365 DAGAR ÖPPET KÖP

50 KR RABATT VID NYHETSBREVSANMÄLAN

FRI FRAKT ÖVER 499 KR

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Produkter
Annat

SOMMARREA 20-50% rabatt*

Inspiration/Trender & Livsstil /Inred med belysning
Inred med belysning - tips för hur du inreder med stämningsbelysning, direkt- och allmänbelysning.

Inred med belysning - det ska du tänka på

Inredningsexperterna säger alla samma sak – vi har inte nog med belysning i våra hem. Men vilken sorts belysning ska du ha och vart? Vi ger dig en komplett guide för hur du på bästa sätt kan inreda med belysning, från de olika belysningssorterna till exakt hur många ljuskällor du bör ha i ett rum.
måndag 12 april 2021
Dela artikel
Formakami-lampan från &tradition i vackert papper är perfekt för att skapa stämningsbelysning med i ett rum.

Allmänbelysning, funktionsbelysning & stämningsbelysning – har du alla belysningssorter i ditt hem? Här ser du trendiga Formakami taklampa från &Tradition.

TRE OLIKA SORTERS BELYSNING

Inredningsexperter fortsätter att uppmana oss att inreda med mer belysning och nog har de en poäng. Upplever du att du har många lampor men ändå tycks sakna god belysning när du gör en viss sysselsättning? Det är förmodligen för att du främst inrett med stämningsbelysning och mindre med de två andra belysningssorterna: funktions- och allmänbelysning. Medan stämningsbelysning ger hemmet det lilla extra, förser funktion- och allmänbelysning oss med god belysning vid aktiviteter som läsning och matlagning. Därför är det viktigt att hitta en balans mellan alla tre belysningsformer i hemmet.

Ett rum kan inredas med belysning på olika sätt, i detta svartvita vardagsrum finns stämningsbelysning, funktion - och allmänbelysning.

Riktat eller diffust ljus? Beroende på om du väljer riktat eller diffust kommer ljuset sprida sig olika i rummet. Här ser du lampor från Gubi, Menu, &Tradition och Fritz Hansen.

INRED MED BELYSNING - RIKTAT LJUS & DIFFUST LJUS

RIKTAT LJUS

Innan vi går djupare in på de olika belysningssorterna, är det viktigt att tänka på att belysning även bjuder på skillnader i hur ljuset sprids. Du har nog hört begreppen riktat ljus och diffust ljus tidigare? En lampa som har riktat ljus, har en skärm som riktar ljuset istället för att släppa igenom ljuset på sidorna. Det innebär att du får en koncentrerad ljuskälla dit du behöver den, till exempel en läslampa, och är därför standarden för funktionsbelysning.

Inred med riktat ljus i ditt hem, som med denna fina lampa Ombre som vackert får lysa upp ett stilleben på ett sidobord.

Riktat ljus ger dig en koncentrerad ljuskälla och är perfekt att rikta mot ett stilleben eller en tavla du vill belysa lite extra. Här ser du minimalistiska Ombre bordslampa från Northern.

Inred med diffust ljus i ditt hem som denna vackra golvlampa William från Broste Copenhagen i papper.

Lampor i papper, tyg och rotting ger ifrån sig ett diffust sken – perfekt för en härlig mysstämning i rummet. Här ser du William golvlampa från Broste Copenhagen.

Diffust ljus

Diffust ljus gör motsatsen till riktat ljus. Det sprider ljuset bredare i rummet och har ofta ett mjukare sken vilket vi främst ser inom stämningsbelysning men även allmänbelysning kan ge ifrån sig mer av ett diffust sken. Om du utgår ifrån att kombinera de tre belysningstyperna, kommer du även naturligt att få till en variation av riktat och diffust ljus i ditt hem vilket ger hemmet rätt förutsättningar för att inreda med belysning på bästa sätt.

Inred med funktionsbelysning i ditt hem som med denna golvlampa i svart från Fritz Hansen.

Var snäll mot dina ögon och satsa på funktionsbelysning med riktat ljus vid en arbetsyta eller läshörna såsom denna Kaiser Idell golvlampa från Fritz Hansen.

EN NÄRMRE TITT PÅ FUNKTIONSBELYSNING

Funktionsbelysning är belysning som är avsedd att underlätta för dina ögon när du gör en viss sysselsättning. Nu när många av oss fått skapa hemmakontor, är funktionsbelysning även A och O för den lilla arbetsplatsen. Investera i bordslampor som har en nedåtvinklad skärm så du får det perfekta riktade ljuset. Gubis Bestlite BL2 bordslampa har just en sådan skärm som passar perfekt till arbetshörnan, men du kan även välja att ha en lägre hängande taklampa som ger dig det perfekta riktade ljuset för en mer ergonomisk arbetsplats.

Inred med belysning och allmänbelysning i ett vardagsrum, här lampan Fluid från Muuto.

Allmänbelysning sprider ett bredare ljus och i vardagsrummet får det gärna vara lite mer diffust sken som från den stilrena Fluid-lampan från Muuto.

ALLMÄNBELYSNING

Till skillnad från riktad funktionsbelysning, lyser allmänbelysning upp ett helt rum med ett bredare och diffust ljus. Hall- och badrumsbelysning i form av plafonder och taklampor är klassiska exempel på allmänbelysning som lyser upp hela rummet på en gång. Men det kan även vara bra att ha allmänbelysning i övriga rum i hemmet som i vardagsrummet exempelvis. Då får du en ljuskälla som sprider ett bredare ljus, vilket är bra att ha vid städning eller andra sysslor.

Inred med stämningsbelysning i ditt hem, här tidlösa bordslampan Milk i ett beigt vardagsrum.

Stämningsbelysning blir ett vackert komplement till funktions- och allmänbelysning då det ger ifrån sig ett varmare, mer diffust sken. Här ser du Milk bordslampa som tillför ett stämningsfullt ljus till ditt hem.

STÄMNINGSBELYSNING

Stämningsbelysning är precis som namnet indikerar, belysning vi väljer att inreda med för att skapa en mjukare och inbjudande atmosfär i hemmet. Stämningsbelysning blir ett vackert komplement till de övriga belysningsformerna och kan vara alltifrån en vacker bordslampa till levande ljus som ger ifrån sig ett diffust och varmt sken.

Koster golvlampa är både lampa och sidobord i ett!
2 435 kr2 565 kr
Skapa stämningsbelysning i ett rum med hjälp av levande ljus, här i Collect-ljusstake från &tradition.

Även levande ljus räknas in i stämningsbelysning och blir den sista detaljen när du ska inreda med belysning. Här ser du unika Collect ljusstake från &Tradition.

Ett tips är att med en dimmer, omvandla din funktionsbelysning till stämningsbelysning. Om du inte har tillgång till dimmer så finns det glödlampor med dimmerfunktion som du kan styra genom den vanliga strömbrytaren, exempelvis E27 LED Normal från Globen Lighting. När du tänder ljuskällan för första gången lyser den med 100 % ljusstyrka, släcker du lampan och tänder den direkt dimrar ljuskällan ner ett steg. Gör du samma procedur en gång till dimrar du ner ljuskällan en tredje gång.

5 – 10 LJUSKÄLLOR I VARJE RUM

När det kommer till att inreda med belysning, sägs det generellt att varje rum bör ha mellan 5 – 10 ljuskällor. Det låter mycket, men i större rum som vardagsrummet kommer du enkelt upp i exempelvis tio ljuspunkter om du utgår ifrån att inreda både högt som lågt med din belysning. Tänk därför på att ha minst fem ljuskällor i varje rum, men se över hur du kan föra in mer belysning i de något större rummen. Här är alla belysningsformer att inreda med:

Svart Flowerpot pendel VP7 i fönstret ger ifrån sig perfekt stämningsbelysning i ett rum.

