huvudrätt på sommarlunchen.
Det bjuds på fräsch sommarsallad gjord på jordgubbar och fetaost på sommarlunchen vilket uppskattas av barnen runt bordet.
På sommardukningen står ett tårtfat från PotteryJo på bordet där en härlig somrig sallad gjord på jordgubbar och fetaost står serverad.

JORDGUBBs- & FETAOSTSALLAD – FÖR STORA & SMÅ

Ingredienser:

  • Bladspenat
  • Jordgubbar
  • Fetaost
  • Vindruvor
  • Solrosfrön
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Mald svartpeppar

Jordgubbar och fetaost – två sommarklassiker vi gärna äter mer än en gång i sommar. Denna ljuvliga sallad lär bli en storfavorit runt bordet bland vuxna som barn och kan med all fördel vara en huvudrätt i sig. Kombinationen av sötman från svenska jordgubbar med sältan från fetaosten och en hint av svartpeppar är oslagbar. Blanda ner lite vindruvor för en till dimension till salladen och låt allting vila på en bädd av nötig bladspenat. Strö över solrosfrön, ringla olivolja på salladen och smaksätt det hela lite extra med några nypor flingsalt. Servera sedan denna vackra sommarsallad på ett snyggt serveringsfat eller varför inte på ett tårtfat?

Läs mer: Semestertips för en svalkande sommarlunch. 

Läs mer: Så dukar du till trädgårdsfest.