ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 500 POÄNG

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

GLAD MIDSOMMAR Fira med upp till 50%*

Inspiration/Umgås /Get to know/Alvar Aalto - Funktionell design från Finlands mest ikoniska designers

Alvar Aalto - Funktionell design från Finlands mest ikoniska designer

Alvar Aalto blev känd i början av 1900-talet som en av Finlands mest berömda arkitekter. Aalto var mest känd för sin distinkt finska inställning till arkitektur och ville skapa ett verk från grunden. Följ med oss när vi dyker in i Alvar Aaltos värld, designer, arkitekt och finsk ikon.
Fredag 3 februari 2023
Dela artikel

BÖRJAN PÅ ALVARS KARRIÄR

Hugo Alvar Henrik Aalto föddes 1898 i den lilla byn Kuortane i västra Finland och var äldst av fyra barn. Hans föräldrar var välutbildade och när Alvar fyllde fem år flyttade familjen till den större staden Jyväskylä där Alvar kunde gå i den lokala gymnasieskolan.
Aalto tog sin examen våren 1916 och efter att ha haft siktet inställt på att bli arkitekt, flyttade han till Helskini för att studera arkitektur.

Hans tidiga år var inte utan kamp. 1917 blev Finland självständigt från Ryssland och landet kastades in i ett inbördeskrig. Aalto själv deltog i striderna men återvände snart till sina studier för att så småningom ta examen år 1921.

Han började sin karriär som arkitekt nästan omedelbart och efter att ha återvänt till Jyväskylä fick han snabbt massor av arbete och började skapa sig ett namn inom designvärlden.

Alvar Aaltos tidiga arkitektoniska karriär fokuserade på nordisk klassicism, men det var under hans funktionalistiska fas som han verkligen fick sitt internationella genombrott. Aaltos förmåga att placera användaren i centrum och prioritera användbarhet och funktionalitet framför allt, gjorde honom till en bestående närvaro i både design- och arkitekturvärlden.

Alvar Aalto

Alvar Aalto vas rökgrå
180 mm
1 120 kr

BANBRYTANDE SKANDINAVISK DESIGN

Många av Aaltos största och mest kända verk var offentliga byggnader och hans företag fick i uppdrag att utforma byggnader över hela världen. I designvärlden är Aalto dock mer känd för sitt arbete i mindre skala, i form av möbler och naturligtvis den världsberömda Aalto-vasen.

Alvar Aalto anses allmänt som en av pelarna i skandinavisk design. Hans inställning till design var organisk, han formade sina möbler efter den mänskliga formen, men framför allt värderade han funktionalitet.

Aalto anses ofta vara den organiska designens grundare. Hans kollektioner har i hög grad påverkat den skandinaviska designens efterkrigstid.

AALTO-VASEN

Ett av de utmärkande dragen i Aaltos arbete var hans ambition att behandla varje byggnad som ett komplett konstverk, hela vägen från ytterväggarna till möblerna och inredningsdetaljerna.

Med denna filosofi i åtanke skapade Aalto skandinaviska designföremål som fortfarande tillverkas i dag. Den mest anmärkningsvärda av dem är Aalto-vasen.

Aalto-vasen började sitt liv som Savoy-vasen, uppkallad efter den restaurang som den designades för.

För Alvar Aalto var vasen så mycket mer än bara en vas, utan såg den som ett konstverk som kan användas på många sätt.

Den ursprungliga skissen till vasen väckte uppståndelse vid tävlingen för glasbruket Karhula Iittala och själva designen visades upp för första gången på världsutställningen i Paris 1937, resten är historia, som man säger.

Vasens böljande former har fått vissa att spekulera i att vasen inspirerats av sjöarna som pryder Finlands vilda landskap, men den ursprungliga skissen hette "The Eskimo Woman's Leather Breeches", vilket har fått andra att föreslå att ett klädesplagg kan vara den verkliga inspirationen.

Oavsett vad som ligger bakom Aalto-kollektionens böljande former, fortsätter den att fånga ögon och hjärtan hos älskare av skandinavisk design över hela världen. Den här skulpterade glasbiten är en teknisk bedrift i sig själv. Än idag krävs sju Iittala-hantverkare, 12 olika processer och över 30 timmars arbete för att tillverka en enda vas.

Vasen är ett helt eget konstverk. Fyll den med blommor, låt den stå tom eller fyll den med godis på en fest. Möjligheterna är oändliga.

För Alvar Aalto är fyra väggar inget hem, inte ens ur ett arkitektoniskt perspektiv insåg han att hans konst inte skulle vara komplett utan ett högkvalitativt hantverk för att fylla det – en filosofi som går hand i hand med vår vision på Nordic Nest. Hans ikoniska design har verkligen blivit en del av det som gör ett hem att älska.

Foto: Angeliqa Daldorph, Elof Martinsson, @red_j_story, @ebbavonsydow, @idaskvm, Iittala

Rebecca Sparling
Skribent

UPPTÄCK ALVAR AALTO-KOLLEKTIONEN

Se mer

Få 500 poäng när du blir medlem i vår kundklubb! Och samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb.

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB