Skapa stämning med ljus på bordet

I takt med att sommaren sakta lider mot sitt slut och de ljusa dagarna blir allt kortare gör de levande ljusen sin återkomst i vår vardag – och vad vi saknat dem! Få saker är så bra på att skapa stämning på ett dukat bord som levande ljus oavsett om det är ljuslyktor, ljusstakar eller fotogenlampor. Här får du tips och idéer på hur du på olika sätt skapar en varm och inbjudande stämning på bordet.

DUKNINGSTIPS

1 augusti 2018
Kastehelmi ljuslyktor från Iittala sprider ett varmt ljus på det dukade bordet till vardags och till en festdukning.
Koholmen fotogenlampa från Karlskrona Lampfabrik sprider ett stämningsfullt ljus på bordet på denna vardagsdukning.

DUKNINGEN KOMMER TILL LIV med ljuslyktor

Oavsett om du ska duka inför en mysig vardagsmiddag eller kanske till en vacker festdukning, födelsedagsfest eller tjejfest – blir det dukade bordet komplett när de levande ljusen tänds. Ljus välkomnar en med värme till bordet oavsett form och storlek. Iittalas Kastehelmi ljuslykta är en tidlös favorit som i kluster eller ensam – blir fantastiskt stämningsfull på bordet. Våga använda dig av flera stycken och blanda gärna olika färger. Ett tips är att matcha dem med någon annan färg på dukningen så kommer bordet till liv med ett magiskt sken. En fotogenlampa, exempelvis modellen Koholmen från Karlskrona Lampfabrik, är ett alternativ till ljuslyktan. Lampan är perfekt att använda sig av för att sprida en gemytlig stämning samtidigt som den även blir en vacker dekoration på bordet.

Silverljusstaken Alfredo från Georg Jensen skapar ett stämningsfullt ljus på bordet på en fin festdukning.
Iittalas Kastehelmi ljuslykta i färgerna frostad och regn skapar ett mjukt sken och sprider stämning på det dukade bordet.
Betongljusstakar från Tove Adman stoltserar på bordet och sprider stämning på en vacker festdukning.

STÄMNING OCH DYNAMIK med ljusstakar

Utöver att skänka värme och stämning till bordet, är ljus även en fantastisk detalj att använda sig av när man vill bygga på höjden i en dukning. Ljusstakar i olika storlekar kan med fördel kombineras med låga ljuslyktor för en vacker dynamik på bordet men även olika modeller och material. Silverljusstakarna Alfredo från Georg Jensen är perfekta att bygga på höjden med samtidigt som de skänker en aurora av elegans till dukningen. Kastehelmi-ljuslyktor å andra sidan medför en romantisk och avslappnad känsla. Likaså de rustika betongljusstakarna från Tove Adman som blir det perfekta komplementet till en romantisk dukning.

Ljuslykta och små hänglyktor från ERNST med värmeljus sprider ett stämningsfullt ljus på bordet tillsammans med en ljusslinga.
Stoffs klassiska ljusstake Nagel står på bordet och skapar stämning på en kräftskiva.

FÖRLÄNG SENSOMMARKVÄLLEN

Även om kvällarna blir allt mörkare är vi än inte redo att släppa taget om en mysig middag och kväll ute i trädgården eller på balkongen. Med ljus på bordet behöver du inte göra det riktigt än, låt dem istället sprida ett stämningsfullt gyllene sken när solen gått ner för dagen och låt festen fortsätta in på småtimmarna. Kombinera traditionella ljusstakar som Stoffs Nagel ljusstake med en ljusslinga som ledigt får ligga som en löpare längs med bordet. Eller varför inte leka med kontraster och låta en stor ljuslykta stå på bordet tillsammans med små hänglyktor från ERNST? Varmt, inbjudande och stämningsfullt – ljus är givna på det dukade bordet.

Varukorg
Stäng