ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Produkter
Annat
Logga in

HELGBOA 10-50% på nästan allt*

Inspiration/Duka/Festduka/Dukningstips - 5 härliga sätt att duka i påsk
Påskbord uppdukat i en rustik anda

Dukningstips - 5 härliga sätt att duka i påsk

Låt dig inspireras av spirande vårlökar, stilfulla påskdekorationer och naturnära färger till ditt påskbord i år. Vi visar dig hur du, utifrån olika stilar, kan duka i påsk för en stilfull och samtidigt lekfullt avslappnad påsk.
Uppdaterad tisdag 13 februari 2024
Dela artikel
En kärleksfullt uppdukad påskfrukost för två

Starta påskhelgen med att duka upp en kärleksfull frukost för två!

Servera kaffet direkt vid bordet med Pour Over kaffebryggare från Eva Solo

Servera nybryggt kaffe ur Eva Solos kaffekanna direkt vid bordet och avnjut tillsammans med allt annat gott.

1. DUKA TILL PÅSK - EN KÄRLEKSFULL FRUKOST

Med påsken kommer också härliga vårkänslor och längtan efter att umgås på tumanhand. Så duka upp till påsk med en god frukost där det lagts lite extra kärlek och omtanke på både dukning och det som serveras.

För att få till en inbjudande frukostdukning på temat påsk kan du tänka på att få in detaljer som är symboliskt för högtiden. Skapa gärna ett litet stilleben av exempelvis vackra ägg – både ätbara och i prydnadsform. Addera gärna andra små påskdekorationer, levande ljus och grönska efter säsong i både små och stora vaser, här har exempelvis några enstaka grenar av körsbärsblom kombinerats med vaxblommor och en enkel tulpan.

För att skapa en dukning likt denna kan du kombinera blandat vackert porslin, olika glas och enkla bestick. Ljusa linneservetter kan ledigt läggas på bordet och en värmande filt kan hängas över stolsryggen som en fin gest för för den frusne - något som bjuder in till en lång och mysig stund tillsammans!

Duka till påsk med olika sorters porslin, glas och textilier för att skapa dynamik på bordet. Addera lite söta påskdekorationer till frukostdukningen för att förstärka känslan av högtiden.

Genom att addera några söta påskdekorationer, blommor och påskris förstärker du känslan av påsk i dukningen!

Påskdekoration från DBKD i form av vita påskharar är söta att duka med i påsk.

DBKDs söta påskharar blir ett fint tillskott till din påskdukning.

Tips för hur du kan duka i påsk med påskliljor på tallriken, färgade ägg på bordet och rustikt, blått porslin.

Varför inte duka rustikt och grönskande i påsk? Denna avskalade stil låter naturen och dess vårtecken stå i fokus.

2. DUKA TILL PÅSK - NATURNÄRA OCH GRÖNSKANDE

När det sedan närmar sig lunchtid kan det vara fint att duka upp för en härlig påsklunch. För att lyfta kärleken till den spirande våren, solen och de knoppande grenarna kan det vara fint att ta med sig den känslan i dukningen.

Vill du duka i mer naturnära färger till påsk är denna variant perfekt. Här får detaljer från naturen ta plats och klassiska påskfjädrar i grälla färger har bytts ut mot mer naturtrogna.

För att förstärka känslan av både vår och påsk kan du fylla bordet med grönskande detaljer som små blomsterlökar av påskliljor och spirande ris från björk. Påsklijorna kan placeras i små äggkoppar och en liten kvist med naturliga fjädrar blir en vacker detalj att lägga på varje kuvert. Att duka till påsk med härlig grönska är både enkelt och vackert på så många olika sätt.

Tallrik med äggkopp innehållande påsklilja i är ett fint tips att duka till påsk med.

Dekorera tallrikskuverten med härliga blomsterlökar och gröna kvistar.

Duka till påsk med färgade, blå ägg på bordet som här där de får sitta i en ljusstake.

Färgade ägg har en självklar plats på bordet när det dukas upp för påsk! Placera dem gärna på olika sätt i dukningen för en härlig touch av påsk.

Duka till påsk i rustik stil som här med blå tallrikar, vårlökar och spirande kvistar på tallrik som i vas.

Spirande kvistar i en hög vas och på tallriken ger din påskdukning en härlig vårkänsla!

Matbord dukat för påsk med tulpaner och ägg på samt rustik porslin och servetter knutna som kaninöron.

Påsk behöver inte alltid betyda grälla färger, ibland räcker det med att jobba med naturens egna toner och lite blommor.

3. DUKA TILL PÅSK - STILFULLT OCH RUSTIKT

Om du istället vill duka lite mer rustikt till påsklunchen eller middagen kan du plocka in lite andra element och detaljer i dukningen. När man pratar påsk går nog de flestas tankar till ett färgglatt firande med ägg och fjädrar i alla regnbågens färger, men så behöver det inte alltid vara. Det går ganska lätt att skala ner färgerna till enbart de som naturen gett oss och fortfarande bibehålla känslan av ett påskfirande. Tänk dig till exempel naturfärgade bruna ägg eller lite mer ovanliga gröna ägg i härliga färgskiftningar och dekorera bordet med påskris eller videkvistar. För en mer rustik känsla när du dukar till påsk kan du dekorera bordet med detaljer som äldre ljusstakar eller en snygg fotogenlampa. 

En elegant men samtidigt rustik påskdukning med ägg på bordet, blått porslin, och påskris i hög vas är ett sätt att duka i påsk.

Ägg utströdda på bordet, eleganta glas ihop med rustikt porslin och en välstruken linneduk – våga mixa olika stilar på din dukning i påsk. 

Servett viken till kaninöron på en rustik påskdukning i blått.

I denna stil vill du duka med inslag av påsken på ett diskret sätt som här med en servett som går ton-i-ton med tallrikarna som du sött knyter ihop till kaninöron! 

Duka i påsk med mjuka, brända toner av gult och plocka in härliga vårtecken i form av knoppande grenar och ståtliga tulpaner som får trona i vaser.

En avslappnad påskdukning med en härlig touch av spirande vår – här har naturen fått komma in både färger och i form av knoppande grenar och franska tulpaner.

4. DUKA TILL PÅSK - AVSLAPPNAT & HARMONISKT

Ett annat vackert sätt att duka till påsk kan vara att gå på en mer avslappnad och harmonisk linje i form av färgskala och detaljer. Låt även här det gröna och spirande få ta plats på bordet i form av knoppande kvistar och bugande tulpaner i karaktäristiskt gult. Denna form av bukett blir som en vidareutveckling på det klassiska påskriset. Genom att addera skira prydnadsägg av glas får du direkt en känsla av påsk på bordet.

Låt påskpynt ta plats i dukningen för att förstärka känslan av påsk. Här får prydnadsägg i keramik och glas från Iittala ta plats.

Låt påskdekorationer vara en del av dukningen för att skapa stämning – här får prydnadsägg och vackra varianter i glas från Iittala dingla vackert i påskriset.

När du ska duka till påsk behöver du inte göra det i traditionellt grälla färger. Brända, varma toner som ocra, rost och beige är minst lika fint och ger ett något behagligare uttryck.

Påsken är minst lika fin i mjuka, brända och varma toner som ockra, rost och beige.

Här kan även små påskharar av keramik och stora dekorationsägg få ta plats på bordet. Ett tips är att låta dekorationerna gå i samma färgskala som det övriga, i detta fall subtila toner av rost, beige och gult. När allt går ton i ton får man automatiskt en mer harmonisk och avslappnad känsla.

För att åter knyta ann till påsken kan ett annat fint och finurligt tips vara att skapa ett litet ”näste” i varje förrättsskål med hjälp av en linneservett och ett ägg, eller varför inte duka med äggkoppar i form av en ankfot? Få men enkla detaljer som verkligen gör skillnad.

Lowkey skål från Paradisverkstaden tillsammans med gul linneservett från HK Living bildar ett fint litet fågelbo där ett ägg kan placeras, en vacker och kul detalj att duka med till påsk.

En liten skål tillsammans med en linneservett och ett litet ägg bildar ett litet ”fågelbo”. En kul detalj perfekt att duka med i påsk!

Serax Peking duck foot äggkopp är en finurlig och rolig detalj att duka med till påsk.

Finurligt och kul – En äggkopp i form av en ankas fot från Serax blir en rolig detalj att duka med till påsk!

5. DUKA TILL PÅSK - EN FAMILJÄR OCH VARM PÅSKFIKA

När påskmiddagen är uppäten kan det vara trevligt att bjuda familjen på en riktigt härlig dessertbuffé. Sötsaker hör ju verkligen påsken till och att duka upp till påsk med en hel buffé av påskfika är ett perfekt sätt att avrunda firandet på. Kombinera vackert dekorerade bakverk med små påskpyssel och addera gärna en rad olika små ljuslyktor och brinnande ljus - det bidrar till en varm och mysig känsla.  

Ett dignande bord med påskfika på är ett tips för hur du kan duka i påsk med hjälp av tårtfat, äggdekorationer och påsktårtor.

Varför inte fira påsken med gott påskfika? Servera en god tårta på Daisy tårtfat.

Dukat för påsk med påsktårta på vitt tårtfat från Swedish Grace och kaffekoppar från Swedish Grace.

En kopp kärlek till påsk – även en kort fikastund med en god påsktårta på Rörstrands tårtfat och nybryggt kaffe ihop med bästa sällskapet är ett sätt att fira påsken på. 

Småfinurliga påskpyssel som detta där ett meddelande lagts i ägget på tallriken blir en fin detalj att duka med i påsk.

Små överraskande detaljer som ett litet brev i påskägget kan sprida mycket glädje till den du tycker om.

Läs vidare för mer inspiration till påsk som hur du färgar ägg naturligt & hur du viker servetten till kaninöron i artikeln Påskpyssel - söta tips & idéer till påskfirandet

Gå till Påsk -sida

Text: Jon Carrington Styling: Madeleine Petersson, Elin Forsander, Anna Magnusson, Ellinor Johansson & Arijana Kapic Foto: Viktor Krantz & Angeliqa Daldorph

Duka till påsk

Mer påsk

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB