Uppdukat för glöggtider

Då decemberkylan viner utanför husknuten är det gott att få värma sig med en kopp kryddig glögg tillsammans med nära och kära, så vad passar inte bättre med lite härlig inspiration på fina glöggmuggar och glöggkaraffer för kommande glöggtider?

JULDUKA

19 oktober 2018
Glöggmuggar från Sagaform, Höganäs, Ernst, Rörstrand, Iittala & Design House Stockholm

Glöggmuggar för alla smaker

Glögg serveras i regel i små koppar eller glöggmuggar och idag finns det en rad olika att välja bland, både i material, stil och design. Låt oss kika närmre på några populära favoriter:

 • Höganäs kopp & fat – Denna lilla klassiker från Höganäs passar inte bara till espresso utan är även perfekt för varm glögg, tillverkad i glaserad keramik med tillhörande fat i ek.
 • Sagaform glasmugg 2-pack - En elegant och trendig glöggmugg tillverkad i glas med stilfull gulddekor från svenska Sagaform, perfekt för vinterns glöggmingel.
 • ERNST glöggmugg – Rustik keramik är aldrig fel, denna enkla variant designad av Ernst Kirschsteiger är både stilren, rejäl och tålig.
 • Swedish Grace Winter glöggmugg – Jul i form av en kopp, denna ljuva klassiker med vackert julmotiv är ett självklart val för den som föredrar tidlös design!
 • Tsaikka glas med hållare 2-pack – Finsk design när den är som bäst, dessa vackra glaskoppar passar perfekt till glögg, tillverkade i tunt glas med behållare i nickelbelagd mässing.
 • Kung Vinter glöggmugg 2-pack – Sagolikt vacker är denna mugg med motiv från Elsa Beskows fantastiska sagor, perfekt för både stora och små glöggdrickare!

Fler fina glöggmuggar till glöggmyset hittar du här!

Sagaform glasmugg 2-pack passar perfekt att servera glögg i.
ERNST glöggmugg i vitt tillverkad i glaserad keramik.
Glöggkaraffer och kannor från Sagaform, Bodum, Ernst & Stelton

Glöggkaraffer & kannor

Något att servera glöggen i är alltid trevligt om man inte vill servera den direkt från spisen vill säga. Att föredra är något som håller värmen bra och som är enkelt att servera från. En glöggkaraff kan vara trevligt att matcha glöggkopparna med men även en isolerande termoskanna eller tekanna fungerar minst lika fint.

 • Sagaform glöggkanna med värmare – Tillverkad i glas med en klassisk design är denna glöggkanna med tillhörande värmare i guldfärgat stå från Sagaforml. Värmaren drivs enkelt med ett litet värmeljus vilket håller glöggen varm fram till servering.
 • Melior glöggkaraff – Från Bodum kommer denna smidiga och snygga variant, tillverkad av glas med detaljer i kork.
 • ERNST tekanna – Varför inte använda tekannan till glögg istället? Denna variant i rustik keramik isolerar värmen bra och är både enkel och smidig att hälla upp glöggen med.
 • EM77 Stelton termos – En bästsäljare och designikon är denna termoskanna från Stelton, designad av Erik Magnussen. Isolerande och praktisk med sitt unika vipp-lock.
Sagaform glöggkaraff och glöggmuggar i glas.
Glöggkaraff, glöggmuggar, skålar och fat från Sagaform.

Glöggens goda tillbehör

När det serveras glögg finns det några riktiga måsten när det kommer till ätbara tillbehör. Russin och skalad mandel är exempel på två goda ting som oftast finns i små plockskålar att tillgå. Dukar man upp för ett riktigt glöggmingel kan det vara trevligt att servera annat julgodis och sådant som hör säsongen till. Nötter, choklad och frukt är alltid uppskattat och på senare år har även grönmögelost blivit populärt att servera tillsammans med pepparkakor. Små skålar, fat och burkar är därför trevligt att duka fram allt det goda med. Även små skedar och en nötknäckare är bra redskap att ha framme.

Ekollon skål med lock från Sagaform är perfekt förvaring för nötter.
Ekorre burk från Sagaform är fin förvaring till julgodis.
Glasskålar med guldkantad fot från Sagaform, perfekta för russin och mandlar.
Guldskedar 4-pack från Sagaform, perfekta att plocka russin och mandel med.
 • Sagaform Ekollon skål med lock – Vad passar inte bättre än denna charmiga skål för julens alla goda nötter?

 • Ekorre burk – För knäcken, pralinerna eller annat smått och gott passar denna förvaringsburk från Sagaform perfekt!

 • Serveringsskål 2-pack – Passar ypperligt för russin och mandel. Fina plockskålar i glas med guldkantad fot från Sagaform.

 • Guldfärgade skedar 4-pack – Guld som glimmar hör julen till, dessa små skedar i guldfärgat stål passar perfekt för små glöggmuggar!

Uppdukat för glöggmingel med Sagaform glöggkaraff, glöggmuggar och skålar.

Kort & gott om glögg

När du väl hittat de rätta glöggmuggarna kan du bjuda in nära och kära till ett härligt glöggmingel. Då kan du även dela med dig av lite rolig historia om glögg! Som att sedan 1890 har man i Sverige kunnat köpa färdigblandad glögg på flaska, redan då med tomtar och andra symboler typiska för jul på etiketterna. 

Glögg är kort och gott kryddat vin som enligt sedan ska serveras varmt. Själva ordet glögg kommer från verbet glödga som anspelar på tillverkningsmetoden att låta socker smälta ner i vinet. De vanligaste kryddorna i glögg är fortfarande kanel och kryddnejlika men även ingefära och pomerans förekommer. Under senare år har nya smaksättningar kommit att bli populära, och varje år väntar vi alla med spänning på årets nya smak!