Ostindia - en blåvit vardagsfavorit

Den har blivit framröstad till århundradets servis av svenska folket och tog sin form redan 1932. Rörstrands servisserie Ostindia och systerserien Ostindia Floris, som togs fram 2012, är riktiga favoriter när det kommer till att vardagsduka. Här visar vi exempel på hur du kan duka med denna blåvita klassiker – både till frukost som till middag!

VARDAGSDUKA

16 augusti 2018
Ostindia tallrikar och mugg samt tekanna från Ostindia Floris-serien pryder bordet.
Ostindia tallrik flat 27 cm från Rörstrand.

SKÄRVAN SOM SKAPADE EN KLASSIKER

1746 förliste ett skepp på väg hem från Kina och från lasten som bärgades tog sig en skärva från en porslinstallrik in i ett skåp hos Rörstrands. Chefens fru fick en dag syn på den utsökta porslinsbiten och sa till sin man att han borde ”göra något av detta”. En ny servis tog på så sätt form hos Rörstrand och idag är det en sann klassiker som på senare år dessutom fått en systerserie i blomsterdrömmen Ostindia Floris.

Ostindia kanna och Ostindia Floris mugg från Rörstrand används till frukosten för en kopp te.
Till frukost serveras frallor ur en djup tallrik från Ostindia Floris-serien samt marmelad ur en Ostindia kaffekopp.

EN KOPP OSTINDIA TILL FRUKOST

Dessa magnifika serier är lika mångsidiga som de är vackra. Till frukost kan du exempelvis duka med en rymlig Ostindia Floris mugg för kaffet eller teet som du häller upp från en Ostindia kanna. Servera frukostfilen i en vacker skål och har du lite extra tid på morgonen innan jobbet, kan du även använda dig av en djup tallrik att servera frukostfrallorna ur.

Ostindia Floris-serien från Rörstrand med tallrik, mugg och skål.
 
Ostindia tallrik och Ostindia Floris assiett från Rörstrand pryder vardagsdukningen.
Ostindia skål med lock från Rörstrand står på tallrikarna från samma serie på bordet.

VARDAGSMIDDAGEN MED OSTINDIA

Att vardagsduka innebär oftast en något enklare dukning som går fort att skapa och det är just därför Ostindia är ett så fantastiskt vardagsporslin. Med sin vackra blomsterdekor behöver inte dukningen mycket mer utsmyckning än den servisen står för. Med en Ostindia tallrik blir uttrycket romantiskt och elegant utan att du behöver lägga mycket tid på resten av dukningen – perfekt för vardagen när man snabbt vill samla familjen för en kvällsmiddag.

Vardagsdukning med Ostindia tallrik och Ostindia Floris assiett. Silverbestick kompletterar kuvertet.

EN OSLAGBAR KOMBINATION

De må vara vackra för sig själva, men tillsammans på en vardagsdukning blir Ostindia och Ostindia Floris en oslagbar kombination. Låt en Ostindia tallrik kompletteras med en Ostindia Floris assiett för middagens alla rätter och se din blåvita skapelse ta form. På en neutral grund, som en vit linneduk, och tillsammans med enkla silverbestick kommer Ostindia-serien till sin fulla rätt och visar oss varför den är en tidlös klassiker som vi gärna låter försköna vår vardagsdukning.

Varukorg
Stäng