5 – 10 ljuskällor är rekommendationen för varje rum men kanske främst för vardagsrummet. Hur många har du i dagsläget? Här ser du Flowerpot pendel från &Tradition.

Inred ditt sovrum med stämnings- och funktionbelysning för bästa ljus. Här bordslampan JWDA på sängbordet.

I sovrummet ska du satsa på stämnings- och funktionsbelysning. Lampan JWDA kan du dimmra beroende på om du vill ha svagare eller starkare sken.

Vardagsrummet

I vardagsrummet behöver du inreda med alla tre belysningssorter. Dels vill du ha riktat ljus i form av en golvlampa vid läsfåtöljen och en taklampa med diffust sken ovanför soffbordet. Men, du vill även komplettera med stämningsbelysning i form av fönsterlampor, en bordslampa i en hylla eller på ett bord och levande ljus för bästa resultat.

Sovrummet

I sovrummet kan du inreda med stämnings- och funktionsbelysning i form av bordslampor, fönsterlampor och kanske någon ljusslinga. Om du tycker om att läsa i sängen bör du ha en vägglampa eller bordslampa som ger dig ett riktat ljus och gärna med vridbar armatur så du kan anpassa ljuset beroende på om du sitter upp eller ligger ner.

Vit Semi-taklampa från Gubi är en sann designlampa och klassiker - här över matbordet där den ger ifrån sig perfekt stämningsbelysning.

I köket är det bäst att kombinera funktionsbelysning vid arbetsytan med stämningsbelysning vid matplatsen. Här ser du Semi lampa från Gubi som är en skandinavisk designklassiker.

Inred med belysning - i hallen görs sig en plafond, som denna i vitt, bäst för att lysa upp hela rummet med snabbt.

I hallen och badrummet gör sig allmän- och funktionsbelysning bäst och plafonder är uppskattade ljuskällor som lyser upp hela rummet på en gång. Här ser du Over Me plafond från Northern som är perfekt för just det.

Köket

I köket vill du satsa på funktions- och stämningsbelysning. Som vi tidigare nämnde bör du främst ha ett funktionellt, riktat ljus vid arbetsytan i köket men när det kommer till matplatsen kan du ha mer av stämningsbelysning. Det viktigaste är att ljuset över matbordet riktas nedåt med hjälp av en öppen skärm och att lampan inte hänger för högt upp så den bländar er när ni sitter vid matbordet.

Hallen

I hallen passar det bäst att inreda med god allmänbelysning i form av plafonder eller taklampa, men du kan även komplettera det med stämningsbelysning i form av vägglampor med mer diffust sken.

Badrummet

Även badrummet mår bäst av allmänbelysning ihop med riktad funktionsbelysning som lyser mot ditt ansikte. Det ger ditt ansikte mindre skuggor, vilket underlättar vid exempelvis sminkning.

 

SÅ VÄLJER DU RÄTT FÄRGTEMPERATUR & LUMEN

Om du någonsin köpt en glödlampa som inte levde upp till dina förväntningar, kanske blev den för varm eller för kall, kan vi tipsa om att läsa vidare i artikeln Välj rätt ljuskälla - färgtemperatur & lumen för att lära dig mer om färgtemperatur och vilka grader som passar bäst till de olika belysningssorterna!

Text: Arijana Kapic  Styling: Ellinor Johansson, Anna Magnusson, Sara Zetterström Foto: Angeliqa Daldorph

SHOPPA BELYSNING

Se mer

Nordic Nest använder cookies för att ge dig en bättre och säkrare kundupplevelse, personalisera innehåll och annonser och för att analysera trafiken på webbsidan. Vi kan också komma att dela information om din användning av sidan med våra partners inom sociala medier, marknadsföring och analys. Du bekräftar att du har tagit del av vår cookiepolicy och samtycker till vår användning av cookies genom att klicka på "Godkänn & stäng".

Läs mer