Dukningstips: 3 härliga sätt att duka i påsk

Lekande barn, doften av kaffe och kakor, färgglada dekorationer och ett hem fyllt av nära vänner och kära släktningar. Ja, visst finns det många saker att hålla kärt med påsken och inte minst så uppskattar nog de flest av oss de traditioner som vi har runt det dukade bordet. I denna artikeln ska vi titta lite närmre på tre olika sätt som du kan duka upp ditt bord för påskfest.

FESTDUKA

8 april 2019
Kvinna lägger en pläd över stolsryggen vid ett påskdukat bord
 
Tallrik med äggkopp innehållande påsklilja på

1. EN NATURNÄRA OCH GRÖNSKANDE PÅSK

Det finns få saker som vi svenskar gillar mer än när solen börjar kika fram på våren och de gröna knopparna på träden spricker ut. Så varför inte ta med dig denna känslan in? Fyll bordet med grönskande detaljer som små blomsterlökar och spirande ris från björk.

LÄS MER: En påskdukning i naturens tecken

Bord dukat för påsk med björkris i en vas
Matbord dukat för påsk med tulpaner och ägg på

2. EN STILFULL OCH RUSTIK PÅSKDUKNING

När man pratar påsk går nog de flestas tankar till ett färgglatt firande med ägg och fjädrar i alla regnbågens färger, men så behöver det inte alltid vara. Det går ganska lätt att skala ner färgerna till enbart de som naturen gett oss och fortfarande bibehålla känslan av ett påskfirande. Tänk dig till exempel naturfärgade bruna ägg eller lite mer ovanliga gröna ägg i härliga färgskiftningar. Ta till detta med dig lite ris in, att dekorera bordet med.

För en mer rustik känsla kan du dekorera bordet med detaljer som äldre ljusstakar eller kanske en fotogenlampa? Kan hända har du någon äldre mässingsdetalj som kan ge dukningen ytterligare en känsla av autenticitet? Om du vill ge dukningen ännu mer av en vintagekänsla kan det vara en trevlig detalj att inte enbart välja glas från en servis utan att blanda storlekar och modeller från olika. Vilket inte bara ger ett trevlig visuellt intryck utan även kan bli ett kul samtalsämne vid middagen.

LÄS MER: Festlig påskdukning med rustik touch

Lantligt bord uppdukat för påsk i vackert äldre hus
 

3. EN FAMILJÄR OCH VARM PÅSKFIKA

Finns det något roligare än att bli hembjuden till någon som verkligen har lagt ner sin själ i att duka upp för sina gäster och verkligen är mån om att de ska få ut det absolut bästa av sitt besök? Att skapa en familjär och mysig känsla handlar självklart i första hand om hur man beter sig och tar hand som sina gäster, men det går nästan lika mycket att påverka med hur man har förberett och dukat upp bordet. Tänk dig vackert dekorerade bakverk, små påskpyssel genomtänkt utplacerat över bordet och det varma skenet av små ljuslyktor och brinnande ljus. Kanske står det rent av på bordet en vacker bukett av vårblommor i påskens färger som fint knyter an till och förhöjer ett annars neutralt och elegant porslin.

LÄS MER: Så dukar du till en söt & lantlig påskbuffé

Dignande bord med påskfika
 Kvinna som knäckt påskägg
Färgade påskägg med kaninöron på

Oavsett hur du väljer att duka upp din påskbuffé och hur mycket det än pratas om att göra det fint hemma, så är självklart alltid det viktigaste att ta tillvara på den möjlighet som påsken ger oss för samvaro med våra vänner och familj. För i slutändan är det trots allt dem som vi gör oss till för att de ska trivas. Så stressa inte ihjäl dig över förberedelserna utan ta istället tillvara på tiden du har tillsammans med dina nära och gör påskpysslet tillsammans!

Vi önskar er alla en trevlig påsk!

 

Vill du ha mer påskiga tips?

LÄS MER: Påskpyssel: 5 söta DIY-tips