Glasklart del 4 - Välj rätt sorts snapsglas

Snaps, brännvin eller nubbe – det finns många namn för denna starka, koncentrerade dryck. Snaps är en del av den svenska kulturen och många förknippar den kanske mest med högtider som påsk, midsommar och jul. I Glasklart del 4 får du lära dig lite mer om snaps och om vilka glas som kan tänkas passa till!

DUKNINGSTIPS

8 augusti 2018
Brännvin i snapsglas är en del av svensk dryckeskultur med anor sedan 1500-talet. Cabernet snapsglas från Holmegaard är en riktig klassiker!

Tre spännande fakta om snaps

  • Kryddad sprit, brännvin eller snaps är främst en skandinavisk företeelse. Traditionen att krydda brännvin tog sin början under 1500-talet men då av medicinska skäl, idag kryddas det för smakens skull.
  • Både då och nu kryddas brännvin med smaker som anis, fänkål, kummin och dillfrön – kryddor från trädgården som även används i bröd. Tillsammans med typisk mat som vi äter i norden, exempelvis gravad lax, kräftor och rätter med salt och smör har brännvinet kommit att bli en del av vår festkultur och därför ställs den oftast fram vid traditioner där denna typ av mat förekommer, som vid påsk, midsommar och jul.
  • Den kanske största och mest välkända snapssorten är Akvavit som betyder ”livets vatten”. Denna sort är en vidareutveckling av vodkan och karaktäriseras av kummin och dill. Andra vanliga smaksättare i Sverige är fläder, johannesört och pomerans, gärna med en liten ton av sötma. De främsta sorterna av Akvavit som många känner igen är O.P. Anderson, Skåne och Gammal Norrlands för att bara nämna några.
Klassiska snapsglas är bra att investera i. Cabernet snapsglas från Holmegaard passar både till kräftskivan, julbordet och midsommarfirandet!
Addera en modern touch på kräftskivans eller julbordets dukning med Eva Solo snapsglas!

Andra ord för snaps

Sprit kan omskrivas på många olika sätt, och många kanske har hört uttrycket ”nubbe” vid tillfällen då snaps serveras. Nubbe kommer från ordet Nubb som betyder ”liten spik” vilket är ett annat uttryck för just liten sup. Ordet Snaps däremot används för att beskriva en liten del brännvin, en klunk eller munfull. 

Servera snapsen eller nubben i klassiska snapsglas från Holmegaard för en traditionell och elegant dukning.
Med isglasformar från Sagaform kan du gjuta egna snapsglas av is. Personligt och dekorativt både till kräftskiva, jul eller midsommar!

Så kallade snapsvisor

Att sjunga snapsvisor är ett vanligt förekommande inslag vid högtider – inte minst vid kräftskivor, midsommar och jul då snapsglas med tillhörande dryck blir en självklar del av dukningen. Att sjunga och skåla är en tradition som härstammar från vikingatiden då man främst skålade för gudar och hövdingar. Idag sjunger man kanske främst för att fira och för att det är en festlig tradition!

Sjung och skåla med snaps ur Perfection snapsglas från Holmegaard, ett enkelt och klassiskt snapsglas som passar alla dukningar.
Ultima Thule snapsglas från Iittala är en riktig klassiker designat av Tapio Wirkkala, med en design inspirerad av smältande is.
Snaps ska serveras väl kyld. Frys in snapsen i ett blomstrande hölje av is, så blir den både kall men också roligare att servera!

Så serveras snaps

Då snaps har en hög alkoholhalt med rejäl styrka är det kanske inte allt för märkligt att den serveras i små glas som inte rymmer mer än 4–6 cl. Den bör också serveras väl kyld och smakar som bäst vid 8–10 °C för att smak och arom ska komma fram på bästa sätt.

När du serverar snaps i snapsglas är det bäst att inte svepa i sig allt för stora mängder på en gång. Prova istället att smutta på drycken och ta in smakerna. Då det finns en rad olika sorter kan det vara intressant att se hur kombinationen mat och dryck går ihop. Så det finns många anledningar till varför snapsglas är så små!

 

Läs mer: Glasklart del 5 - Välj rätt cocktailglas. 

Varukorg
Stäng