ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 500 POÄNG

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

GLAD MIDSOMMAR Fira med upp till 50%*

Inspiration/Umgås /Get to know/Möt Ekbacken Studios där 3D-printade möbler håller i nyckeln till hållbar design

Revolutionerande design: Möt Ekbacken Studios där 3D-printade möbler håller i nyckeln till hållbar design

I en värld där hållbarhet och design sammanflätas alltmer har ett nytt varumärke växt fram. Ekbacken Studios vänder sig till miljömedvetna individer som efterfrågar utstickande designmöbler som skapats på ett nytänkande och hållbart sätt. Med omsorg för miljön nyttjar de det senaste inom 3D-print i ett försök att hålla våra hav rena. Välkommen in i Ekbacken Studios värld och lär dig hur man förvandlar oönskat avfall till unika designmöbler.
Uppdaterad Tisdag 27 februari 2024
Dela artikel

DRÖMMEN OM EN HÅLLBAR FRAMTID 

År 2022 grundades Ekbacken Studios av en universitetsprofessor, en modekreatör och tre ingenjörer, alla med den gemensamma visionen att skapa möbler som var både snygga, vackra och hållbara. Genom att använda sig av banbrytande 3D-printteknik förvandlar de numera funktionslösa fiskenät till unika designmöbler.

Eel sidobord 38x40 cm
Chocolate
9 700 kr

Fiskeindustrin genererar oroväckande 50% av havsavfallet och i åratal har världen brottats med den stora miljöpåverkan som kasserade fiskenät har på våra marina ekosystem. Visionärerna bakom Ekbacken Studios har tagit ett inspirerande steg i rätt riktning för att vända denna trend. I ett samtal med två av grundarna, Kristina Tjäder och Karoline Teigland, berättar de om visionen bakom Ekbacken Studios, hur idén växte fram och ambitionerna för framtiden.

Vår mission är att skapa en bättre värld och en bättre framtid för våra barn och barnbarn, det är hållbarhet.”

3D-PRINTADE DESIGNMÖBLER 

Varje detalj på Ekbacken Studios 3D-printade designmöbler berättar en historia om innovation och miljöpåverkan, men hur går man från fiskenät till en konstnärlig designmöbel kanske du undrar? 

Fiskenäten som inte längre fyller någon funktion kommer direkt från fiskemännen i en hamnstad i Portugal. Det är viktigt att poängtera att det här är nät som inte längre används och inte heller kan repareras men tack vare detta initiativ finns det ingen risk att fiskenäten hamnar i havet igen, förklarar Karoline.  

 Fiskenäten tvättas och rensas från skräp, sorteras efter färg och mals sedan ner för att blandas med stenmineral som gör materialet starkare. 3D-processen sker i Sverige men Ekbacken Studios har planer på att producera på fler platser runt om i världen för att säkerställa att produktionen sker så nära kunden som möjligt.

Gamla fiskenät som inte längre fyller någon funktion samlas in från fiskemän i Portugal och rengörs…

…fiskenäten sorteras efter färg och mals ner innan de skickas till Sverige…

…I Sverige förvandlas det nermalda fiskenäten till 3-printade designmöbler.

CIRKULÄR DESIGN 

Kristina berättar att användandet av återvunnet material för med sig en del utmaningar. Materialet kan ha defekter så varje produkt behöver kontrolleras för att säkerställa att kvalitetskraven uppnås. 

- Fördelarna är däremot uppenbara, vi har hjälpt till att minska utsläppen och klimatpåverkan och det är viktigt för oss, avslutar Kristina och lyfter fram passionen som finns bakom arbetet. 

 - Ytterligare en fördel med den här typen av produktion är att om produkten inte uppfyller kvalitetskraven kan materialet malas ner igen och återanvändas på nytt, tillägger Karoline.  

Detta hållbarhetstänk går i linje med Ekbacken Studios affärsmodell. Deras produkter är framtagna och designade för att hålla en livstid och gå i arv från generation till generation. Om du av någon anledning känner att produktens livslängd har nått sitt slut kan Ekbacken Studios köpa tillbaka den och skapa något nytt.

Eel loungestol har ett fantastiskt, böljande formspråk.

LEKFULL FORM OCH FUNKTION 

Ekbacken Studios design är vågad och framträdande men 3D-printade möbler har också begränsningar, konstaterar Kristina och förklarar att Ekbacken Studios försöker omvandla dessa begräsningar till möjligheter.  

- Vi kan till exempel inte skapa skarpa vinklar eller hörn. Men Eel-loungestolens starka linjer och de böljande kurvorna på soffbordet Anemone gör att dessa begränsningar upplevs som ett avsiktligt designval, vilket skapar ett formspråk som är lika vågat och iögonfallande som det är hållbart. 

3D-printade möbler utmanar traditionell design och tänjer på gränserna för vad vi vet och förstår om möbeldesign. Kristina berättar att det är värt att understryka att koden som behövs för att 3D-printa varje möbel bara kan användas en gång och därmed är varje möbel verkligen unik.

3D-print för med sig en del begränsningar men Ekbacken Studios nyttjar det till sin fördel och skapar Anemone soffbord med vackra och böljande former.

Ekbacken Studios förstår att äkta lyx sträcker sig bortom det yttre – det inkluderar ett stort ansvar för vår planet.

Den unika designen på varje enskild 3D-printad möbel från Ekbacken Studios är ett bevis på sammanflätningen av banbrytande teknologi och miljömedveten kreativitet. Den första kollektionens möbler bär namn som påminner oss om haven som Ekbacken Studios värnar om. De moderna designmöblerna ger ett tydligt uttryck, inte bara i designen utan också vad de står för.  

- Vi vill inspirera människor till att vara mer vågade när det kommer till färg och form. Och självklart är det kul att ha en möbel i sitt hem som har en historia att berätta, avslutar Kristina.

NÄSTA GENERATION AV MÖBELDESIGN 

Att tänja på gränserna för vad som är möjligt är en självklarhet för Ekbacken Studios. De 3D-printade möblerna utmanar traditionella designnormer och bjuder in kunder till ett uttrycksfullt designval som överensstämmer med miljömedvetna värderingar. I takt med att efterfrågan på hållbara lösningar ökar, banar Ekbacken Studios väg för en framtid som utmanar traditionella tankesätt och låter cirkulär design ta plats i våra hem.

Foto: Ekbacken Studios

Rebecca Sparling
Skribent

EKBACKEN STUDIOS

Visa mer

Få 500 poäng när du blir medlem i vår kundklubb! Och samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb.

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB