30 DAGAR ÖPPET KÖP

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

TRENDFEST 10-50% på nästan allt*

Inspiration/Umgås /DIY/Steg för steg: göra smällkarameller som juldekoration
Dekorera julbordet med en egengjord smällkaramell. Här är en steg för steg guide för att göra smällkarameller till julbordet.

Steg för steg: göra smällkarameller som juldekoration

Gör egna smällkarameller som dekoration till julbordet eller julgranen som är perfekt som julpyssel med barnen. Här är en steg för steg guide för att göra smällkarameller som juldekoration!
Torsdag 29 september 2022
Dela artikel
Dekorera julbordet med en smällkaramell som du gjort själv. Här är en steg för steg guide för att göra smällkarameller till julbordet.

En smällkaramell är perfekt som dekoration till julbordet där en fin överraskning kan vänta inuti för gästerna att se fram emot.

ATT GÖRA SMÄLLKARAMELLER - EN BRITTISK TRADITION

Smällkarameller eller "Christmas Crackers" är en brittisk tradition att ha som dekoration på julbordet där man antingen brukar gömma godis, små presenter, lappar med skämt eller en kungakrona av papper inuti karamellen. Det blir en fin detalj att ha på julbordet där en speciell överraskning väntar inuti för gästerna att se fram emot. Att ha knallpulvertråd i för att få karamellen att smälla är likaså en tradition, vilket blir ett sprakande avslut på kvällen!

HUR GÖR MAN EN SMÄLLKARAMELL?

Du behöver:

 • Brunt papper (eller valfritt papper)
 • Toalettrulle
 • Valfritt snöre
 • Sax
 • Snöre
 • Granris och stjärnanis som dekoration
 • Godis eller valfri present att lägga inuti karamellen
 • Valfria verktyg: tejp, limstift

Såhär gör du en smällkaramell:

 1. Klipp en bit papper som är lika lång som tre toalettpappersrullar cirka 30 cm i längd.
 2. Rulla sedan pappret runt toalettpappersrullen så att den täcks helt.
 3. Knyt valfritt snöre runt pappret på vardera sida på karamellen. Ett fint rött silkessnöre blir en lyxig touch på julbordet.
 4. Lägg i valfri present såsom godis, julgranshänge eller speciell gåva till varje gäst för en minnesvärd julmiddag.
 5. Till sist, dekorera smällkaramellen med stjärnanis och granris eller med något du själv föredrar. Nu är din smällkaramell klar!
Sax, snöre, papper, toalettpappersrulle, eventuell godisbit, granris och stjärnanis är tillbehören som behövs för att göra smällkarameller steg för steg.

Du behöver: För att göra smällkarameller behöver du sax, toalettpappersrulle, snöre, valfritt papper och till exempel en grankvist, stjärnanis eller kanelstång som dekoration.

Börja med att klippa en bit papper som är lika lång som tre toalettpappersrullar ca 30 cm i längd - vilket är steg 1 för att göra smällkarameller steg för steg.

Steg 1: Klipp en bit brunt papper, silkespapper eller valfritt papper som är lika långt som tre stycken toalettpappersrullar (ca. 30 cm långt)

Rulla sedan pappret runt toalettpappersrullen så att den täcks - vilket är steg 2 för att göra smällkarameller steg för steg.

Steg 2: Rulla ihop toalettpappersrullen i brunt papper.

Knyt valfritt snöre runt pappret på vardera sida av karamellen - vilket är steg 3 för att göra smällkarameller steg för steg.

Steg 3: Knyt valfritt snöre runt pappret på vardera sida av karamellen. Använd limstift eller tejp ifall du behöver klistra igen mitten av karamellen.

Lägg sedan i valfri gåva såsom en godisbit eller julgranshänge - vilket är steg 5 för att göra smällkarameller steg för steg.

Steg 4: Lägg i en liten överraskning i karamellen såsom en godisbit, julgranshänge eller speciell gåva som bli en en fin dekoration på julbordet.

Nu är smällkaramellen klar! Dekorera karamellen med stjärnanis, granris eller kanelstång - vilket är steg 6 för att göra smällkarameller steg för steg.

Steg 5: Dekorera till sist med stjärnanis, granris eller kanelstång eller vad du själv föredrar. Nu är smällkaramellen klar!

Nu är smällkaramellen klar efter alla steg för att göra smällkarameller.

Att göra smällkarameller som juldekoration är perfekt julpyssel att göra med barnen och blir fin dekoration på julbordet likaså.

Hoppas att dina gäster kommer att uppskatta att du gjort alldeles egna smällkarameller som dekoration på julbordet med en överraskning inuti. Det kommer göra kvällen ännu mer speciell och minnesvärd.

Foto: Elof Martinsson

Linnéa Axelson
Skribent

SE FLER JULDEKORATIONER

Se vår julshop

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2023 Copyright Nordic Nest AB