Inred med belysning - det ska du tänka på

Inredningsexperterna säger alla samma sak – vi har inte nog med belysning i våra hem. Men vilken sorts belysning ska du ha och vart? Vi ger dig en komplett guide för hur du på bästa sätt kan inreda med belysning, från de olika belysningssorterna till exakt hur många ljuskällor du bör ha i ett rum. 

TRENDER & LIVSSTIL

8 januari 2021
Formakami lampa i papper från &tradition i vardagsrummet är ett bra exempel på stämningsbelysning.

TRE OLIKA SORTERS BELYSNING

Inredningsexperter fortsätter att uppmana oss att inreda med mer belysning och nog har de en poäng. Upplever du att du har många lampor men ändå tycks sakna god belysning när du gör en viss sysselsättning? Det är förmodligen för att du främst inrett med stämningsbelysning och mindre med de två andra belysningssorterna: funktions- och allmänbelysning. Medan stämningsbelysning ger hemmet det lilla extra, förser funktion- och allmänbelysning oss med god belysning vid aktiviteter som läsning och matlagning. Därför är det viktigt att hitta en balans mellan alla tre belysningsformer i hemmet.

Inred med belysning – exempel på riktat och diffust ljus i ett svartvitt vardagsrum i form av golv- och taklampa samt fönsterlampa.

Inred med belysning - RIKTAT LJUS & DIFFUST LJUS

RIKTAT LJUS

Innan vi går djupare in på de olika belysningssorterna, är det viktigt att tänka på att belysning även bjuder på skillnader i hur ljuset sprids. Du har nog hört begreppen riktat ljus och diffust ljus tidigare? En lampa som har riktat ljus, har en skärm som riktar ljuset istället för att släppa igenom ljuset på sidorna. Det innebär att du får en koncentrerad ljuskälla dit du behöver den, till exempel en läslampa, och är därför standarden för funktionsbelysning.

Ombre bordslampa lyser upp ett vackert stilleben på en skänk med hjälp av riktat ljus.
William golvlampa i papper från Broste Copenhagen är perfekt exempel på hur man kan inreda med belysning och diffust ljus.

Diffust ljus

Diffust ljus gör motsatsen till riktat ljus. Det sprider ljuset bredare i rummet och har ofta ett mjukare sken vilket vi främst ser inom stämningsbelysning men även allmänbelysning kan ge ifrån sig mer av ett diffust sken. Om du utgår ifrån att kombinera de tre belysningstyperna, kommer du även naturligt att få till en variation av riktat och diffust ljus i ditt hem vilket ger hemmet rätt förutsättningar för att inreda med belysning på bästa sätt.

Inreda med belysning - Kaiser Idell golvlampa från Fritz Hansen är perfekt exempel på funktionsbelysning.

EN NÄRMRE TITT PÅ FUNKTIONSBELYSNING

Funktionsbelysning är belysning som är avsedd att underlätta för dina ögon när du gör en viss sysselsättning. Nu när många av oss fått skapa hemmakontor, är funktionsbelysning även A och O för den lilla arbetsplatsen. Investera i bordslampor som har en nedåtvinklad skärm så du får det perfekta riktade ljuset. Gubis Bestlite BL2 bordslampa har just en sådan skärm som passar perfekt till arbetshörnan, men du kan även välja att ha en lägre hängande taklampa som ger dig det perfekta riktade ljuset för en mer ergonomisk arbetsplats.

Inred med belysning – allmänbelysning i ett stilrent vardagsrum i form av en taklampa från Muuto.

ALLMÄNBELYSNING

Till skillnad från riktad funktionsbelysning, lyser allmänbelysning upp ett helt rum med ett bredare och diffust ljus. Hall- och badrumsbelysning i form av plafonder och taklampor är klassiska exempel på allmänbelysning som lyser upp hela rummet på en gång. Men det kan även vara bra att ha allmänbelysning i övriga rum i hemmet som i vardagsrummet exempelvis. Då får du en ljuskälla som sprider ett bredare ljus, vilket är bra att ha vid städning eller andra sysslor.

Stämningsbelysning är ett sätt att inreda med belysning på och ger ett varmt sken till rummet.

STÄMNINGSBELYSNING

Stämningsbelysning är precis som namnet indikerar, belysning vi väljer att inreda med för att skapa en mjukare och inbjudande atmosfär i hemmet. Stämningsbelysning blir ett vackert komplement till de övriga belysningsformerna och kan vara alltifrån en vacker bordslampa till levande ljus som ger ifrån sig ett diffust och varmt sken.

Koster golvlampa från Globen Lighting sprider ett stämningsfullt sken i vardagsrummet.
Även levande ljus räknas till stämningsbelysning och är ett fint sätt att komplettera din belysning med.

Ett tips är att med en dimmer, omvandla din funktionsbelysning till stämningsbelysning. Om du inte har tillgång till dimmer så finns det glödlampor med  dimmerfunktion som du kan styra genom den vanliga strömbrytaren, exempelvis E27 LED Normal från Globen Lighting. När du tänder ljuskällan för första gången lyser den med 100 % ljusstyrka, släcker du lampan och tänder den direkt dimrar ljuskällan ner ett steg. Gör du samma procedur en gång till dimrar du ner ljuskällan en tredje gång.

5 – 10 LJUSKÄLLOR I VARJE RUM

När det kommer till att inreda med belysning, sägs det generellt att varje rum bör ha mellan 5 – 10 ljuskällor. Det låter mycket, men i större rum som vardagsrummet kommer du enkelt upp i exempelvis tio ljuspunkter om du utgår ifrån att inreda både högt som lågt med din belysning. Tänk därför på att ha minst fem ljuskällor i varje rum, men se över hur du kan föra in mer belysning i de något större rummen. Här är alla belysningsformer att inreda med:

Flowerpot VP1 fönsterlampa är perfekt att använda som stämningsbelysning i vardagsrummet när du ska inreda med belysning.
JWDA bordslampan passar utmärkt att inreda sovrummet med för mysig stämningsbelysning.

Vardagsrummet

I vardagsrummet behöver du inreda med alla tre belysningssorter. Dels vill du ha riktat ljus i form av en golvlampa vid läsfåtöljen och en taklampa med diffust sken ovanför soffbordet. Men, du vill även komplettera med stämningsbelysning i form av fönsterlampor, en bordslampa i en hylla eller på ett bord och levande ljus för bästa resultat.

Sovrummet

I sovrummet kan du inreda med stämnings- och funktionsbelysning i form av bordslampor, fönsterlampor och kanske någon ljusslinga. Om du tycker om att läsa i sängen bör du ha en vägglampa eller bordslampa som ger dig ett riktat ljus och gärna med vridbar armatur så du kan anpassa ljuset beroende på om du sitter upp eller ligger ner.

Semi lampan från Gubi är perfekt att inreda matplatsen med för god stämningsbelysning i köket.
Northern plafond är perfekt att inreda hall och badrum med för god allmänbelysning.

Köket

I köket vill du satsa på funktions- och stämningsbelysning. Som vi tidigare nämnde bör du främst ha ett funktionellt, riktat ljus vid arbetsytan i köket men när det kommer till matplatsen kan du ha mer av stämningsbelysning. Det viktigaste är att ljuset över matbordet riktas nedåt med hjälp av en öppen skärm och att lampan inte hänger för högt upp så den bländar er när ni sitter vid matbordet.

Hallen

I hallen passar det bäst att inreda med god allmänbelysning i form av plafonder eller taklampa, men du kan även komplettera det med stämningsbelysning i form av vägglampor med mer diffust sken.

Badrummet

Även badrummet mår bäst av allmänbelysning ihop med riktad funktionsbelysning som lyser mot ditt ansikte. Det ger ditt ansikte mindre skuggor, vilket underlättar vid exempelvis sminkning.

 

SÅ VÄLJER DU RÄTT FÄRGTEMPERATUR & LUMEN

Om du någonsin köpt en glödlampa som inte levde upp till dina förväntningar, kanske blev den för varm eller för kall, kan vi tipsa om att läsa vidare i artikeln Välj rätt ljuskälla - färgtemperatur & lumen för att lära dig mer om färgtemperatur och vilka grader som passar bäst till de olika belysningssorterna!

Varukorg
Stäng